Home / Banat / Creşte populaţia de zimbri de la Armeniş! Încă opt exemplare sunt pregătite pentru viaţa în libertate

Creşte populaţia de zimbri de la Armeniş! Încă opt exemplare sunt pregătite pentru viaţa în libertate

Încă 8 zimbri au ajuns săptămâna aceasta în zona de resălbăticire din Măgura Zimbrilor, Armeniș, unde peste câteva luni de acomodare se vor alătura celor peste 57 de exemplare libere din Carpatii Meridionali. Potrivit comunicatului oficial al WWF-România, cele 6 femele și 2 masculi de zimbru și-au început lungul drum către sălbăticie din 6 rezervații din Germania și Elveția. Grupul de femele a fost găzduit de rezervația Springe timp de mai multe luni, pentru a forma o turmă compactă și astfel a le mări șansele de adaptare într-un mediu nou. O echipă internațională de filmare a acompaniat transportul și  va realiza un documentar despre cel mai mare mamifer terestru din Europa.

„Pregătirile pentru transport necesită multă atenție. De la selecția exemplarelor pentru a avea diversitate genetică, până la montarea colarelor și îmbarcarea lor, suntem cu totul focusați pe binele zimbrilor, pe șansa lor de a trăi în libertate”, spune Florin Hălăștăuan, coordonatorul rangerilor.

Zimbrii sunt încă în perioada de năpârlire, dar în curând vor avea blana bogată și lucioasă. După perioada de aclimatizare, în care sunt atent monitorizați de rangeri și medicul veterinar, urmează eliberarea în zona de resălbăticire care le dă șansa să descopere un teritoriu nou și mozaicat, plin de păduri și pajiști. Porțile către sălbăticie se vor deschide peste câteva luni, iar zimbrii se vor alătura exemplarelor experimentate care se feresc de oameni.

„Fiecare transport reușit și fiecare naștere în sălbăticie este un succes pentru efortul depus în conservarea acestor animale vulnerabile și nu numai, fiindcă zimbri sunt elemente cheie pentru sănătatea unui ecosistem, precum și pentru sănătatea noastră, în plus dezvoltarea sustenabilă în zona proiectului, prin ecoturism, depinde de ei”, a declarat Marina Drugă, Manager proiect LIFE-Bison, WWF-România.

Transportul a fost posibil cu sprijinul Primăriei comunei Armeniș, Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate Serviciul Teritorial Caraș-Severin, Gărzii Forestiere Județene Caraș-Severin, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Reșița,  și Ocolului Silvic Teregova.

Această inițiativă Rewilding Europe și WWF-România nu ar fi posibilă fără ajutorul și cooperarea acestor instituții, rezervațiilor, comunităților locale din Armeniș și Teregova și a co-finanțării prin programul LIFE al Uniunii Europene.

Inițiativa de repopulare cu zimbri lansată de Rewilding Europe şi WWF-România a ajuns la un număr record pentru România, care de 200 de ani nu a mai avut o asemenea populație numeroasă de zimbri în sălbăticie.

Sursa foto: wwf.ro

About editor editor

Check Also

La Anina Aquacaraș oprește apa

  ANUNȚ OPRIRE APĂ în ANINA În data de -13.01.2022–str. Celnic Nord, Cerna, Cheile Gârliștei …

Lasă un răspuns