15228047_10207758505182334_1380557897_nCea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Umor ‘Mircea Cavadia’ a început vineri în sala expoziţională ‘Horaţiu Vornica’ a Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa.

‘Evenimentul a cuprins mai multe momente: recital de epigrame, la care şi-au concursul Ananie Gagniuc, Mihai Frunză, George Corbu, Elis Râpeanu, Ionuţ Daniel Ţucă, ateliere de iniţiere în caricatură destinate elevilor din şcolile reşiţene, sub coordonarea maestrului Ştefan Popa Popa’s şi a lui Eugen Mirea, realizarea de portrete pentru publicul larg, precum şi o expoziţie de caricaturi semnate de artişti internaţionali’, a afirmat Gertruda Steiner, organizator al manifestării şi soţia celui care a fost publicistul şi scriitorul Mircea Cavadia.

Festivalul a început cu ateliere de caricatură şi cursurile de iniţiere în caricatură destinate elevilor.

‘Pe foarte mulţi dintre elevii Şcolii de Artă îi ştiu din anii trecuţi şi pot să spun că mulţi dintre ei au evoluat. Una dintre fete mi se pare chiar profesionistă în ceea ce face, ceea ce mă bucură foarte mult. Este bine să continuăm, pentru că acesta este rolul nostru, al celor care facem artă, să lăsăm ceva în urma noastră. Şi fac acest lucru în toate oraşele-reşedinţă de judeţ, unde există licee de artă, iar Reşiţa este un oraş special, pentru că elevii sunt foarte, foarte interesaţi. Copiii nu imită. Ei au modul lor de a gândi şi de a desena. Important este să primească acest abecedar al caricaturii, să-l înţeleagă şi să evolueze în sensul lor, nu în sensul în care văd caricaturile pe simeze’, a declarat maestrul Ştefan Popa Popa’s.

Festivitatea de deschidere a avut loc în sala ‘Horaţiu Vornica’ a Casei de Cultură a Sindicatelor Reşiţa, ocazie cu care a fost evocată personalitatea prozatorului Mircea Cavadia. A urmat o dramatizare după un capitol din volumul său, ‘Unşpe’, în interpretarea actorilor de la Teatrul de Vest din Reşiţa.

Tot cu acest prilej a avut loc şi un duel prietenesc între epigramişti şi între generaţii, la care participă Ananie Gagniuc din Constanţa, Mihai Frunză din Brăila, George Corbu din Bucureşti, Elis Râpeanu din Bucureşti, Ionuţ Daniel Ţucă din Constanţa şi elevii liceelor teoretice din Reşiţa.

Festivalul de Umor cuprinde şi un salon internaţional de caricatură. Astfel, la Reşiţa sunt expuse caricaturi ale unor autori de pe toate continentele, lucrări vechi, din Revista Furnica, expoziţii de autor, dar şi lucrări ale maestrului Ştefan Popa Popa’s.

‘Am iniţiat acest salon internaţional şi am dorit să poarte acest nume, Mircea Cavadia, sens în care am cerut permisiunea familiei, deoarece trebuie să omagiem toate valorile, fie că sunt, fie că nu mai sunt printre noi, pentru că au lăsat lucruri extraordinare în urma lor’, a precizat Ştefan Popa Popa’s.

Prozatorul, dramaturgul şi ziaristul Mircea Cavadia (1950 – 2015) a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. A fost cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa şi al judeţului Caraş-Severin. În ultimii 20 de ani din viaţă, Mircea Cavadia a tipărit 11 cărţi de proză şi teatru, majoritatea fiind recompensate cu premii naţionale.

Festivalul de Umor de la Reşiţa este organizat de Primăria Municipiului Reşiţa şi Consiliul Local, alături de Academia Popa’s – Şcoala de Caricatură Românească.

cover_1

Leave a reply