Centrul European pentru Educatie si Cercetare Juridica si Fundatia Friedrich Ebert Romania, alaturi de Ambasada Republicii Federale Germania, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada Suediei si Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, au organizat vineri 18 noiembrie 2016, a treia editie a evenimentului regional „Impreuna impotriva traficului de persoane: Provocari si bune practici”, avand ca tema de dezbatere „Traficul de persoane si exploatarea umana in contextul crizei refugiatilor”.
Dezbaterea a reunit experti de renume mondial, printre care Gulnara Shahinian – fosta Raportor Special al Natiunilor Unite privind Formele Contemporane de Sclavie; Sebastian Boel Byth – Expert Asociat UNODC, Biroul de Prevenire a Traficului de Persoane si Migranti (HTMSS), Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate; Per-Anders Sunesson – Ambasador pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane in Suedia; Frederike Ambagtsheer – Cercetator stiintific si expert ONU privind traficul de organe etc.
Conform datelor prezentate de rapoartele Eurostat, Romania a fost si ramane statul membru al UE cu cel mai mare numar de victime ale traficului de persoane si cu structuri nationale ineficiente. Editia din acest an a adus in dezbatere teme noi precum traficul de persoane in scopul prelevarii de organe, rolul investigatiilor financiare in probarea infractiunilor de criminalitate organizata si necesitatea reorganizarii politiei judiciare (politie judiciara unic subordonata procurorului DIICOT, dupa modelul DNA) si o cooperare interinstitutionala eficienta in vederea eradicarii traficului de persoane.
1. TRAFICUL DE PERSOANE IN SCOPUL PRELEVARII DE ORGANE SI TRAFICUL DE ORGANE
Romania are o legislatie deficitara in materia traficului de organe, ceea ce face dificila cercetarea cauzelor. Desi aceasta forma de criminalitate pare sa nu ocoleasca Romania, investigatiile sunt limitate. Frederike Ambagtsheer – Cercetator stiintific si expert ONU privind traficul de organe, a prezentat cauza „The State versus Netcare Kwa-Zulu Ltd., Durban South Africa (2003-2012)” in care victime ale traficului de persoane in scopul prelevarii de organe erau romani si brazilieni, cauza despre care in Romania s-a scris foarte putin, iar autoritatile nu au investigat cauza.
Discutiile au vizat necesitatea cercetarii penale eficiente si efective a cauzelor de moarte suspecta in spitalele din Romania. Facem astfel trimitere la cauza 1040/P/4.04.2016 inregistrata la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti ce vizeaza moartea suspecta a unui cetatean strain. Cauza decesului – anemie severa, insa dosarul pacientului este inregistrat pe Sectia de chirurgie II a Spitalului de Urgenta Floreasca. Decesul a survenit la data de 31 martie 2016, iar pana la acest moment nu a fost audiat nimeni si nici nu s-a facut niciun demers in vederea identificarii cauzei reale a mortii. Investigatiile jurnalistice arata ca victima fusese exploatata, cel mai probabil sexual, in zona Cartierului Francez din Bucuresti, lucrand pentru un om de afaceri controversat.
2. ROLUL INVESTIGATIILOR FINANCIARE
Warner ten Kate – Procuror Superior National pentru Traficul de Fiinte Umane si Migranti, Serviciul National al Procuraturii din Olanda, a adus in atentia auditoriului necesitatea investigatiilor financiare in cauzele de criminalitate organizata si utilizarea rezultatelor acestora ca probe in instanta in completarea declaratiilor victimelor care, in Romania, din cauza lipsei de protectie si asistenta efectiva, sunt foarte vulnerabile in fata presiunilor retelelor de traficanti. S-a concluzionat ca existenta unor procurori specializati in domeniul investigatiilor financiare ar eficientiza activitatea DIICOT.
3. COOPERAREA INTERINSTITUTIONALA
Cooperarea actorilor nationali cu atributii in domeniul eradicari traficului de persoane si a protectiei victimei este deficitara. Dubla subordonare a politiei judiciare, precum si lipsa unor echipe stabile, specializate conform nevoilor DIICOT, conduc la investigatii ineficiente.
In vederea imbunatatirii cooperarii interinstitutionale in plan national, acest eveniment a avut ca obiectiv final lansarea unei propuneri de dezbatere publica privind abordarea integrata a combaterii eficiente a criminalitatii organizate.
Urmand modelul de cooperare interinstitutionala in materie de combatere a coruptiei, dezbaterile finale au condus la propunerea de abordare strategica a fenomenului criminalitatii organizate si realizarea unei strategii nationale, in acord cu mentiunile din Raportul de activitate al DIICOT pe 2015.