În primele 3 luni ale acestui an, în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice, s-au recuperat peste 52 de milioane de lei, proveniţi din fraude economico-financiare.

De asemenea, poliţiştii au constatat peste 5.700 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt bănuite aproape 3.500 de persoane, față de peste 300 dintre acestea fiind luate măsuri restrictive de libertate.

 

Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice, acționează pentru prevenirea şi combaterea fraudelor financiare şi protejarea intereselelor economice ale statului şi ale cetăţenilor, în vederea asigurării unui climat de legalitate a mediului de afaceri şi protejarea bugetului general consolidat.

 

Ilegalităţile economico- financiare se regăsesc sub forma fraudelor intracomunitare şi a fraudelor care se comit cu ocazia achiziţiei, importului, producţiei, transportului şi comercializării produselor accizate (carburanţi şi uleiuri minerale, tutun, alcool, etc.), precum şi sub forma corupţiei, a contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice şi a celor care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.

 

În primele 3 luni ale acestui an, în cauzele penale în care s-au efectuat cercetări, din valoarea prejudiciilor create s-au recuperat, în numerar sau din conturi bancare ori prin instituirea de măsuri asigurătorii, 525.733.670 de lei.

 

Poliţiştii de la structurile de investigare a criminalităţii economice, în urma activităților desfășurate, au constatat 5.702 infracţiuni.

 

De comiterea acestora sunt bănuite 3.495 de persoane, față de 301 dintre acestea fiind dispuse măsuri restrictive de libertate. Astfel, 49 de persoane au fost arestate preventiv, 9 au fost plasate în arest la domiciliu, iar 220 sunt cercetate sunt control judiciar.

 

Pentru neregulile depistate în urma controalelor efectuate, polițiștii au aplicat 3.642 de contravenţii, în valoare de 9.984.000 de lei.

 

Demersurile efectuate de poliţişti în vederea combaterii criminalităţii economico-financiare au fost susţinute de celelalte instituţii cu atribuţii  în domeniu.

 

Poliţia Română continuă activităţile de prevenire a fraudelor fiscale care afectează bugetul general consolidat, pentru a menţine un climat de legalitate în sfera afacerilor, în vederea consolidării unui mediu comercial stabil şi predictibil, capabil să asigure buna funcţionare a economiei româneşti.

 

***

 

La nivel național, Direcția de Investigare a Criminalității Economice a coordonat mai multe planuri de acțiune pentru prevenirea şi combaterea ilegalităților economice, care se manifestă în diferite domenii de activitate.

 

Astfel, în urma activităților desfășurate în cadrul planului de măsuri ,,In ours sites 2017” pentru descoperirea şi investigarea infracțiunilor din sfera operațiunilor comerciale în mediul online au fost înregistrate 254 de dosare penale, dintre care 95 la regimul proprietății intelectuale, 88 pentru înșelăciune, 33 pentru evaziune fiscală și 36 alte genuri de infracțiuni.

 

Polițiștii au identificat și cercetează 106 persoane, pentru comiterea acestor fapte penale.

 

Din valoarea totală a prejudiciului creat prin acest gen de infracțiuni, au fost recuperați 2.864.000 de lei și au fost indisponibilizate mărfuri în valoare de peste 175.000 de lei.

 

 

Pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu mărfuri alimentare provenite din import sau din achiziţii intracomunitare, la nivel național, a fost derulat planul de măsuri ,,Interconect 2017”.

 

În urma verificărilor efectuate de polițiștii specializați în investigarea criminalității economice, au fost constatate 545 de infracţiuni, dintre care 146 de fapte de evaziune fiscală.

 

Pentru neregulile depistate, au fost aplicate 13.311 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 8.948.000 de lei și au fost indisponibilizate mărfuri în valoare de 602.033 de lei.

Leave a reply