Zilele Oravitei 2016Locuitorii din Oraviţa se pregătesc pentru trei zile de distracţie, în cadrul manifestării Zilele Oraşului, care coincide cu praznicul Sf. Ilie, considerat ocrotitorul oraşului.

‘Este o tradiţie binecunoscută, ca în ziua de Sfântul Ilie, cel care ne patronează oraşul, să se desfăşoare şi Zilele Oraviţei. De Ruga oraşului s-a săvârşit şi slujba dedicată sărbătorii de Sf. Ilie de către un sobor de preoţi, iar înspre seară aşteptăm să vină lumea într-un număr cât mai mare. Terasele sunt pline, mai mult ca niciodată. Ruga oraşului va dura trei zile, zile pline, care vor fi pline de voie bună şi bucurii’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Cristina Zainea, consilier în cadrul Primăriei Oraviţa.

Ruga de la Oraviţa îşi va deschide porţile în această seară, de la ora 20,30, pe platoul din faţa Gării, cu un spectacol de muzică populară, la care îşi vor da concursul Mirela Petrean, Otilia Duma, Petrică Bănăţeanu şi mulţi alţii. Cea de-a doua zi a manifestării îi va aduce în prim-plan pe cei de la Deep Central şi Paraziţii, dar şi pe Alina Eremia.

Zilele Oraşului Oraviţa se vor încheia pe data de 22 iulie, cu alte spectacole mult aşteptate, susţinute de trupa Voltaj, de Nicole Cherry şi Carla’s Dreams.

Zilele oraşului coincid, de fiecare dată, cu Ruga localităţii, care înseamnă, de fapt, sărbătoarea hramului bisericii. Cu acest prilej, la localnici se adună rude şi prieteni, pentru a se reîntâlni şi a sărbători, împreună, hramul bisericii. Astfel, după deplasarea la lăcaşul de cult, gazdele şi oaspeţii se aşează la masă şi degustă din bucatele special preparate pentru o astfel de sărbătoare. De asemenea, spre seară, cu toţii participă la manifestările pregătite cu acest prilej.

‘Ziua de astăzi este una de mare bucurie duhovnicească pentru Biserica Sfântul Prooroc Ilie din Oraviţa, care îşi prăznuieşte hramul şi, deopotrivă, şi pe ocrotitorul oraşului, Sfântul Ilie. La această sărbătoare iau parte credincioşii, care, după liturghie, se instalează naşii bisericii, un obicei luat de la vecinii noştri sârbi, după care urmează jocul, hora, şi toate celelalte tradiţii ce se leagă de acest eveniment. Biserica din oraşul noştri îl are ca ocrotitor pe Sf. Ilie, de peste 274 de ani’, a afirmat părintele Celu Petru Moldovan, de la Biserica Sf. Mare Prooroc Ilie din Oraviţa Română.

Banatul este singura regiune din ţară unde au loc asemenea manifestări ce marchează sărbătoarea bisericii. Ruga localităţii este singurul moment din an în care toţi fiii satului vin acasă, indiferent în ce parte a lunii se află.

Pe lângă Oraviţa, miercuri, se mai desfăşoară Ruga satului şi în alte 15 localităţi din judeţul Caraş-Severin. Următoarea Rugă va avea loc pe 25 iulie, la Nermet.

Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi l-a declarat ocrotitor al Banatului, în această regiune era socotit ca ocrotitor Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În acest context, multe din mănăstirile, schiturile şi locaşurile bisericeşti de tradiţie din Banat au ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. De aceea Sfântul Ilie este serbat festiv şi la aşezămintele monahale, aflate pe cei doi munţi ce străjuiesc Banatul Montan. La Schitul de pe Muntele Mic şi la Schitul de pe Muntele Semenic, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către delegaţii Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. AGERPRES / (AS – autor: Paula Neamţu, editor: Marius Frăţilă) www.agerpres.ro

Leave a reply