Home / BĂILE HERCULANE / Reţeaua Chebuţiu la puşcărie

Reţeaua Chebuţiu la puşcărie

S-a terminat cu şmecheria! Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda ajung acolo unde le este locul: la puşcărie. Din păcate, ei încă nu plătesc pentru devalizarea UCM Reşiţaşi delapidările de aici, dar este un început bun.

În august 2010 cei doi directori penali de la UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Coriolan Preda, pregăteau o mare ţeapă Statului Român cu ajutorul libanezului Said Baaklini, administratorul SC Libarom Agri SRL. Aceştia au pus la punct un contract fictiv de export a unor aşa zise motoare de la UCM Reşiţa,aflate pe stoc de 20 de ani, contra sumei de un sfert de miliard de euro plus TVA. Deşi motoarele erau nişte ruginituri autentice, reţeaua de mai sus plănuiau ca, după emiterea facturii, să primească o rambursare de TVA de aproximativ 60 de milioane de euro.

Pe fir au intrat procurorii DNA care au demascat şarada grupului infracţional organizat şi au găsit complici chiar şi un deputat, precum şi conducerea Portului Constanţa. Pe 28 moiembrie 2010 procurorii DNA descindeau acasă la cei doi directori, la UCM Reşiţa dar şi în alte locaţii. Said Baaklini a aflat de acţiunea procurorilor anticorupţie şi a fugit din ţară, dar a fost prins şi extrădat din Bulgaria, iar pe 29 noiembrie 2010 procurorii DNA dispuneau reţinerea lui Chebuţiu şi Preda, pentru ca, mai apoi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă arestarea preventivă a acestora, care au avut parte de câteva luni bune de arest preventiv.

În 2011 a început judecarea pe fond a dosarului, care a fost mutat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Judecătoria Sector 1, asta după ce din cauză a fost scos deputatul Mircea Banias, anchetat iniţial în acest dosar şi atrăgând, prin consecinţă, competenţa Înaltei Curţi.

Pe 4 decembrie 2013 Judecătoria Sector 1 îi condamna pe cei doi, Adrian Chebuţiu şi Adrian Coriolan Preda la cinci ani de puşcărie, după ce au fost condamnaţi pentru mai multe fapte şi au fost contopite pedepsele. La această condamnare s-a adăugat şi interzicerea mai multor drepturi. Atât DNA cât şi inculpaţii au făcut recurs şi apel la sentinţă. Curtea de Apel Bucureşti, ultima instanţă de atac în cauză a decis ieri că aprobă recursul DNA şi al lui Said Baaklini, desfinţează prevederile sentinţei din primă instanţă faţă de Baaklini dar şi faţă de Eugen Bogatu, dar menţine condamnările la 5 ani de închisoare pentru Chebuţiu şi Coriolan Preda. Cum sentinţa Curţii de Apel este definitiv, aceasta fiind ultima cale de atac, de astăzi cei doi vor fi încarceraţi, cel mai probabil la Penitenciarul „Popa Şapcă” din Timişoara, oraş în care îşi au şi domiciliul.

Cei doi, alături de Lăcrimioara Chebuţiu, soţia a doua a PDG-ului UCM Reşiţa, sunt cercetaţi şi într-un alt dosar în care DIICOT îi acuză de constituire de grup infracţional organizat pentru devalizarea UCM Reşiţa dar şi pentru evaziune fiscală. Acest dosar a fost strămutat, la cererea lui Chebuţiu, la Tribunalul Arad, ajungând pe fond şi având termen pe 14 ianuarie 2016. În acest dosar Chebuţiu a vrut să fie citaţi care martori şi soţii Doina şi Sorin Frunzăverde.

adrian-chebu-iu-i-adrian-preda-condamna-i_534797

http://ro.blastingnews.com/actual/2015/12/re-eaua-chebu-iu-se-duce-la-fund-00702337.html

About cristian.frant

Check Also

Foc puternic la Caransebeș

Pompierii militari caransebeșeni au acționat azi-noapte, în jurul orei 02:00, pentru stingere unui incendiu izbucnit …

Lasă un răspuns