Arhivă

Concert de muzică clasică într-un monument istoric din Caransebeș

Sinagoga Neologă ”Beith El” din Caransebeș organizează astăzi, de la ora 19, un impresionant concert de muzică clasică.

Poate fi ascultat baritonul Constantin Trașcă acompaniat la vioară de Adrian Pipaș și la orgă de Alexandru Petria. Intrarea este liberă.

Manifestarea este organizată de Obștea Evreilor Caransebeș și de Casa de Cultură ”George Suru” din municipiu și Primăria Caransebeș.

Astfel de evenimente au loc regulat la lăcașul de cult monument istoric din municipiul de pe Timiș și Sebeș.

Primii evrei din Caransebeș sunt atestați în anul 1819, pe atunci trăind în oraș un număr de 50 de persoane. Numărul membrilor comunității izraelite a sporit constant pe măsura trecerii anilor, ajungând în jurul anului 1870 la 70 și în perioada interbelică la 400. După cel de-al Doilea Război Mondial, populația evreiască din oraș a scăzut la câteva zeci de persoane, iar în prezent au mai rămas foarte puțini. Sinagoga din Caransebeș a fost construită în perioada anilor 1893-1894 în stil neogotic, cu adăugiri aparținând altor stiluri arhitectonice, iar potrivit www.wikipedia.ro are o suprafață de 191 mp. Începând din anii ’70 ai secolului al XX-lea, ca urmare a scăderii numărului de enoriași, comunitatea evreilor din Caransebeș nu a mai avut un rabin propriu, aici sosind la diferite ocazii prim-rabinul Timișoarei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts