INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 12,9%, în primele 9 luni

INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 12,9%, în primele 9 luni

Cifra de afaceri din industrie, din 1 ianuarie-30 septembrie 2018, față de aceeași perioadă a anului trecut, a crescut pe ansamblu cu 12,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (13,1%) şi industriei extractive (5%), conform datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (19,3%), industria bunurilor de capital (15,9%), industria bunurilor intermediare (11,9%), industria bunurilor de uz curent (8,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (7,1%).

Cifra de afaceri din industrie, în luna septembrie 2018, faţă de luna septembrie 2017, a crescut pe ansamblu cu 7,8%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (8%) şi industria extractivă (2,9%).

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria energetică (23,4%), industria bunurilor de capital (10,2%), industria bunurilor intermediare (5,4%), industria bunurilor de uz curent (3%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (1,9%).

Cifra de afaceri din industrie, în luna septembrie 2018, comparativ cu luna precedentă, pe total a crescut cu 8,1%, ca urmare a creșterii înregistrate în industria prelucrătoare (8,3%) și în industria extractivă (3,2%).

Pe marile grupe industriale creșteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (26,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5%) şi industria bunurilor intermediare (3,5%). Industria energetică a rămas la același nivel. Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 4,7%.

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, au crescut pe ansamblu cu 16,3%, potrivit datelor comunicate luni de INS.

Evoluția s-a făcut datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (19,2%), industria bunurilor intermediare (15%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (8,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (4,4%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna septembrie 2018, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 9,3%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (12%), industria bunurilor intermediare (8,4%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (2,6%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 2,2 %.

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna septembrie 2018, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 9,7%, ca urmare a creșterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (27,5%), industria bunurilor de capital (13,1%), industria bunurilor de uz curent (4,1%) şi în industria bunurilor intermediare (3,6%).

Între 1 ianuarie și 30 septembrie 2018, față de aceeași perioadă a anului trecut, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 4,1%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (5%) şi industriei extractive (1,2%), arată, luni, INS.

În plus, în aceeași perioadă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,4%.

De asemenea, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a crescut cu 5,5%, ca efect al creşterilor industriei prelucrătoare (6,5%) și industriei extractive (1,3%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,1%.

În luna septembrie 2018, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 7,9%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (11%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 7% respectiv cu 1,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1,6%, din cauza scăderilor înnregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,3%), industria prelucrătoare și industria extractivă (-1,2% fiecare).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 0,5%, susţinută de creșterea industriei prelucrătoare (0,9%). Industria extractivă și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 0,3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 4%, ca urmare a creşterilor industriei prelucrătoare (4,3%) și producţiei şi furnizării de
energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,8%), iar industria extractivă a fost mai mică cu 4,2%.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )