florin frant 11Comunitatea academică reşiţeană îşi exprimă totalul dezacord faţă de abaterile grave de la etica universitară sesizate de organele de anchetă, în legătură cu cinci cadre didactice din Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, care activau în cadrul programului de studii „Drept European şi Internaţional” şi îşi reafirmă public angajamentul ferm faţă de valorile academice.

„Drept urmare, marţi, Consiliul de administraţie şi Senatul universităţii au hotărât luarea mai multor măsuri, printre care, solicitarea demisiilor din cadrul universităţii a tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale, precum şi suspendarea contractelor individuale de muncă ale tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale şi măsura controlului judiciar de interzicere a exercitării funcţiei didactice sau arestul preventiv, începând cu data de 10 iulie 2015. Totodată, va fi declanşată o analiză internă privind Programul de Studii Drept European şi Internaţional şi va fi pusă în practică o metodologie de examinare de maximă transparenţă, unică în mediul universitar românesc, al cărei obiectiv este toleranţă zero faţă de orice abateri de la etică universitară”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Pe de altă parte, potrivit conducerii universităţii, în cadrul instituţiei îşi desfăşoară activitatea 97 de cadre didactice, care dispun de o foarte bună pregătire profesională, au efectuat stagii de perfecţionare la universităţi partenere din străinătate, dovedind de-a lungul anilor integritate şi responsabilitate.

Generaţiile de absolvenţi ai universităţii care ocupă poziţii importante în instituţii publice şi companii din ţară şi străinătate, precum şi numeroasele premii obţinute de către studenţii reşiţeni la olimpiadele şi competiţiile interuniversitare studenţeşti constituie, conform comunicatului, o dovadă de netăgăduit a calităţii pregătirii profesionale asigurate de către Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, în cei 44 de ani de existentă. În plus, numărul important de studenţi Erasmus care au efectuat stagii de studiu sau plasament la universităţile partenere din Europa s-au bucurat de aprecierea profesorilor din respectivele instituţii, atât în ceea ce priveşte pregătirea profesională, cât şi bună conduită morală.

În consecinţă, universitatea reşiţeană doreşte să asigure opinia publică şi pe studenţii săi că situaţii de natura celor care fac obiectul anchetelor de la programul de studii Drept European şi Internaţional nu sunt decât cazuri regretabile, care nu reprezintă comunitatea academică în ansamblul său.

Pe 10 iulie, cinci profesori de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa au fost puşi sub acuzare de procurorii Parchetului General, fiind acuzaţi că cereau mită de la studenţi pentru a-i promova la examenul de licenţă, iar doi dintre ei au fost reţinuţi. AGERPRES/(AS – autor: Paula Neamţu, editor: Cristian Anghelache)

 www.agerpres.ro

Leave a reply