Home / Arad / BRCT la Reşiţa vorbind despre fondurile transfrontaliere FOTO

BRCT la Reşiţa vorbind despre fondurile transfrontaliere FOTO

BRCT la Reşiţa vorbind despre fondurile transfrontaliere (1)Municipiul Reşiţa a găzduit, marţi, un nou eveniment de informare adresat instituţiilor din judeţul Caraş-Severin cu privire la Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, ocazie cu care au fost prezentate aspecte cu privire la modul de întocmire a cererii de finanţare a proiectelor.

„Este cel de-al doilea şi ultimul eveniment de informare adresat instituţiilor din judeţul Caraş-Severin. După ce în prima serie de evenimente au fost abordate subiecte cu privire la eligibilitatea beneficiarilor şi la criteriile de cooperare ce trebuie îndeplinite, acum au fost prezentate beneficiarilor din judeţul Caraş-Severin aspecte cu privire la modul de întocmire a cererii de finanţare a proiectelor şi diferite aspecte referitoare la managementul proiectului. Până acum am observat un interes deosebit al aplicanţilor pentru acest program, concretizat în numărul foarte mare de participanţi la evenimentele noastre şi prin numărul mare de întrebări pe care ni le adresează. Acum, proiectele sunt în fază de scriere. Programul are patru axe prioritare, o primă axă de creştere a incluziunii sociale, o a doua axă pe situaţii de urgenţă şi protecţia mediului, axa trei – mobilitate şi axa a patra pe atractivitate în turism. Axele au un număr de obiective şi activităţi indicative, care sunt extrem de largi, astfel încât aproape oricine dezvoltă o idee poate să aplice în cadrul acestui program. Important este să fie cel puţin câte un partener de fiecare parte a graniţei”, a declarat Anca Lolescu, directorul executiv al Biroului regional de Cooperare Transfrontalieră Timişoara.

La întâlnirea de marţi au participat toţi ce care doresc să aplice pe Programele Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, pentru perioada 2014 – 2020. Programul a fost lansat la jumătatea lunii septembrie, iar în acest timp Secretariatul Tehnic Comun din cadrul BRCT a organizat evenimente de informare, atât pe partea română eligibilă, cât şi pe partea sârbă. În România, partea eligibilă înseamnă judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Mehedinţi, iar în Serbia, districtele Banatul de Nord, Central şi de Sud.

Evenimentul de la Reşiţa se înscrie într-o serie care a cuprins 12 astfel de întâlniri, şase pe partea română şi şase pe partea sârbă, dar şi un eveniment special, pentru proiecte strategice.

Există o limită de depunere a proiectelor, care este 15 ianuarie 2016, pentru proiectele normale, şi 15 martie 2016, pentru cele strategice. Între cele două feluri de proiecte există diferenţe de abordare, de impact şi de buget. Cele strategice, aşa cum le spune şi numele, abordează o temă strategică, importantă pentru zona eligibilă, atât română, cât şi sârbă, cu impact pe ambele părţi ale frontierei, în timp ce bugetul se încadrează între cinci şi 12 milioane euro.

Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, derulat în perioada 2007 – 2013, este în faza finală de implementare. Pe acesta, printre cele mai importante proiecte derulate de judeţul Caraş-Severin sunt cele două implementate de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, prin unul dintre ele fiind achiziţionat un computer tomograf de ultimă generaţie, cel al Primăriei Reşiţa, pe situaţii de Urgenţă, în colaborare cu Ministerul de Interne din Serbia, proiectul derulat de către Consiliul Judeţean şi Primăriile Pojejena din Caraş-Severin şi Kladovo din Serbia, pentru achiziţia unui catamaran şi deschiderea unui port la Pojejena, în vederea dezvoltării turismului în zona Clisurii Dunării. Un alt proiect este cel derulat de Muzeul Banatului Montan din Reşiţa în ceea ce priveşte valorile culturale din zonă. AGERPRES /

About cristian.frant

Check Also

Primăria Făget caută parteneri pentru depunerea unui proiect cu finanțare europeană

Primăria Făget caută parteneri în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile de 500.000 de euro prin …

Lasă un răspuns