Prima Pagina / Arad / Medicii de familie: medicina de familie este în prag de colaps din cauza neglijării manifestate de guvernanți

Medicii de familie: medicina de familie este în prag de colaps din cauza neglijării manifestate de guvernanți

Societatea Națională de Medicina Familiei solicită autorităților să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, precizând că medicina de familie este în prag de colaps din cauza neglijării sistematice manifestate de guvernanți.

“Medicina de familie este în prag de colaps din cauza neglijării sistematice manifestate de guvernanții pentru care acest sector medical nu reprezintă un domeniu de interes nici la nivel administrativ și nici ca obiectiv politic. (…) Medicii de familie din România își exprimă public nemulțumirea față de finanțarea medicinei primare în 2019, fapt care aruncă medicina de familie în criză. Societatea Națională de Medicina Familei (SNMF) solicită autorităților să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricărui sistem public de sănătate funcțional și eficient”, se arată într-un comunicat trimis, duminică, de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

Sursa citată anunţă că, în 2018, cabinetelor medicilor de familie din România li s-a alocat un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, sub 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate total, fapt care a făcut ca funcționarea cabinetelor sa fie la un nivel de „supraviețuire”.

“În condiţiile în care personalul medical (medici și asistenți medicali) din unitățile sanitare de stat (medicina școlară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%, medicii de familie au așteptat o reparație a acestor inechități”, spune sursa citată.

Societatea Națională de Medicina Familiei susţine că în proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de numai 6% faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creșterea costurilor generată de inflație.

“Prin subfinanțarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existența acestui sector medical și implicit pacienții, motiv pentru care ne aflăm în situația de a căuta soluții alternative pentru asigurarea supraviețuirii cabinetelor.Ne manifestăm speranța că decidenții români, guvernanți și parlamentari, în calitate de aleși ai cetățenilor care sunt de altfel pacienții noștri, vor înțelege că au inclusiv obligația de a asigura sănătatea acestora și accesul la servicii de sănătate”, se arată în comunicat.

About cristian.frant

Lasă un răspuns