Cetină de brad de vânzare. Șapte tone!
Direcţia Silvică Caraş-Severin scoate la vânzare, în acest an, o cantitate de şapte tone de cetină de brad, provenită de la arbori doborâţi în procesul de exploatare a lemnului.
‘Preţul de comercializare este de 60 bani/kg, fără TVA. Cetina poate fi achiziţionată de la Ocoalele silvice Rusca Montană, Oţelu Roşu, Reşiţa, Bozovici, Anina, Văliug, Mehadia, Băile Herculane, în măsura în care sunt autorizate la tăiere parchete din care se recoltează specia brad’, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Caraş-Severin, Dan Câmpan.
De asemenea, Direcţia Silvică Caraş-Severin a reuşit, în acest an, vânzarea prin licitaţie a plantelor medicinale prognozate a fi recoltate din fondul forestier al statului, axându-se în principal, la momentul actual, pe flori de tei şi sunătoare. Având în vedere cererea pe piaţa specifică plantelor medicinale a tecilor de fasole, cu ocazia aceleiaşi licitaţii, s-a considerat oportună şi punerea pe piaţă a acestui sortiment, urmând ca după coacere să înceapă achiziţia respectivului produs. La procedura de vânzare au participat trei operatori economici ce activează în industria procesării plantelor medicinale la nivel naţional, a informat Dan Câmpan.
Conform acestuia, pentru obţinerea unui kilogram de plante medicinale uscate este necesară recoltarea unei cantităţi cuprinsă între patru şi şase kilograme de plante verzi, fiind imperios necesar să se cunoască perioada optimă şi condiţiile în care acestea trebuie recoltate.
‘Teiul se recoltează în lunile iunie-iulie, iar sunătoarea, în lunile iulie-august, atunci când inflorescenţa este maximă. Menţionam faptul că, în general, plantele medicinale se recoltează pe timp uscat, dimineaţa, după ce roua s-a evaporat, sau după-amiază, până la apusul soarelui. La sunătoare se culege prin tăiere vârful tulpinilor înflorite, evitându-se smulgerea din rădăcini. Pentru utilizarea în scopuri medicinale plantele sau părţile de plantă se usucă în snopi mici, atârnate în aer, la umbră sau la soare, de la caz la caz, sau în poduri bine aerisite, puse pe coli de hârtie, site, rogojini sau prelate curate. Înainte de uscare se va proceda la o condiţionare a părţilor de plantă, înţelegând prin aceasta îndepărtarea corpurilor străine, a părţilor din plantă care nu sunt indicate pentru utilizare sau părţile alterate’, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Caraş-Severin.
În cazul în care persoanele fizice au recoltat sau vor recolta flori de tei, sunătoare sau teci de fasole, pot lua legătura cu personalul silvic, inclusiv pădurarii din localităţile de domiciliu sau învecinate, pentru a le îndruma spre punctele de achiziţie. Preţurile de achiziţie stabilite pentru această campanie sunt la tei – 10 lei/kg, sunătoare – 2 lei/kg, teci de fasole – 1,5 lei/kg uscat. AGERPRES/(AS – autor: Paula Neamţu, editor: Nona Jalbă) www.agerpres.ro