Preşedintele Asociaţiei Euroland Banat, Andrei Szabo, a trimis, vineri, o scrisoare deschisă, prefectului de Caraş-Severin, Florenţa Albu, căreia îi cere, public, să iniţieze, de urgenţă, acţiuni în instanţă pentru anularea unei autorizaţii şi a unei hotărâri a Consiliului Local Reşiţa, pentru slavarea Muzeului de locomotive din municipiu şi a spaţiului verde aflat în zonă.
‘Prin prezenta Scrisoare deschisă, cerem public Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin să iniţieze acţiuni în instanţă pentru anularea tuturor actelor emise nelegal şi a stopa lucrările pentru înfiinţarea unei staţii de carburanţi ce au loc în spaţiul verde din imediata vecinătate a Muzeului de locomotive, aflat în aer liber. Aceste lucrări au demarat, deşi am semnalat public grave încălcări ale legislaţiei în vigoare şi afectarea iremediabilă a mediului, a vieţii locuitorilor din zona Triaj din Reşiţa, a comunităţii reşiţene şi, nu în ultimul rând, a Muzeului de locomotive, obiectiv turistic şi cultural, un adevărat simbol al municipiului. Practic, solicităm anularea în instanţă a Autorizaţiei nr. 240/2015, emisă de primarul municipiului Reşiţa şi a HCL 319/2014, emisă de Consiliul local Reşiţa’, a declarat Andrei Szabo.
Preşedintele Euroland Banat reaminteşte că Muzeul de locomotive este înregistrat ca obiectiv de patrimoniu naţional în lista monumentelor istorice, clasa A, are o valoare inestimabilă şi reprezintă o adevărată emblemă, atât a Reşiţei, a judeţului Caraş-Severin, a întregului Banat şi a ţării.
‘Faptul că Inspectoratul de stat în construcţii, pe care îl invocă Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin în răspunsul primit, nu a constatat nicio neregulă la verificarea făcută la începutul anului, îi face pe cei de acolo direct răspunzători de cele afirmate. Instituţia Prefectului nu se poate ascunde în spatele unei alte instituţii, în momentul în care îi sunt prezentate date exacte ale unei serii de încălcări grave ale prevederilor legale. Având în vedere informaţiile puse la dispoziţie şi a demersurilor întreprinse până în prezent, rugăm Prefectura să dispună de urgenţă, în temeiul prerogativelor legale ce îi revin, iniţierea acţiunilor în contencios administrativ pentru anularea respectivei autorizaţii de construire şi a hotărârii Consiliului local’, explică Andrei Szabo.
Reprezentantul Asociaţiei Euroland Banat susţine că Autorizaţia de construire nr. 240/2015 este nelegală, întrucât, la data emiterii acesteia lipseau Avizul Ministerului Culturii, conform Legii 50/1991 şi Legea 422/2001, aviz solicitat prin Certificatul de urbanism. De asemenea, spune Andrei Szabo, Hotărârea Consiliului Local Reşiţa nr. 319/2014 este nelegală deoarece documentaţia anexă la această hotărâre încalcă flagrant PUG-ul Reşiţei, aprobat în 2011, şi încalcă spaţiul de o sută de metri de zona de protecţie a Muzeului de locomotive cu abur. În plus, Szabo consideră că această hotărâre încalcă şi nesocoteşte prevederi legale în materia documentelor şi avizelor necesare unei investiţii în zona de protecţie a unui monument de interes naţional şi universal.
Asociaţia Euroland Banat solicită anularea tuturor avizelor emise, pentru că staţia de carburanţi ar reprezenta un real pericol în acea zonă. O staţie de distribuţie de carburant, situată la câţiva metri de locomotivele cu abur, de blocuri şi case de locuit, de un viaduct ce face legătura între cartierele oraşului, la aproximativ 20 metri de calea ferată electrificată a CFR, poate produce oricând o catastrofă cu pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri ireparabile, susţine preşedintele asociaţiei.
‘Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin ar putea lua exemplul Prefecturii Bucureşti care, la cererea cetăţenilor de pe Aleea Nucşoara, a iniţiat în instanţă, acelaşi demers pe care îl solicităm şi noi. Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză cetăţenilor şi Prefecturii, anulând autorizaţia de construire pentru un bloc făcut într-un părculeţ şi a dispus demolarea clădirii’, a subliniat Andrei Szabo.