SMART CITY: Ambasada Olandei și consultanți internaționali în strategii smart city vor fi prezenti la București, la a doua ediție a evenimentului Different City – Smart City, Dezbatere Națională 2017 – 2020
După succesul înregistrat la prima ediție, evenimentul Different City – Smart City, Dezbatere Națională 2017 – 2020, revine pe 24 și 25 octombrie, la București.
Ambasada Olandei în România va fi un partener important al evenimentului, prin contribuțiile și prezentările susținute de către excelența sa, doamna Ambasador Stella RONNER-GRUBAČIĆ, dar și de alți experți din Olanda, care vor împărtăși participanților exemple de proiecte de smart city implementate în țara lor.
Deja mai multe municipalități și-au declarat intenția de participare dintre care enumerăm: Alba Iulia, Iași, Călărași, Buzău, Timișoara, Arad, Primăria Sectorului 3 și altele în curs de confirmare. Evenimentul este deschis reprezentanților tuturor administrațiilor publice locale.
Doamna Ambasador al Olandei în România, Stella RONNER-GRUBAČIĆ, va avea un cuvânt introductiv prin care va împărtăși invitaților informații legate de modul în care se construiesc orașe inteligente în Olanda, proiecte de viitor și modalități de cooperare intre România și Olanda.
Conferința va continua cu speech-urile câtorva reprezentanți ai municipalităților din țară, care vor expune nevoile de dezvoltare ale orașelor în domeniul smart city, dar și proiectele pe care le au în vizor în perioada următoare în aceasta direcție. Printre primarii care vor vorbi în deschiderea evenimentului se număra și domnul Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia și domnul Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al capitalei.
Evenimentul se bucură și de participarea internațională a specialiștilor în consultanță și strategii de dezvoltare urbană. Patru Keynote Speakeri din diverse țări în care conceptul smart city nu mai reprezintă un lux, ci o necesitate, vor oferi invitaților noi perspective asupra conceptului de oraș inteligent și secretele adaptării la o gândire inovativă în care arhitecții proiectează viitorul în condițiile actuale de rapidă și continuă dezvoltare.
“Discutăm aplicat, despre cum un oraș poate deveni mai inteligent, cum un oraș poate pune această forță tehnologică în slujba dezvoltării economiei, servirii cetățenilor, satisfacției ridicate a turiștilor și în general a unei vieți mai bune, pentru că sunt soluții care nu costă mult și aduc beneficii foarte mari. Dezbaterea publică este necesară pentru a aduce tehnologii de vârf care să lucreze pentru cetățeni și să evite alegerile greșite din necunoaștere sau lipsă de informație relevantă”, precizat Marius Bostan, fost fost Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, membru fondator FNTM și consultant strategic al evenimentului.
Smart City inițial a început cu un concept premergător de “smart-grow”, menționat de multe ori în contextul dezvoltării accelerate ale orașelor cum ar fi creșterea populației care a atras o creștere a consumului de energie, trafic, poluare, deșeuri, cât și infrastructură modernă. Implementarea Smart City pentru administrație va fi urmată sau se va suprapune cu cea de Smart Home și IoT Business pentru consumatori și firme. Aceste acțiuni vor genera rețele vaste de senzori și dispozitive conectate prin diferite tehnologii radio, implicând probleme de interoperabilitate și congestie radio.
Reprezentanții orașelor prezenți la eveniment vor discuta despre nevoile de dezvoltare, despre soluțiile personalizate pe care le pot adopta pentru a investi în viitorul acestora și în bunăstarea cetățenilor lor, dar și despre barierele administrative.
Avem nevoie de transformare digitală? Avem consumatori de servicii smart? Care sunt nevoile cetățenilor? Ce-și doresc turiștii de la un oraș? Dar companiile? Volumul datelor crește în fiecare zi. Unde le stocăm? Cum am dori să fie păstrate? Cum le prelucrăm? Putem asigura securitatea? Suntem pregătiți să migrăm în cloud?
Participanții la Dezbatere se vor întâlni apoi în cadrul unor Workshop-uri tematice pentru a discuta aplicat pe strategii și soluții de dezvoltare pentru anumite sectoare administrative. Specialiștii vor prezenta aplicații și soluții inovatoare Smart City și impactul acestora asupra mediului de business, administrației, cetățenilor și turiștilor, se vor discuta metode de implementare și modele de afaceri. Ce beneficii aduc soluțiile smart? Aduc venituri suplimentare? Este fezabilă investiția?
Se vor reuni reprezentanți ai companiilor care au dezvoltat diverse soluții tehnologice ce au fost implementate cu succes în țară sau în afara țării. Se va discuta inclusiv despre cum se poate crea un eco-sistem de companii inovatoare și cum pot beneficia orașele din România de pe urma acestora. Evenimentul se va încheia a doua zi cu întâlniri bilaterale de lucru.
La eveniment sunt așteptați principalii actori implicați în crearea orașelor inteligente: orașele și municipiile din România, companiile furnizoare de produse, soluțiilor și echipamente ICT pentru Smart City, mediul academic, start-up-uri și experți în domeniul smart city.
Pentru companiile interesate să participe, Different City – Smart City, Dezbatere Națională 2017 – 2020, reprezintă o oportunitate excelenta pentru: prezentarea sau expunerea de produse și servicii de smart city, stabilirea de contacte cu diferite comunități prezente la eveniment, identificarea de noi oportunități de afaceri prin intermediul evenimentului de networking.
Evenimentul este organizat de Fundația Națională a Tinerilor Manageri, Different Angle Cluster – primul cluster din domeniul ICT din București, împreuna cu Agenția de PR Concord Communication.
Dezbaterea Națională va avea loc pe 24 octombrie, la Hotel Ramada Plaza, București, Sala Terra, începând cu ora 9:00. Cea de-a 2-a zi, 25 octombrie este dedicata întâlnirilor bilaterale de business, ce se vor desfășura la Clubul Administrației, Strada Dumbrava Roșie nr 2, sector 2, București.