Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20% de la 1 august a fost respinsă miercuri seară şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. PSD a votat pentru respingere, liberalii s-au exprimat împotrivă, iar grupul USR s-a abţinut. Decizia de respingere a fost adoptată cu 166 de voturi „pentru”, 63 „împotrivă” şi 29 de abţineri, dar lucrurile nu sunt încheiate aici.

Dacă legea de respingere a Ordonanței de Urgență este promulgată de președinte, intră în vigoare legea inițială, prin care alocațiile sunt dublate imediat. Procedural însă, legea poate fi contestată la CCR sau retrimisă în Parlament. Până atunci, Ordonanța de Urgență este cea care își produce efectele, iar alocațiile sunt mărite cu doar 20%. Doar după publicarea legii de respingere a ordonanței în Monitorul Oficial, alocațiile ar putea fi dublate.

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, insistă că alocaţiile copiilor vor creşte, dar în etape. ”Alocaţiile vor fi dublate, asta este promisiunea pe care o fac. Alocaţiile vor fi dublate, bineînţeles, eşalonat, pe etape, dar vor fi dublate. În condiţiile în care veniturile la buget – datorită faptului că economia a fost închisă – au scăzut, am găsit resurse de a creşte alocaţiile cu 20%. În acelaşi timp (…) au fost alocate resurse suplimentare pentru părinţii care stau acasă cu copiii şi am prelungit această perioadă şi pe perioada vacanţei, de obicei acest lucru nu se întâmpla. Deci au mai fost şi alte ajutoare care au venit în această direcţie. Dar pentru acest an, eu zic că efortul – este un efort de 600 de milioane de lei, această creştere pe ultimele luni ale anului de 20%, bani care nu au fost niciodată în buget pe 2020, pentru că legea a fost aprobată fără surse de finanţare, deci parlamentarii au votat şi au spus: găsiţi resurse, neconstituţional, am găsit resurse pentru o creştere 20%”, a afirmat Florin Cîţu, la Digi 24.

Dorinţa PSD de dublare imediată a alocaţiilor  e o iniţiativă populistă, a mai spus Ministrul de Finanţe, arătând că deocamdată un asemenea efort financiar nu poate fi susţinut: ”Revenind la sursele de finanţare, pentru că tot vorbeam de aceşti parlamentari, o decizie pe care am luat-o la începutul anului, pentru că ştiam că vor începe cu astfel de măsuri populiste în 2020, a fost aceea de a îngheţa salariile demnitarilor, inclusiv ale parlamentarilor, dar să ştiţi că nu au ajuns resursele. Poate ar putea, dintre ei, să mai doneze din venituri, să putem să avem la buget mai mulţi bani, să dublăm… Cei care au votat să facă acest efort, atunci ar fi un demers credibil. Dar să votezi fără să dai o sursă de finanţare, asta arată clar populism”, a afirmat Florin Cîţu.

sursa: News.ro

foto: loon.ro

Leave a reply