Home / Banat / Din categoria “parlamentarii spun lucruri trăsnite”: deputatul Simonis vrea să schimbe Ziua Banatului!

Din categoria “parlamentarii spun lucruri trăsnite”: deputatul Simonis vrea să schimbe Ziua Banatului!

Marcată chiar în această săptămână, la 21 iulie, Ziua Banatului aminteşte de un eveniment major din istoria acestei provincii:  în urmă cu 302 ani, în data de 21 iulie 1718, s-a semnat Tratatul de la Passarowitz, care consfinţea trecerea Banatului sub autoritatea Casei de Habsburg. Înlăturarea stăpânirii otomane reprezintă, practic, momentul de renaştere a Banatului, care a devenit din nou o provincie europeană şi creştină, iar măsurile luate de noua administraţie au reconstruit aproape de la zero o regiune sărăcită şi depopulată. Proiectul legislativ care propunea data de 21 iulie ca Zi a Banatului a fost votat de Senatul României în anul 2016, iar decizia a fost aproape unanim apreciată de bănăţeni. Spunem „aproape unanim”, pentru că un parlamentar de Timiş pare să nu fie de acord, şi propune acum o altă dată pentru aniversarea bănăţeană. Concret, deputatul PSD Alfred Simonis vrea ca Ziua Banatului să fie celebrată la 12 august! Istoricul reşiţean Mircea Rusnac apreciază că e vorba despre un proiect „trăsnit”, şi îşi exprimă speranţa că numitul deputat va avea înţelepciunea de a-l retrage de pe agenda de lucru a Parlamentului.

„De unde a scos domnul deputat această dată? Greu de înțeles ce mare eveniment istoric a descoperit dânsul că ar fi avut loc în Banat la 12 august. Motivația este halucinantă și o puteți găsi pe google, nu o mai copiez. Dar, ca istoric, recunosc că m-a surprins complet. Dacă totul merge normal, de anul acesta vom avea două Zile ale Banatului. Ziua de 21 iulie, la care oricum nu vom renunța, și cea de 12 august, pe care vor fi nevoite să o sărbătorească autoritățile. Să vedeți ce balamuc va ieși. Încă ar fi timp, sper, ca domnul deputat să își retragă trăsnitul proiect”, este mesajul postat de Mircea Rusnac pe pagina sa de socializare.

Căutând în expunerea de motive a iniţiativei legislative menţionate, am aflat că 12 august 1919 este ziua în care prefectul de Timiş al vremii, Aurel Cosma, „a emis un apel în care sublinia că autorităţile din subordinea sa preluaseră în administraţie românească judeţul Timiş şi oraşul Timişoara.” Rămâne ca aleşii noştri să decidă dacă apelul lansat de prefectul Aurel Cosma la 12 august 1919 „bate” semnarea Tratatului de la Passarowitz din 21 iulie 1718. Sau poate că domnul Simonis va avea parte de proverbiala minte de pe urmă şi va retrage năzbâtia parlamentară, ca să nu ne mai chinuim cu această teribilă dilemă.

sursa foto: adevarul.ro

About editor editor

Check Also

Anunți Primăria Reșița privind plata taxei anuale a locurilor de parcare domiciliu/reşedinţă

                                                             ROMANIA                                                                                                                                    JUDETUL CARAS-SEVERIN                                                           MUNICIPIUL   RESITA            DIRECTIA …

Lasă un răspuns