Home / Banat / Schimbare de atitudine la Romsilva: scoate drujbele din pădurea virgină Coșava

Schimbare de atitudine la Romsilva: scoate drujbele din pădurea virgină Coșava

padure fag virginaResorturi misterioase l-au făcut pe Adam Crăciunescu, șeful Romsilva, să decidă stoparea pentru zece ani a oricărei tăieri în pădurea virgină de fag de la Coșava Mică, județul Caraș-Severin. Decizia vine după ce, în iarnă, Romsilva a scos ”din pix” Coșava de pe lista de obiective propuse să fie incluse în patrimoniul mondial UNESCO. La acel moment. România Curată a amendat abuzurile Romsilva (AICI și AICI).

Gabriel Păun, cel care a semnalat printre primii abuzurile din pădurile cărășene, a declarat pentru România Curată că Romsilva începe să facă pași înapoi: ”Pădurea aceasta care arată așa cum a lăsat-o mama natură după ultima eră glaciară, nu avea până acum absolut niciun statut de protecție și era în pericol maxim de a deveni un banal lemn de foc. Săptămâna trecută am primit informația oficială prin care se arată că noul amenajament silvic al Coșavei Mici încadrează această pădure la categoria T.1. Adică nu se poate tăia nici măcar o crenguță din ea în următorii zece ani, cât este valabil amenajamentul. E un răgaz de care trebuie să profităm și să facem toate demersurile posibile pentru a include pădurea în Parcul Național Semenic – Izvoarele Nerei și să obținem pentru ea statutul de patrimoniu mondial natural UNESCO”.

Păun, împreună cu 30 de experți din 12 țări, reuniți la Vilm – Germania în perioada 15 – 19 noiembrie la “Beech Forest Network of Europe”, au încercat să găsească soluții pentru conservarea ultimelor păduri virgine de fag din Europa. Participanţii au semnat la Vilm rezoluția lui Gabriel Păun, ce cuprinde zece solicitări adresate guvernelor statelor care încă mai au păduri virgine. Principala solicitare a ONG-iștilor este impunerea unui moratoriu pentru sistarea imediată a exploatărilor forestiere în pădurile virgine până la clarificarea legislației naționale și internaționale.

Pădurea Coșava Mică aparține statului, fiind administrată de Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA prin Direcţia Silvică Reşiţa, Ocolul Silvic (OS) Nera. Campania Agent Green pentru salvarea Coșavei Mici a început în februarie, după ce Romsilva a refuzat includerea acesteia pe lista făgetelor virgine nominalizate pentru a deveni patrimoniu mondial natural UNESCO. Agent Green a depus la acel moment la Ministerul Mediului fișa tehnică a pădurii, realizată cu sprijinul cercetătorilor de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (fost ICAS), care a realizat dosarul sit-urilor propuse spre nominalizare pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO, în cadrul proiectului “Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei”. În doar zece luni, drujbele tăietorilor de pădure au hăcuit o porțiune de 5,5 hectare din pădurea virgină.

Decizia Romsilva de a scoate de pe lista de obiective propuse a fi incluse în patrimoniul UNESCO e una bizară, Gabriel Păun acuzând că s-ar fi măsluit documente tocmai pentru a ajuta la “excluderea” ei de pe lista de propuneri: ”Romsilva nu a dorit din capul locului să o protejeze. A falsificat până și minuta întâlnirii cu colegii de la WWF și Greenpeace, care au depus și ei eforturi să salveze Coşava. Inițial, Coșava trebuia să prindă și ea cursa de sit-uri nominalizate pentru patrimoniul mondial UNESCO. La întalnire s-a agreat și s-a consemnat asta, dar, într-o minută ulterioară, Romsilva a avut grijă să scoată Coșava de pe listă”.

Agent Green militează nu doar pentru punerea la adăpost a Coșavei Mici, ci a tuturor pădurilor neatinse încă de mâna omului: “Romsilva are la dispoziție harta pădurilor virgine, care a fost publicată încă din 2005, odată cu studiul realizat de Veen Ecology. La acea dată au fost identificate 218.000 hectare de păduri virgine în România. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt în pericol de dispariție, unele dispărând deja pentru totdeauna”, spune Gabriel Păun.

Preluare www.româniacurata.ro

About cristian.frant

Check Also

Şase afgani, descoperiţi ascunşi într-un camion de către poliţiştii de frontieră din Timiş

Poliţiştii de frontieră din Timişoara au descoperit ascunşi într-un camion şase cetăţeni din Afganistan, care …

Lasă un răspuns