Arhivă

Azi se dă bătălia pentru administraţia publică! În Caraş-Severin, scrutinul a început timid, dar procentul de participare la vot e acum peste media naţională

Începută în urmă cu exact o lună, odată cu startul campaniei electorale, bătălia pentru administraţia publică a ajuns în ziua decisivă: astăzi, românii cu drept de vot din întreaga ţară sunt chemaţi să-şi aleagă primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene. Potrivit programului anunţat pentru ziua scrutinului, secţiile de votare şi-au deschis porţile în această dimineaţă, la ora 7. În municipiul Reşiţa, startul votului a fost unul liniştit, fără incidente, secţiile de votare nefiind foarte animate la prima oră; în unele secţii, primii votanţi au fost chiar preşedinţii, membrii birourilor electorale şi personalul auxiliar.

Ca la fiecare scrutin, cei mai harnici alegători au fost şi de această dată seniorii. Persoanele mai în vârstă s-au trezit devreme şi au ţinut să-şi exercite cât mai repede dreptul de vot.

Potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central, în judeţul Caraş-Severin au votat până la ora 11.30 peste 37.000 de persoane, procentul prezenţei la urne fiind de 14,18%. La nivel naţional, procentul participării la vot depăşeşte cu puţin 13%

În Caraş-Severin, pe lângă Biroul Electoral Judeţean, există 77 de birouri locale de circumscripţie şi 365 de secţii de votare. În cursul zilelor de vineri şi sâmbătă au fost distribuite către secţii 1.194.903 de buletine de vot, 269.425 de autocolante, câte 5 ştampile de vot, plus o ştampilă de control, pentru fiecare secţie de votare.

Primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene sunt aleşi astăzi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obtinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locala.

De remarcat că, din cauza pandemiei, autorităţile au impus măsuri speciale de protecţie pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, să păstreze distanţa fizică de minimum un metru şi să îşi dezinfecteze mâinile atât la intrarea cât şi la ieşirea din secţia de votare.

Există la secţii echipamente de măsurare a temperaturii, iar în cazul în care o persoană are o temperatură peste 37,3 va putea să voteze într-o cabină special amenajată, care se va dezinfecta după fiecare utilizare. Persoanele de peste 65 de ani, sau care suferă de boli cronice, vor putea solicita acces prioritar în localul de vot. Urna specială va fi trimisă mai întâi la adresele solicitanţilor care nu se pot deplasa din cauze medicale altele decât COVID-19.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts