Breaking News
Home / Banat / Elevii pot avea transport școlar gratuit 100%!

Elevii pot avea transport școlar gratuit 100%!

Un grup de 50 de elevi şi profesori de la Liceul "Borislav Petrovlasov" din Vârşeţ, un liceu cu predare în limba maternă, deci şi limba română, au ajuns vineri la Reşiţa pentru a vedea pe viu condiţiile de şcolarizare oferite de facultăţile din cadrul Universităţii "Eftimie Murgu", dar şi pentru a afla ce specializări pot fi urmate în cadrul studiilor de licenţă, masterat sau doctorat la instituţia cărăşeană de învăţământ superior.  Elevii sârbi spun că au avut curiozitatea de a vedea condiţiile oferite de Universitate, de a vedea cum arată şi cum funcţionează o facultate din România şi că, desigur, iau în calcul posibilitatea de a deveni studenţii acestor facultăţi, mai ales că distanţa dintre Reşiţa şi Vârşeţ nu este foarte mare.  Şi profesorii s-au arătat foarte încântaţi de condiţiile de şcolarizare ale Unviersităţii, ba chiar, unii dintre ei, şi-au regăsit foştii colegi, împreună cu care au studiat pe vremuri materiile pe care acum le predau, la Reşiţa ori Vârşeţ. "Este o acţiune prin care urmărim creşterea populaţiei şcolare, mergem şi în Serbia să le prezentăm oferta noastră, îi aducem pe elevi şi aici, să vadă baza noastră de studiu, la Coronini, unde avem, de asemenea, un centru foarte modern şi facem asta destul de des, pentru a ne asigura un număr cât mai mare de studenţi", ne-a spus prof. univ. dr. Marian Mihăilă, preşedintele Senatului Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa.  Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/universitatea-din-resita-vaneaza-elevi-din-serbia-486386.html#ixzz2wu66hdccPNL a propus, în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, ca elevii să beneficieze de decontarea întregii sume pentru abonamentele de transport școlar !

Comisia de Învățământ din Camera Deputaților a votat în unanimitate pentru decontarea integrală a abonamentelor elevilor navetiști.

PNL a inițiat și susținut această măsură a eliminării plafonării abonamentelor elevilor navetiști pentru că varianta actuală, impusă de Guvernul Ponta pentru a face economii, este o măsură profund discriminatorie.

Conform Legii Educației Naționale, dar și a prevederilor Constituției naționale, fiecare cetățean are drepturi egale la învățătură, iar statul este obligat să le asigure accesul nediscriminatoriu la educație. Nicăieri în Constituție sau LEN 1/ 2011 nu scrie că abonamentul necesar pentru a ajunge la școală se poate deconta parțial!

În acest moment, părăsirea timpurie a școlii este de 17,5%, iar 20% dintre elevi nu-și continuă studiile liceale, din motive financiare. Guvernul trebuie să țină cont de faptul că din 2020 liceul va fi obligatoriu prin Lege, iar unul din cinci elevi nu-și permite să plătească nici măcar costurile de transport !

În ultimii doi ani, Guvernul PSD nu a decontat restanțele înregistrate la naveta școlară. În acest moment sunt peste 138.000 de elevi care fac naveta zilnic, iar suma decontată de către stat este de cele mai multe ori la jumătatea cheltuielii reale sau chiar mai puțin. În această situație sunt elevii din județe precum: Albă, Arad, Argeș, Caraș-Severin, Prahova, Brăila, Constanța, Galați, Dâmbovița, Mehedinți, Satu Mare, Dolj, Mureș, Vâlcea, Giurgiu. La școlile din județele Cluj și Timiș elevii navetiști au primit înapoi doar 70% din costul navetei.

Fac un apel la toți deputații să voteze în plenul Camerei Deputaților pentru repararea acestei discriminări generată de refuzul statului de a deconta integral și nediscriminatoriu transportul elevilor !

About cristian.frant

Check Also

Orban, despre imaginile cu bolnavii de la Spitalul din Reşiţa: Aşa ceva nu mai trebuie să se întâmple

Premierul Ludovic Orban susţine că preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, liberalul Romeo Dunca, ceruse dezafectarea Staţionarului …

Lasă un răspuns