Expozitie muzeu 150 de ani Episcopia Caransebesului (1)Muzeul Banatului Montan Reşiţa a găzduit, marţi, vernisajul expoziţiei documentare ‘Episcopia Ortodoxă Română a Caransebeşului 1865-2015. Documente istorice’, dedicată împlinirii a 150 de ani de la constituirea Episcopiei Caransebeşului ca scaun episcopal cu ierarhie românească.

‘Este o expoziţie deosebită, care a fost împărţită în două. Pe de o parte, aceasta cuprinde documente aduse de către Episcopia Caransebeşului, care vizează activitatea fiecărui episcop, din 1865 şi până în 1949. Pe de altă parte, sunt documente din depozitele Arhivelor Naţionale – Serviciul Judeţean Caraş-Severin, în care am încercat să ilustrăm, pe lângă activitatea episcopilor şi a altor demnitari bisericeşti, am vrut să aducem documente de la instituţiile reprezentative din subordinea Episcopiei. Este vorba de Institutul Teologic Diecezan din Caransebeş, despre Institutul Pedagogic Diecezan din Caransebeş, despre Academia Teologică şi Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti’, a declarat Ovidiu Roşu, directorul Arhivelor Naţionale Caransebeş.

Prin această expoziţie, care a avut loc imediat după Ziua Arhivelor, sărbătorită la data de 31 octombrie, au fost aduse în faţa publicului informaţii importante despre ceea ce s-a întâmplat, din punct de vedere spiritual, în judeţul Caraş-Severin.

Expoziţia face parte dintr-o serie de manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la constituirea Episcopiei Caransebeşului ca scaun episcopal cu ierarhie românească. Episcopia Caransebeşului a luat fiinţă prin decretul imperial din 6 iulie 1865, primul episcop ortodox român fiind Ioan Popasu.

‘Din partea Episcopiei Caransebeşului am adus la Reşiţa mai multe documente care ilustrează viaţa şi activitatea episcopilor care au păstorit la Caransebeş în perioada veche a existenţei sale. Pe lângă aceste documente, avem şi câteva ilustraţii foarte importante, una dintre ele fiind Diploma Imperială prin care a luat fiinţă Episcopia Caransebeşului 1865, dar şi un alt panou ilustrativ cu fotografii ale Foii Diecezane în perioada ei de existenţă, între anii 1886 şi 1949’, a precizat consilierul cultural al Episcopiei caransebeşene, Daniel Aron Alic.

Expoziţia a mai cuprins corespondenţă administrativă, pastorale, acte şi scrisori personale ale unor personalităţi ale vremii, care reconstituie o perioadă dificilă din istoria celei mai importante instituţii ecleziastice a Banatului Montan.

Leave a reply