(MEDIAFAX) – Majoritatea inspectorilor şefi ai inspectoratelor şcolare revocaţi din funcții contestă deciziile. ”Este o glumă de cea mai proastă calitate”, declară inspectorul schimbat la Sibiu, în timp ce fostul şef de la Călăraşi a cerut ”revocarea revocării” pentru a se pensiona, dar dă MEN în judecată.

Fostul inspector școlar general al ISJ Sibiu, Ștefan Firu, a contestat decizia de revocare din funcţie, susţinând că argumentele prezentate în ordinului ministrului reprezintă ”o glumă de cea mai proastă calitate”. ”În adresa respectivă au scris că nu am trimis raportul privind starea învățământului pe 2015-2016, ceea ce este o glumă de cea mai proastă calitate și este interesant că și-au dat seama în august 2017 că eu nu aș fi trimis acel raport.

Al doilea motiv prezentat este că în raportul de audit, la pagina x, punctul y, dau informații eronate despre nu știu ce, la pagina respectivă nu apare nici măcar o cifră, un procent, un semn de înmulțire, scădere, adunare. Am făcut o plângere împotriva ordinului ministrului Educației, apoi va fi înaintată la instanță.

Nimeni nu s-a născut inspector școlar general și nimeni nu trebuie neapărat să moară în funcția aceasta, dar este o bătaie de joc, de aceea mă și apăr”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ștefan Firu, fostul inspector școlar general al ISJ Sibiu

. Profesorul Constantin Tudor, fostul șef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, a ieșit la pensie după ce a fost demis. Acesta susține că, în cazul său, Ministerul Educației a revocat ordinul din data de 18 august, fiind emisă o altă decizie, întrucât pe 31 august a îndeplinit vârsta de pensionare.

Constantin Tudor declară, însă, că nu va renunța la acțiunea în instanță și va cere daune morale. ”Mie mi-au revocat primul ordin, pentru că am solicitat, având vârsta de 65 de ani împlinită, să mi se încheie contractul de drept în baza altui articol din contractul de management. În consecință, mie mi s-a revocat ordinul de revocare, mi s-a dat un alt ordin și mi s-a încheiat de drept contractul de management la data de 31 august, când am ieșit la pensie. I-am pus în situația să-mi revoce ordinul de revocare, care îmi crease oricum atingeri imaginii și, în consecință, voi merge până la capăt, cel puțin pentru daune morale. Nu am stabilit o sumă, mă consult cu avocatul. Aștept un prim succes în instanță al unuia din cei 13 colegi dați afară. La mine e foarte ciudat că s-a găsit al treilea motiv imputabil, diferit de al colegilor, o adresă de la Consiliul Județean, din data de 18 august, că nu funcționează în câteva școli foarte bine cornul și laptele și de vină e inspectorul general. Atenție, adresă din 18 august, odată cu ordinul, trimisă pe fax de la Consiliul Județean la Direcția de Management din Minister, unde se făceau ordinele. O făcătură, dar instanța o să își spună cuvântul. Eu sunt deja pensionar de patru zile. Mi-au creat prejudicii de imagine și atingere adusă demnității, pentru că eu mi-am adunat toate probele, merg până la capăt”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Constantin Tudor, fost inspector școlar general al ISJ Călărași.

La rândul său, Adrian Doxan, fost inspector școlar general ISJ Caraș-Severin, a revenit la catedră după revocare. ”Am contestat ordinul respectiv. Primul pas pentru a putea contesta în instanță este să faci plângerea prealabilă la minister și am făcut demersurile.

Termenul este de 30 de zile, încă nu am primit răspuns de la minister pe plângerea pe care am făcut-o. În ceea ce privește forma, face referire strict la documentele care mă privesc pe mine, adică județul Caraș-Severin.

Din moment ce mă duc în instanță, înseamnă că eu consider că nu a fost drept. 1 septembrie a fost ultima zi de lucru la inspectorat, începând cu data de 4 sunt la unitatea de învățământ la care sunt titular”, a spus Adrian Doxan.

Şi fostul șef al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Dorin Cristea, a dat în judecată Ministerul Educației după ce a fost demis prin fax. Acesta solicită și suspendarea deciziei prin care a fost revocat din funcție. ”Am contestat ordinul respectiv.

Am făcut mai întâi la Curtea de Apel pentru suspendarea deciziei și după aceea am depus dosar pentru procesul în sine pentru abuz în serviciu al domnului ministru. Decizia mi se pare abuzivă. Nu este în urma niciunui control din partea ministerului, deci nu s-a făcut un control. Pe ce bază s-a făcut evaluarea? Mai întâi cred că trebuia să fim avertizați sau consiliați, dacă am greșit, nu să ia direct această măsură abuzivă. Ceva nu e în regulă. Sunt foarte multe chestiuni incriminatorii care mi se aduc din perioada în care nu am fost inspector general.

Domnul ministru a fost, cu două săptămâni înainte, în vizită la Vrancea și a spus că nu sunt probleme, totul este foarte bine. E dubios. Nu țin la funcție neapărat, nu sufăr. Domnul ministru putea foarte frumos să spună că nu putem colabora și eu îmi dădeam demisia de onoare fără să fie atâta abuz”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dorin Cristea. Fostul inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Felicia Man, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că va contesta ordinul de demitere din funcţie, considerând că motivele invocate sunt nereale. Felicia Man spune că motivele invocate de minister nu au legătură cu ce se întâmplă în realitate în judeţ. Ca şi în cazul celorlalţi inspectori demişi, şefei din Olt i se impută netransmiterea raportului cu privire la ”Starea învăţământului românesc”, transmiterea raportului de audit după data stabilită – 20 iunie, deşi cel puţin în cazul judeţului Olt acesta a fost transmis pe 19 iunie.

Un alt motiv de demitere a fost nepublicarea declaraţiei de avere pe site-ul instituţiei. ”Voi contesta ordinul de demitere la minister, dar şi în instanţă. Sunt o persoană luptătoare şi mă voi folosi de toate armele. În instanţă voi face o acţiune pe fond, dar şi una pentru suspendarea ordinului până la judecarea pe fond”, a declarat Felicia Man. Şi fostul şef al ISJ Arad, Claudius Mladin, este hotărât să lupte în instanţă cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, considerând că demiterea sa este o acţiune abuzivă. ”Referitor la decizia ministerului de a mă revoca din funcţia de inspector şcolar general al ISJ Arad, vreau să vă informez că voi acţiona în instanţă această decizie şi acest ordin de ministru, deoarece consider că este abuziv şi, în primul rând, nici n-am fost informat despre o eventuală evaluare a mea care ar fi avut loc la nivelul inspectoratului şcolar sau la nivelul ministerului”, a declarat Mladin pentru MEDIAFAX. Fostul inspector şcolar general al ISJ Constanţa, Gabriela Bucovală, este, de asemenea, hotărâtă să se adreseze instanţei de judecată pentru a-şi găsi dreptatea, după demitere. Pe de altă parte, fostul şef al ISJ Ilfov, Daniela Barbu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu s-a hotărât dacă va merge în instanţă, contestând până acum decizia doar la nivelul ministerului.

”Nu m-am hotărât încă, nu ştiu ce să vă spun în acest moment cum o să procedez. De contestat, am contestat la minister, dar încă nu ştiu dacă voi acţiona şi în justiţie”, a declarat Barbu. La rândul său, fostul şef al ISJ Brăila, Cătălin Canciu, a atacat în instanţă decizia de revocare din funcţie, primul termen în proces fiind programat la începutul săptămânii viitoare. ”Eu am contestat deja în instanţă decizia Ministerului Educaţiei de revocare din funcţie, primul termen fiind marţea viitoare. Când vezi motivele din adresa de revocare te pufneşte râsul.

Brăila s-a clasat pe primul loc la diferite examene naţionale, deci nu mi se poate reproşa că nu am avut rezultate. Poate a contat în luarea deciziei ministerului faptul că eu nu am nicio implicare politică, trebuia să fie cineva de la un partid”, a declarat Canciu, care a câştigat concursul pentru funcţia de şef al ISJ Brăila în august 2015. Inspectorul şcolar general din Buzău, Florina Stoian, a contestat şi el demiterea, după ce a fost revocat printr-o adresă transmisă de MEN în care apare numărul contractului adjunctului șefului ISJ Constanța.

În cazul inspectorului şcolar general din Ialomița, Luminiţa Barcari, a fost invocat un motiv ce îl vizează pe inspectorul şef şcolar din judeţul Arad. Luni, ministrul Educației, Liviu Pop, declara că urmează și alte contracte de management care vor înceta ”pentru că mai sunt colegi în funcții de conducere care nu își respectă mandatul”. Ministerul Educaţiei a revocat din funcţie, la jumătatea lunii august, şefii a 13 inspectorate şcolare.

Leave a reply