padure defrisari hoti de lemneONG-ul de mediu GEC Nera a sesizat nereguli grave de tăieri ilegale la Ocolul Silvic Teregova, dar instituţiile statului se fac că nu văd. Cât de mult le pasă autorităţilor de informaţiile furnizate de societatea civilă în legătură cu tăierile posibil ilegale de arbori din pădurile Teregovei? Prin scrisoarea nr. 2773/19.10.2015, Grupul Ecologic de Colaborare Nera a furnizat Comisariatului Teritorial de Regim Silvic Timişoara şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin informaţii care indicau că în unităţile amenajistice 103, 106, 107, 109 din UP I şi UP2 a Ocolului Silvic Teregova ar exista o reţea formată din angajaţi ai OS Teregova, lucrători de la Garda Forestieră, lucrători din Poliţie şi firme de exploatare a lemnului, care favorizează tăierile ilegale de arbori de ordinul a mii de metri cubi, precum şi execuţia de drumuri forestiere fără autorizare.

În aceeaşi scrisoare s-a cerut ca, în baza Legii 544/2001 actualizată, autorităţile sesizate să furnizeze un punct de vedere în legătură cu informaţiile furnizate.

DSC01306

Până la emiterea acestui comunicat de presă, autorităţile sesizate de către GEC Nera nu au furnizat în termen legal un răspuns, fapt ce constituie o încălcare a Legii 544/2001 şi creează suspiciuni în legătură cu posibile complicităţi între autorităţi şi firmele de exploatare a lemnului. GEC Nera solicită din nou Comisariatului Teritorial de Regim Silvic Timisoara şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin implicarea în lămurirea acestui caz şi trimiterea de urgenţă a unui răspuns în legătură cu cele constatate, scrie ONG-ul.

Monitorizarea tăierilor de lemn de pe raza Ocolului Silvic Teregova se face în cadrul proiectul de interes public Voluntariat pentru protejarea lumii mirifice din sudul Banatului, un proiect destinat implicării unui număr mai mare de cetăţeni în activităţi de voluntariat pentru protejarea şi conservarea patrimoniului natural din sudul Banatului.

Leave a reply