Tribunalul Caraş-Severin a fost dur cu profesorii acuzați de corupție de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa care au fost condamnaţi cu executare, excepţie făcând profesorul Mihai Vişan care, de la începutul urmăririi penale, a avut o atitudine sinceră şi a recunoscut toate acuzaţiile ce i-au fost aduse.
Trebuie spus că cele trei cadre didactice (Florin Franţ, Irina Oriol şi Ruxana Ghiţă) au avut o atitudine indecisă, fie au recunoscut faptele, fie au cerut să se anuleze anumite acuzaţii, deşi declaraseră că cer procedura simplificată şi recunosc faptele, aşa cum au fost prezentate ele în rechizitoriu (VEZI AICI RECHIZITORIUL). De altfel, aceiaşi atitudine au avut-o şi în faza de urmărire penală când, iniţial, nu au recunoscut acuzaţiile procurorilor, pentru ca, mai apoi, să se ajungă şi la a formula denunţuri în acest dosar.
Citiți aici întreaga poveste despre cum au infiltrat procurorii o „studentă” pentru a investiga corupția din Universitatea Eftimie Murgu din Reșița
Prodecanul porno, Ionel Florin Franț, a fost găsit vinovat şi condamnat pentru mai multe infracţiuni, după cum urmează:
– 1 an şi 6 luni închisoare, pentru trafic de influenţă în formă continuată
-1 an şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe durata de 5 ani pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.
Tribunalul a mai decis că se „contopesc pedepsele de mai sus, inculpatul Frant Florin-Ionel urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani închisoare”. La această condamnare judecătorii au considerat că se impune şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia de cadru didactic pe o perioadă de 5 ani, Tribunalul mai dispunând că se menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Franţ Florin Ionel prin încheierea de şedinţă din 09.10.2015 a Tribunalului Caraş –Severin şi că menţine interdicţiile şi obligaţiile stabilite în această încheiere.
EXCLUSIV: Asta e Universitate?! ”Profesorii” șpăgari: procurori, ofițeri de Securitate migrați la SIE, masoni. Studenții: beizadele de generali, de afaceriști, polițiști…
Nici Irina Oriol nu a scăpat ieftin, fiind condamnată la:
– pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru trafic de influenţă în formă continuată
– la pedeapsa de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe durata de 5 ani pentru luare de mită în formă continuată
– pedeapsa de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe durata de 5 ani, pentru luare de mită (fapta din mai 2013)
– pedeapsa de 2 ani închisoare, şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe durata de 5 ani, pentru luare de mită (fapta din mai 2015).
Tribunalul a mai decis contopirea pedepselor de mai sus, Irina Oriol urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 10 luni închisoare. Judecătorii au dorit să aplice şi pedeapsa rezultantă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia de cadru didactic pe o perioadă de 5 ani).
De asemenea instanţa a mai decis că se aplică pe lângă pedeapsa rezultantă, pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia de cadru didactic. Şi pentru Irina Oriol Tribunalul a decis că menţine măsura controlului judiciar dispusă prin încheierea de şedinţă din 09.10.2015 a Tribunalului Caraş –Severin şi că, de asemenea, menţine interdicţiile şi obligaţiile stabilite în această încheiere.
Ghiţă Ruxana Mariana Lavinia a fost condamnată şi ea la:
– pedeapsa de 2 ani închisoare, şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe durata de 5 ani pentru luare de mită (faptă din data de 19.01.2015)
– pedeapsa de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe durata de 5 ani pentru luare de mită în formă continuată ( 2 acte materiale)
– pedeapsa de 1an şi 6 luni închisoare, pentru trafic de influentă în formă continuată ( 2 acte materiale), decizând apoi că se contopesc pedepsele de mai sus, urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 2 luni închisoare. Tribunalul a decis că se aplică pe lângă pedeapsa rezultantă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a exercita profesia de cadru didactic pe o perioadă de 5 ani). Tribunalul a mai aplicat şi pedeapsa accesorie a interzicerii: dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia de cadru didactic.
Şi pentru Ruxana Ghiţă Tribunalul Caraş-Severin menţine măsura controlului judiciar şi menţine interdicţiile şi obligaţiile stabilite în ordonanţă.
Mai uşor a scăpat VIŞAN MIHAI, care a primit doar: – pedeapsa de 2 ani închisoare, şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influentă dar a şi decis că Tribunalul contopeşte pedepsele de mai sus, urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare, pe care o suspendă pe durata termenului de încercare de 3 ani şi dispune ca „pe durata termenului de încercare inculpatul să se supună unor măsuri de supraveghere
În acelaşi timp Tribunalul a hotărât că se confiscă de la Irina Oriol, suma de 1.800 de lei, suma de 310 lei, reprezentând contravaloare parfum şi 400 de euro. „Suma de suma de 300 de lei şi parfumul Lady Million de la Paco Rabanne în valoare de 194 lei au fost recuperate de la inculpată cu ocazia efectuării flagrantului” au reţinut magistraţii. De asemenea, au decis că şi de la Ruxana Ghiţă se confiscă suma de 210 lei, reprezentând contravaloare parfum şi 950 de euro, iar de la Vişan Mihai, au decis că se va confisca suma de 300 euro”.
Pentru o perioadă de cinci ani, niciunul dintre cei patru inculpaţi nu va avea dreptul de a exercita profesia de cadru didactic şi nici dreptul de a fi ales sau numit în vreo funcţie publică, potrivit deciziilor Tribunalului Caraş-Severin.
Deciziile Tribunalului Caraş-Severin sunt cu drept de apel în termen de zece zile de la comunicare.
Mai trebuie spus că procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au demarat cercetările într-un dosar disjuns din acesta, faţă de toţi profesorii care au predat la anul I, specializarea Drept Administrativ şi Internaţional, inclusiv împotriva fostului preşedinte al Senatului, Marian Mihăilă, dosarul fiind acum în faza de urmărire penală.
Preluare www.romaniacurata.ro