
Deşi amplele anchete ale Coaliţiei pentru Universităţi Curate şi alte evaluări ale societăţii civile plasau Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa pe ultimele locuri în privinţa transparenţei şi moralităţii cadrelor didactice, ultima evaluare a ARACIS datează din primăvara-vara anului 2010. Atunci, Universitatea ”Eftimie Murgu” a primit calificativul ”grad de încredere ridicat” (!). Grad de încredere ridicat este cel mai mare calificativ posibil, următoarele calificative fiind ”încredere”, ”grad de încredere limitat” și ”lipsă de încredere”.
Explicaţia ar putea fi extrem de simplă: chiar preşedintele Senatului Universităţii, Marian Mihăilă, este evaluator ARACIS ]ncepând cu anul 2011, conform propriului CV aşa că, dacă ne uităm la cine a evaluat Universitatea şi, mai apoi, pe unde a evaluat Marian Mihăilă, putem găsi oreşce explicaţii.
Cert este că, fiind coleg de masonerie cu Sorin Frunzăverde, Marian Mihăilă (FOTO JOS) a fost adus la Universitatea din Reşiţa cu un scop precis: coagularea unui nucleu de profesori care să aibă curajul să-l înlăture pe profesorul Ion Vela din funcţia de rector pentru ca, pe această funcţie, să fie adusă şi votată Doina Frunzăverde. Deşi a fost ofiţer activ de informaţii, Marian Mihăilă predă la Universitatea din Reşiţa din 1998, deci aproape 6 ani de zile a fost şi ofiţer de informaţii şi cadru didactic asociat la Universitate!
Citește și: Asta e România Universitară? Cazul Marian Mihăilă sau James Bond de Banat
Din anul 2000, an în care Sorin Frunzăverde devine pentru întâia oară ministru al apărării, Marian Mihăilă se titularizează şi nu mai este cadru didactic asociat ci lector al Universităţii. Treptat, prin diverse aranjemente şi încrengături de tipul celor cu judecătorul Cătălin Şerban, Mihăilă reuşeşte să coaguleze în jurul său un grup serios de profesori, în special de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative unde activa şi Mihăilă şi unde rectorul de atunci , Ioan Vela, avea mai puţină influenţă. Cel mai probabil, până la urmă ajung la o înţelegere cu rectorul de atunci, care acceptă un fel de troc: Doina Frunzăverde să fie rector iar el să fie ales „preşedintele universităţii”, ceea ce se întâmplă. Probabil, la acea vreme Ioan Vela s-a gândit la viitorul fiului său care, de ceva ani buni, era asistent la Facultatea de Inginerie a Universităţii şi se înscrisese şi la doctorat la Universitatea Politehnică din Timişoara.
Președintele Ion Vela, pensionat forțat
Compromisul a fost uitat rapid şi, cu Doina Frunzăverde rector, funcţia de preşedinte al universităţii s-a desfinţat, iar Ioan Vela a fost pensionat forţat. La proximele alegeri (2012) Doina Frunzăverde este reales rector, iar Marian Mihăilă devine preşedinte al Senatului Universităţii, acesta fiind începutul relaţiei în care cei doi controlează aproape tot ce mişcă în facultate. Profesorii de prestigiu, dar în vârstă, sunt pensionaţi iar, în locul lor, sunt aduşi profesori tineri, majoritatea aboslvenţi chiar ai acestei facultăţi, precum Florin Franţ sau Claudia Andriţoi, Andria Minda, Otilia Micloşină sau Mirel Patriciu Pascu. Numai că, tot anul 2012, aduce primele descinderi ale DGA la Universitate (dosar închis cu NUP de procurorul Nelu Teacă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin şi redeschis prin rezoluţia procurorului general în 2015) și primul dosar lui Marian Mihăilă, care cade pe interceptările judecătorului Cătălin Șerban. Anul 2014 aduce și condamnarea definitivă a fostului ofițer de informații, care primește trei ani de pușcărie cu suspendare și un termen de încercare de cinci ani.
Filiera PSD-istă din „universitatea“ Reșița
Un alt profesor care apare în dosarul DGA este Mirel Patriciu Pascu, prim-vicepreședinte al PSD Caraș-Severin și fost primar al orașului Bocșa, actualmente director juridic al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, acesta a fost adus la Universitate tot de Marian Mihăilă prin intermediul lui Ioan Talpeș, fostul director al SIE, despre care presa scrie că este chiar finul lui Mirel Pascu, lucru cu care, de altfel, Pascu s-a și lăudat cât a fost primar. Deși apare pe orarul Universității, Mirel Pascu nu apare în lista profesorilor asociați și nici nu declară funcția de profesor asociat nici în declarația de avere (ca profesor obține venituri) și nici în cea de interese!
De altfel, Pascu este un obișnuit al scandalurilor penale, fiind acuzat chiar de către Radu Mazăre că este un primar mai bogat chiar și decât el. Pascu a făcut ample „afaceri” cu Adrian Chebuţiu, fiind acum cercetat de DIICOT şi a fost declarat incompatibil de ANI pentru că şi-a angajat sora şi soţia la Primărie, respectiv la Azilul din subordinea Primăriei Bocşa, în perioada cât a fost primar. Despre el procurorii au consemnat că „MIHĂILĂ IOAN MARIAN a intervenit pe lângă cadre didactice din cadrul universităţii pentru a-l favoriza în promovarea examenelor pe Negrea Ştefan ,student în anul I la Facultatea de Ştiinţe Administrative, Specializarea „Drept european internaţional”, în sensul că, deşi studentul este înscris la forma de învăţământ ZI nu a participat la cursurile şi sesiunile de examene din ianuarie-februarie şi iunie-iulie aferente anului 2012-2013 fiind prezent în incinta universităţii doar în intervalul 10-11.07.2013, însă este declarat promovat la mai multe materii în afara intervalului. Promovarea a fost facilitat de către MIHĂILĂ IOAN MARIAN care le-a solicitat în data de 10.07.2013 unor cadre didactice, respectiv lect. univ. dr. Pascu Patriciu Mirel … punerea la dispoziţie a studenţilor a lucrărilor evaluate cu nota 10 susţinute anterior de alţi studenţi, Negrea Ştefan procedând astfel la copierea rezolvărilor subiectelor de examen la disciplinele: … Istoria Statului şi Dreptului Românesc – titular curs Pascu Patriciu Mirel, examen de restanţă programat în 5.07.2013 şi la care student a fost evaluat cu nota 10… În cursul zilei de 10.07.2013 urmare a celor expuse cadrele didactice menţionate au falsificat cu complicitatea secretarei Facultăţii de Ştiinţe Administrative procesele-verbale şi cataloagele grupei de învăţământ, întocmite la data oficială a examenelor consemnând în fals şi notele studentului Negrea Ştefan”.
Cum s-a făcut singur cetățean de onoare al orașului Bocșa
Mirel Pascu a intrat şi în atenţia presei centrale în anul 2012, atunci când, pe ultima sută de metrii a mandatului de primar, şi-a acordat sieşi titlul de „cetăţean de onoare al oraşului Bocşa”, fiind singurul primar din România care a făcut acest gest, dar şi în urma unui control al poliţiei şi Eon Gaz, când a fost prins furând gaz!.
În anul 2009 acesta s-a aflat în conflict de interese fiind şi partener al Universităţii într-un program cu finanţare europeană.
Ce ascensiune rapidă! Otilia Micloșină, dintr-un simplu consilier juridic, în conducerea DGA!
Un alt cadru didactic adus şi promovat de Marian Mihăilă este tânărul procuror Otilia Micloşină (FOTO JOS), recomandat lui Mihăilă de un om cu legături de familie, consilierul personal al lui Sorin Frunzăverde, Ioan Micloşină, alias „Oxi”, dar şi cu fiul acestuia, Călin Micloşină, şi el cadru didactic în Universitate.
După 4 ani de jurist consult şi doi ani de funcţionar public la Primăria Văliug, Otilia Micloşină are o ascensiune de invidiat, intrând în magistratură în anul 2006, în urma unui examen pentru juriştii cu 5 ani vechime. Anul următor devine formator al INM din Bucureşti, apoi şi al Şcolii Naţionale de Grefieri. După mai mulţi ani de consilier al ministrului justiţiei, prin 2014 ajunge chiar director adjunct al DGA, de la care încasează jumătate de miliard salariu tocmai în timp ce frauda examenele pe la Reşiţa.
Actualmente, Otilia Micloşină este chiar director adjunct al Direcţiei Generale pentru Controlul şi Îndrumarea Instituţiei Prefectului, în anul 2014 declarând un venit anual de peste 130.000 de lei doar din salariul de procuror și de angajat al Ministerului de Interne!
Mai mult, ascensiunea fulminantă a făcut-o să candideze la conducerea INM, a lucrat pentru CSM, a şi candidat pentru CSM, dar fără succes de fiecare dată.
Este acuzată de mai multe soluții inadecvate şi chiar că ar fi cercetat un dosar al AJOFM Caraş-Severin condus de concubinul său Caius Isac, de la care şi declară că a împrumutat peste 60.000 de lei, fiind în evident conflict de interese.
Şi ancheta DGA o are în vedere, de mai multe ori. „în data de 11.07.2013, Negrea Ştefan a fraudat examene şi colocvii şi alte discipline aferente Dreptului European Internaţional din anul I de studiu, respectiv … „Drept European” (cadru didactic examinator – lect.univ.dr. Micloşină Otilia Iolanda – examen desfăşurat la 2.07.2013, …”. Cum astfel de indicii erau deja clare pentru procurori „Pentru dovedirea activităţii infracţionale pentru anul universitar 2014-2015, prin ordonanţa nr. 514/P/2013 din data de 10.10.2014 s-a dispus autorizarea folosirii în cauză a investigatorului” care urma să susţină examen chiar şi la şefa sa, pe atunci directoarea adjunctă a DGA, Micloşină Otilia.
„La data de 08.01.2015, Franţ Florin şi-a traficat influenţa pe lângă Ghiţă Ruxana, asistent la disciplina Relaţii Internaţionale unde titular este lector univ dr.Micloşină Otilia pentru a permite investigatorului susţinerea examenului programat în data de 10.01.2015, fără ca studenta să mai depună la lucrarea scrisă un referat pretins tuturor celorlalţi studenţi, ulterior obţinând şi nota 10” spun procurorii. Aceştia mai reţin că „Ghiţă Ruxana, în calitate de cadru didactic asistent la Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Drept European şi Internaţional, la disciplinele Introducere în Drept internaţional, titular prof univ dr. Mihăilă Marian şi Relaţii internaţionale, titular conf univ dr. Micloşină Otilia, în data de 19.01.2015 a primit de la investigator un parfum în valoare de 210 lei, pentru a efectua un act contrar atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de examinare a studenţilor, declarând-o promovată pe studenta la disciplinele Introducere în Drept Internaţional, unde titular e Mihăilă Marian şi Relaţii Internaţionale, unde titular e Micloşină Otilia în condiţiile în care la ultima materie i s-a permis studentei să participe la examen în lipsa unui referat care a fost obligatoriu pentru ceilalţi studenţi, şi, în ambele cazuri, nu a făcut lucrări corespunzătoare de trecere”.
Mai mult, pe lângă faptul că nu prea îşi ţinea cursurile, fapt relevat de stenogramele din dosar, se pare că Otilia Micloşină nu se prea obosea nici cu examinarea studenţilor aşa cum trebuie: „ În data de 10.01.2015, investigatorul a susţinut examen la Relaţii Internaţionale cu lect. univ. dr Micloşină Otilia care a fost prezentă în sală aproximativ 10 minute timp în care a dat subiectul pentru examen făcând precizarea că studenţii se pot inspira din sursele avute asupra lor şi chiar din proiecul pe care trebuia să-l aibă pentru a-l depune. Ulterior, aceasta a plecat, rămânând în sală Ghiţă Ruxandra, împrejurare în care studenţii au deschis materialele avute asupra lor sau au accesat telefonele şi au scris pe foaia de examen. În timpul examenului Ghiţă Ruxandra a făcut precizarea că ,,cine nu are proiectul pentru a-l preda, va pica examenul”. După ce a terminat de copiat ceva în legătură cu subiectul dat de cadrul didactic Micloşină Otilia la examen, investigatorul a predat lucrarea asistentului universitar Ghiţă Ruxandra fără proiectul pe care trebuia să-l ataşeze, aşa cum stabilise anterior cu Franţ Florin, şi fără ca aceasta să i-l ceară” reţin procurorii.
Profesorul care formează profesori, în cercul de profesori care puneau note din burtă
Un alt profesor care a avut o bună colaborare cu Marian Mihăilă este fostul inspector şcolar Mihai Vişan, care mai este şi „formator naţional”, adică îi învaţă pe profesori: Fiu de securist, Ştefan Negrea a apelat la Marian Mihăilă pentru a-şi lua examenele fără emoţii, iar Mihăilă a apelat la profesorii lui de casă, unul dintre ei chiar Mihai Vişan: „MIHĂILĂ IOAN MARIAN a intervenit pe lângă cadre didactice din cadrul universităţii pentru a-l favoriza în promovarea examenelor pe Negrea Ştefan, student în anul I la Facultatea de Ştiinţe Administrative, Specializarea „Drept european internaţional”, în sensul că, deşi studentul este înscris la forma de învăţământ ZI nu a participat la cursurile şi sesiunile de examene din ianuarie-februarie şi iunie-iulie aferente anului 2012-2013 fiind prezent în incinta universităţii doar în intervalul 10-11.07.2013, însă este declarat promovat la mai multe materii în afara intervalului. Promovarea a fost facilitat de către MIHĂILĂ IOAN MARIAN care le-a solicitat în data de 10.07.2013 unor cadre didactice … punerea la dispoziţie a studenţilor a lucrărilor evaluate cu nota 10 susţinute anterior de alţi studenţi, Negrea Ştefan procedând astfel la copierea rezolvărilor subiectelor de examen la disciplinele … Istoria construcţiei europene – titular curs – lect. Univ. dr. Vişan Mihai, examen susţinut la 10.07.2013 şi la care a luat nota 8! În cursul zilei de 10.07.2013 urmare a celor expuse cadrele didactice menţionate au falsificat cu complicitatea secretarei Facultăţii de Ştiinţe Administrative procesele-verbale şi cataloagele grupei de învăţământ, întocmite la data oficială a examenelor consemnând în fals şi notele studentului Negrea Ştefan”, reţin procurorii de la Parchetul General.
Pe lângă activitatea de inspector şcolar Mihai Vişan a cochetat şi cu politica, consiliind mai mulţi primari.
Potrivit procurorilor, Mihai Vişan, „în calitate de cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Sociale, studii de master, la data de 06.01.2015,a solicitat suma de 300 de euro de la Ilici Alexe, masterand în anul II la FSS. Profilul Managementul Instituţiilor Publice/MIP, specializarea Ştiinţe Administrative,pe care a primit-o în cursul lunii martie 2015, în schimbul întocmirii/ traficării către acesta a unei lucrări de disertaţie,pe care i-a oferit-o în format digital ulterior , lucrare care să fie susţinută în cadrul unei comisii pe lângă ai cărei membrii Vişan Mihai a lăsat să se înţeleagă că are influenţă, acesta având şi calitatea de profesor evaluator , cu promisiunea că îi va transmite studentului contra sumei respective prin e-mail şi subiectele examenului de la disciplina ,, Sociologia Conducerii” derulat în 08.01.2015, evaluator Vişan Mihai, fapt ce s-a şi întâmplat, masterandul fiind promovat la examenele la care a fost evaluator Vişan Mihai şi promovând şi examenul de dizertaţie”.
Director la DGASPC, plin de ore de profesor la Timișoara și Reșița
Un alt nume care face multă vâlvă în Caraş-Severin este Ana Vasile, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subordinea Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi soţia fostul procuror condamnat pentru corupţie, Viorel Vasile. Despre familia Vasile presa a scris în nenumărate rânduri că Ana Vasile are atât de multe ore la facultăţi din Reşiţa şi Timişoara că, practic, nu poate să le şi ţină şi să şi lucreze la DGASP.
Declaraţia de avere a Anei Vasile ar face gelos orice bogătaş din România, dar, spre deosebire de soţul său, de domnia sa nu s-a lipit nicio anchetă… până acum. „În data de 11.07.2013, Negrea Ştefan a fraudat examene şi colocvii şi alte discipline aferente Dreptului European Internaţional din anul I de studiu, respectiv … „Elemente de Drept Constituţional şi Instituţii Publice” (cadru didactic examinator conf.univ.dr. Vasile Ana – examen desfăşurat la 1.07.2013”, reţin procurorii în dosarul de corupţie de la Universitatea din Reşiţa.
Interesante sunt şi stenogramele unei discuţii dintre investigatorul sub acoperire al DGA şi asistenta Anei Vasile:
„La momentul 11:12:37, investigatorul … intră într-o încăpere, unde la biroul aflat în stânga-spate a încăperii se află numita ORIOL IRINA…
Investigator: Io nu ştiu dacă ajung la examen. Ce să fac?
ORIOL IRINA: Nu pot. Trebe să-i… anunţăm că o să(?)…
Investigator: Da. Pot să fac… în niciun fel. Măcar, eventual, nu ştiu, fac o cerere din asta să mă acopăr că dau în altă zi şi… nu ştiu. Nu pot să ajung atunci. Şi n-aş vrea s-o mai las şi pe asta restanţă. O mai am şi pe aia la ANA VASILE şi cred că o să mai am şi pe astalaltă dacă mai ANA VASILE… (n.n.-nu se înţelege) dumneavoastră.
ORIOL IRINA: Da.
Investigator: Mai bine s-o la…
ORIOL IRINA: Da să vedem la ANA VASILE poate totuşi te bag măcar la examen, o să…
Investigator: Da?
ORIOL IRINA: O să încerc.
Investigator: Aţi ă… la un examen în restanţă sau acuma că am unu restanţă şi u…
ORIOL IRINA: Acuma, cred. Acuma care nu a (?)…
Investigator: Ideea e că nu pot să fac toate drumurile că vin ori acuma la ăsta al dumneavoastră, unde sunteţi şi dumneavoastră. Cum credeţi că-i mai bine? Sau să-l las în restanţă şi i mai ok dacă… Mi să n-am nici prea multe restanţe, asta e că o să mi se mai strângă.
ORIOL IRINA: Nu cred că restanţele le mai dai tu… semestru’… după aia.
Investigator: Da?
ORIOL IRINA: Şi…
Investigator: Îi mai aşa?
ORIOL IRINA: …altfel, da.
Investigator: Păi şi atunci ce să fac?
ORIOL IRINA: La doamna dacă nu vii acuma oricum ă… restanţa o semnez io după aia.
Investigator: Da?
ORIOL IRINA: Voi fi eu.
Investigator: Deci mai bine să-l las restanţă?
ORIOL IRINA: Îi da… îmi dai libertate mie. Înţelegi?
Investigator: Am înţeles la ea. Deci, mă duc la restanţă, ce să mai şi…
ORIOL IRINA: Dacă nu ajunge, da’ mai ţinem legătura pe… pe telefon, bine?
Investigator: Păi ţinem legătura pe telefon, dar…
ORIOL IRINA: Sigur nu vii?
Investigator: Nu prea putem să vorbim pe telefon, asta e problema.
ORIOL IRINA: Nu, că îmi spui că vii sau nu vii, atâta. Altceva nu trebe…
Investigator: A, a… ok. Păi haideţi să vă spun ceva: dacă…
ORIOL IRINA: Spune.
Investigator: …dumneavoastră…
ORIOL IRINA: Îhî.
Investigator: …credeţi că se…
ORIOL IRINA: Îhî.
Investigator: …poate, adică că puteţi să mă ajutaţi atunci la examen eu fac tot posibilul şi vin atunci, da’ dacă nu există şanse pentru ajutor nu… n-aş vrea să mă mai deplasez aiurea.
ORIOL IRINA: Păi la… la doamna, da. Şi astăzi da. Te duci la examen.
Investigator: A, deci ă… te… şi dacă vin la examen mă ajutaţi…
ORIOL IRINA: Da.
Nepoata șoferului baronului Sorin Frunzăverde decan la „universitatea“ condusă de Doina Frunzăverde
Un alt profesor care a avut o bună colaborare cu Marian Mihăilă este Claudia Andriţoi, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale şi şefa lui Florin Franţ. Ea a fost adusă după o scurtă specializare post universitară chiar la Reşiţa, pentru că are legături de rudenie atât cu Ion Andriţoi, şoferul lui Sorin Frunzăverde, dar şi cu Marius Andriţoi, fostul director al Serviciului Poştei Române din Caraş-Severin şi directorul interimar al DADPP a Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Şi ea este vizată de ancheta Parchetului General: „Din punerea în exploatare a acestor mandate de supraveghere a reieşit faptul că studenţii NEGREA ŞTEFAN, NEDELCU PETRE DANIEL, URCAN ANA MIRUNA, URCAN LOREDAN SORIN nu s-au prezentat la niciunul dintre examenele programate până în prezent, respectiv la :… Protecţia internaţională a drepturilor omului, titular conf univ dr Andriţoi Claudia, programat la data de 05.06.2014. Aceste aspecte rezultă din procesele verbale de redare din care reiese faptul că în datele şi orele la care trebuiau să se prezinte la examene, studenţii se aflau în alte localităţi, respectiv în Bucureşti şi Timişoara, neaflându-se în această perioadă la Reşiţa”, au consemnat procurorii în dosar.
Fost ofițer de informații, profesor de Drept Parlamentar
Dan Stan şi el fost ofiţer de informaţii (1990-1998) apoi deţinător a mai multor funcţii la Consiliul Judeţean şi consilier juridic al instituţiei, a plecat în avocatură. Dan Stan a fost un apropiat a lui Mihăilă, împreună cu care au editat o revistă de specialitate numită „Caiete de Drept”. Şi el îl ajută pe fiul generalului SIE, Lucian Negrea, aşa ca de la fost ofiţer de informaţii la fost ofiţer de informaţii. „Din punerea în exploatare a acestor mandate de supraveghere a reieşit faptul că studenţii NEGREA ŞTEFAN, NEDELCU PETRE DANIEL, URCAN ANA MIRUNA, URCAN LOREDAN SORIN nu s-au prezentat la niciunul dintre examenele programate până în prezent , respectiv la … Drept parlamentar, titular lect univ Stan Dan, programat la 27.05.2014. Aceste aspecte rezultă din procesele verbale de redare din care reiese faptul că în datele şi orele la care trebuiau să se prezinte la examene, studenţii se aflau în alte localităţi, respectiv în Bucureşti şi Timişoara, neaflându-se în această perioadă la Reşiţa”.
Nevasta profesorului Franț crește copilul acasă, el umblă cu studentele
Florin Franţ (FOTO JOS), prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale nu are, practic, nici măcar carieră. Este administratorul a două firme (deşi în declaraţia de avere la una se trece director), dar nu îşi trece în declaraţia de avere şi veniturile din dividende de la cele două firme, ci doar salariile. Mediul local a reţinut că acesta ar fi crescut pe lângă Adrian Chebuţiu (cel consiliat în 2008 chiar de Sorin Frunzăverde) făcând afaceri cu UCM Reşiţa. Conferenţiarul declară patru terenuri, un apartament şi o casă de locuit, un depozit de 40.000 de lei în bancă, şi venituri de la trei firme, dar, de fapt, el deţine patru (SC Favorit SRL apare în declaraţia de interese şi SC Favorit Servcont SRL în cea de avere).
Soţia lui Florin Franţ este angajată a Consiliului Judeţean Caraş-Severin (în concediu de creştere a copilului), iar firma la care Florin Franţ se declară director are venituri frumoase în anii trecuţi din afaceri cu lemn, asta în condiţiile în care chiar Universitatea Reşiţa era custodele unei arii protejate din care s-a tăiat masiv, deşi până acum nu s-au făcut legături între tăierile de până acum şi firma la care este director prodecanul Florin Franţ. Franţ nu are nici cea mai mică carieră universitară, fiind administrator de firmă, apoi profesor la cel mai slab Grup Şcolar din Reşiţa, de unde a promovat direct la Universitate, ajungând în doar câţiva ani prodecan, în toată această perioadă fiind şi administrator sau director la mai multe firme, dar şi membru în Loja Masonică din Reşiţa, unde oficiant principal era Marian Mihăilă.
În acest dosar este cercetat inclusiv pentru că pretindea diverse servicii sexuale de la studente. „în data de 23.06.2015, orele 13:00, Franţ Florin are următoarele SMS-uri cu o studentă care a promovat şi ea examenul de la materia unde este titular, în condiţii similare cu cele ale investigatorului, respectiv prin favoruri de natură sexuală:
În data de 23-06-2015, la ora 12:57:12, FRANŢ FLORIN IONEL … primeşte următorul mesaj scris:
“Sunt A. F. imi puteti spune va rog frumos ce notă am luat??”
FRANŢ FLORIN IONEL
“Vino pana la mine in c07″
“Am plecat nu mai sunt la facultate!!”
FRANŢ FLORIN IONEL,
“Ok.Mergi liniştita”
“Ai luat o nota pe măsura prestaţiei avute”
“Am luat notă mică??”
„Andrada, pe măsura prestaţiei”
“Cand va gasesc??“
“Aşadar, fara întrebări inutile”
“Acum”
“Daca vrei sa vii la Scoala, Vino, ca eu in 10 min plec”
“Acum ajung!!!”
“Da un bip când ajungi”, consemnează procurorii din stenogramele aflate la dosar.
În acelaşi dosar apare şi Ion Imbrescu, fostul secretar general al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, omul de bază al lui Sorin Frunzăverde, care şi-a angajat și familia la Consiliul Judeţean. Imbrescu făcea echipă cu altă profesoară şi angajată a Consiliului Judeţean, Ana Vasile, împreună cu care şi conducea cu mână de fier comisiile de handicap sau protecţia ori drepturile copilului.
Fiu de profesor, favorizat de profesori
Clanul Nedelcu este şi el prezent în această anchetă anticorupţie. Aşa cum s-a împământenit tradiţia, profesorii de la Universitatea reşiţeană îşi creşteau (şi şcoleau) copiii pentru a le lua locul. Prodecanul Dorian Nedelcu are şi el un fiu, Petre Daniel Nedelcu, student la Universitatea de Vest din Timişoara, dar înscris şi în anul I la Drept Internaţional la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa! Cum să nu-i fie bine copilului lângă „mami şi tati” căci nu numai tatăl, Dorian Nedelcu, prodecanul Facultăţii de Inginerie era cadru didactic la această Universitate, ci şi Rodica Nedelcu, soţia prodecanului şi mama studentului cu pricina, era referent RU la aceiaşi instituţie de învăţământ superior.
Aşa se face că tânărul Petru Daniel a reuşit să dea examen la UVT Timişoara şi să promoveze acasă, la Reşiţa: „MIHĂILĂ IOAN MARIAN împreună cu lect.univ.dr. ORIOL IRINA, profesor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Administrative l-au sprijinit pe Nedelcu Petre Daniel – fiul prof.univ.dr.ing. Nedelcu Dorian din cadrul Facultăţii de Mecanică şi Ingineria Materialelor – student în anul I la specializarea Drept European Internaţional pentru a promova în mod fraudulos şi ulterior datelor oficiale de desfăşurare a probelor examene din anul universitar curent. Astfel, în data de 15.07.2013 între orele 12-16.00 Nedelcu Daniel Petru a susţinut examenele la disciplinele „Limba engleză”, „Introducere în dreptul internaţional”, „Introducere în istoria universală” şi „Istoria statului şi dreptului românesc” în condiţiile în care acestea fusese programate şi desfăşurate anterior. Pentru rezolvarea subiectelor de examen, la solicitarea lui MIHĂILĂ IOAN MARIAN, ORIOL IRINA şi PECIOARA ANA MARIA au pus la dispoziţia studentului în biroul aparţinând lect.univ.dr. ORIOL IRINA lucrări susţinute de alţi studenţi pe care Nedelcu Petre Daniel le-a copiat promovând astfel cu note maxime. În aceeaşi locaţie la data de 16.07.2013 studentul a susţinut şi examenul la disciplina „Istoria construcţiei europene”, calificative obţinute fiind consemnate în documentele de evidenţă ale Facultăţii de Ştiinţe Administrative. Aspectele sus-menţionate reies şi din prelucrarea listingurilor telefonice solicitate în cauză, rezultatul valorificării fiind menţionat în proces verbal.
Din valorificarea mandatelor de interceptare a reieşit faptul că NEDELCU DANIEL PETRU a absentat de la toate colocviile şi examenele din cadrul sesiunii de evaluare organizate în perioada 20.01-09.02.2014, existând indicii că MIHĂILĂ IOAN MARIAN ,Preşedintele Senatului Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa şi PECIORA ANA MARIA îi vor favoriza prin acelaşi mecanism în sesiunea de restanţe din perioada 30.06-13.07.2014, sesiunea de colocvii fiind programată în perioada 19-29.06.2014. În perioada sesiunii ianuarie-februarie 2014 NEDELCU DANIEL PETRU s-a aflat în municipiul Timişoara, unde a participat la sesiunea de examene a Universităţii de Vest unde este, de asemenea, student”, se arată în ancheta Parchetului General. Mai trebuie spus că Dorian Nedelcu a fost promovat recent director de şcoală doctorală la aceiaşi Universitate.
Investigatoarea procurorilor, învățată de profesori cum să intre în grațiile altor profesori
Un alt profesor care apare în acest grup investigat este profesorul Cristian Rudolf care ar fi plecat urechea la rugăminţile colegilor lui, Florin Franţ şi Irina Oriol şi ar fi favorizat diverşi studenţi. Student emerit, cu o carieră impecabilă, studii internaţionale de doctorat şi un tânăr cadru didactic ce promitea, a cedat şi el sistemului şi apare de mai multe ori încălcând procedurile legale sau favorizând diverse persoane în urma unor acţiuni de trafic de influenţă. „În procesul verbal al investigatorului … din data de 27.11.2014 se menţionează faptul că:,,… În jurul orelor 15, am fost sunată de către Oriol Irina şi mi-a cerut să mă prezint la biroul său. Când am ajuns la universitate, aceasta mă aştepta în curte. Mi-a spus că a vorbit cu doamna profesoară Ghiţă şi cu domnul profesor Rudolf şi trebuie să fac acasă câte o lucrare pentru fiecare materie şi să le aduc ulterior acestora. De asemenea, mi-a precizat să mă scuz la începutul orelor că nu m-am pregătit pentru teste şi să îi rog pe domnii profesori să mă lase să le dau cu proxima ocazie, urmând ca după terminarea orelor să vorbesc cu aceştia în particular despre cum să procedez cu lucrările şi să încerc „să le intru în graţii”. După aceasta am plecat”.
Cum se discutau notele: „Vrei mai mare? Vroiai mai mare?“
Clanul Batâr vindea note cu 300 de lei. Este vorba de o simplă profesoară de liceu, Maria Batâr, dar soţia decanului Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii „Lucian Balaga” din Sibiu, şi el profesor şi la „Eftimie Murgu”, precum şi la alte facultăţi. Oameni harnici şi strângători. Presa locală din Sibiu nu consemnează chiar laude despre decanul Dumitru Batâr. „La data de 09.07.2015 Oriol Irina a primit de la investigatorul … suma de 300 de lei pentru intervenţia făcută pe lângă Batâr, dar şi un parfum ocazie cu care i-a dictat subiectele pentru materia Introducere în drept european, titular Czika Arpad şi i-a pus la dispoziţie materiale din care a copiat, lucrarea fiind dată în biroul cadrului didactic. Cu aceeaşi ocazie, i-a pretins investigatorului suma de 300 de lei pentru a interveni pe lângă profesorul Czika Arpad, activitatea infracţională fiind întreruptă de intervenirea organului de urmărire penală, cu ocazia organizării activităţii de prndere în flagrant”, spun procurorii, care pun la dosar şi o stenogramă ce relevă aproape toate caracteristicile decanului Batâr:
„În data de 22-06-2015, la ora 09:43:24, ORIOL IRINA ia legătura cu BATÂR (DUMITRU BATAR, Sibiu)
BATÂR: Da.
ORIOL IRINA: Bună dimineaţă domn BATÂR.
BATÂR: Sărut mâna. Sărut mâna.
ORIOL IRINA: Mă sc… na. Ce faceţi? Cum aţi ajuns?
BATÂR: Acuma… Am ajuns foarte bine fără probleme, nu… n-am avut nimic. IRINA două chestiuni am să îţi spun.
ORIOL IRINA: Da.
BATÂR: Una: deci am terminat totul, ţi le trimit, eu acuma le-am pregătit. Vezi că o să fie două plicuri.
ORIOL IRINA: Da.
BATÂR: Unul pentu Administraţie şi unul pentru ai… pentru… studentele tale.
ORIOL IRINA: Da.
BATÂR: Da?
ORIOL IRINA: Da.
BATÂR: Nu am găsit.. n-am găsit-o pe fata asta pe… pe ZAMFIR? Ea la ce este la Administraţie Publică?
ORIOL IRINA: Nu, la Drept.
BATÂR: Nu este. Nu e trecută nici în catalog, ZAMFIR.
ORIOL IRINA: Este ultima…
BATÂR: Hâ?
ORIOL IRINA: Este ultima pe listă.
BATÂR: Mă mai uit o dată şi te sun peste 5 minute, să ştii.
În data de 22-06-2015, la ora 09:45:56, ORIOL IRINA este contactată de BATÂR
ORIOL IRINA: Alo.
BATÂR: Alo. IRINA, nu este. Ultima care este acolo este Zxxxxxxx.
ORIOL IRINA: Ăă, Zxxxxxxx, da. Eu am zis ZAMFIR, cred că.
BATÂR: Da. Păi Zxxxxxxxx ai zis.
ORIOL IRINA: Da. Aha. Şi?
BATÂR: Păi… acuma problema că… Zxxxxxxxxx aia am rezolvat, dar… eu i-am dat cât… cât a trebuit.
ORIOL IRINA: Îhî.
BATÂR: Cât am putut aicea.
ORIOL IRINA: Îhî.
BATÂR: Vrei mai mare? Vroiai mai mare?
ORIOL IRINA: Păi oricum.. dacă aţi trecut nota deja nu se poate face nimic. Cât i-aţi dat?
BATÂR: Şase.
ORIOL IRINA: Na bun. Bine. Acuma lăsaţi aşa. E ok.
BATÂR: Da?
ORIOL IRINA: Îhî.
BATÂR: Na. …(?)
ORIOL IRINA: Dacă ceva.. poate vrea la mărire, atuncea vedem. Dar deocamdată…
BATÂR: S-ar putea… Nu. Păi dacă-i la… atunci puteţi s-o ascultaţi la mărire fără probleme.
ORIOL IRINA: Îhî.
BATÂR: Deci, sunt două plicuri, unul ale tale cu carnetele trecute, unul ale lu ALEXANDRU. Carnetele le-am lăsat la el, catalogul este la el.
ORIOL IRINA: Hâ?
BATÂR: Dar vreau să te rog, când intri, când îi dai lui plicul spune-i să mă sune că am un referat al unei fete şi n-am lucrarea scrisă.
ORIOL IRINA: Na bine.
BATÂR: …(?) ea a lăsat lucrarea scrisă la el acolo.
ORIOL IRINA: Îhî. Bine. Bine. Bine.
BATÂR: Cel târziu mâine le…(?)
ORIOL IRINA: Bine. Şi pe data de 11 vă aşteptăm, da?
BATÂR: Acea…
ORIOL IRINA: Ne sunăm.
BATÂR: Stai să-ţi spun! Stai să-ţi spun! Pe 11 eu nu pot să garantez. Nu, adică…
ORIOL IRINA: Aha. ……………..”
Diplomele la Teologie, date fără frică de Dumnezeu
Cum Universitatea are şi o secţie de teologie, se pare că nici măcar acolo profesorii nu sunt mai cu frica lui Dumnezeu, ci şi ei „trafichează” lucrări de licenţă pe sub reverendă: „În 07.01.2015, ora 12:35, Franţ Florin Ionel a discutat cu Costescu Mirela, cadru didactic la UEMR, despre o temă de licenţă la specializarea Teologie Ortodoxă Didactică/TOD ce ar urma să fie susţinută de un absolvent. Costescu Mirela l-a informat pe Franţ Florin Ionel că lucrarea ar fi trebuit elaborată de Tănase Nichifor Gheorghe, cadru didactic la FSS, dar care o traficase deja altui student. În acest context, Costescu Mirela i-a precizat lui Franţ Florin Ionel că a procurat o altă temă de lucrare pentru absolventul în cauză, decanul FSS, manifestându-şi acordul ca acesta să solicite la secretariatul FSS schimbarea lucrării de licenţă”, au reţinut procurorii Parchetului General.
Pe stenograme mai apar ca favorizaţi doi tineri, „Staicu Ionuţ Dumitru şi Imbrescu Zadian” din Băile Herculane, primul nepotul proprietarul societăţii Staicons din Băile Herculane, o societate abonată la contracte cu statul, dar şi cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, anul trecut obţinând chiar refacerea drumului județean ce trece prin staţiune. Cât îl priveşte pe Imbrescu, este foarte posibil să aibă legătură cu Clanul Imbrescu, prezentat mai sus, ori cu primarul din comuna Eftimie Murgu.
Şi fiul doctorului chirurg şi fostului prefect Gavril Soran a apelat la serviciile prodecanului Franţ: „În 13.01.2015, orele 12:09, Franţ Florin Ionel a discutat cu asistent univ drd Lupşa Florentina, FSS cu privire la Soran Ligia Alexandra, soţia lui Soran Rareş Gavril, student în anul I la FSS, specializarea EFS”.
Fiu de afacerist cu contracte pe bani publici, favorizat de la vârful „universității“
La insistenţele lui Marian Mihăilă, Florin Franţ a mai intervenit pe lângă profesori pentru a influenţa notele fiului unui afacerist reşiţean, Remus Rof, care apare şi dosarul lui Ionesie Ghiorghioni, procurorii DNA susţinând că Ghiorghioni ar fi favorizat pentru contracte firma lui Remus Rof. „Mihăilă Ioan Marian, preşedintele Senatului Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa( UEMR), i-a solicitat lui Franţ Florin Ionel, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale( FSS), să intervină la cadrele didactice subordonate pentru promovarea preferenţială a lui Rof Denis Andrei, student în anul I, specializarea Drept European Internaţional( DEI), absent la majoritatea cursurilor/ seminariilor în semestrul I al anului universitar 2014-2015”.
Alte nume de studenţi celebrii sunt Ofileanu (fostă Oncică) Mariana Tiziana, fiica comandantului adj. al Poliţiei Municipiului Reşiţa, un apropiat al lui Marian Mihăilă, sau Anculia Adrian Aurel, fiul lui Romică Anculia, partener de masonerie cu Mihăilă şi fost director APIA, la ora actuală în puşcărie în urma mai multor dosare de şpagă instrumentate de DNA, dosare în care a fost şi condamnat definitiv.
Își promovau reciproc rudele și pilele
Încheiem cu Clanul Ghiţă. Asistenta lui Marian Mihăilă, Roxana Ghiţă, se străduia din răsputeri să-şi promoveze soţul: „Oriol Irina, cadru didactic la UEMR, evaluator la disciplina ,, Analiza cantitativă în administraţia publică” la solicitarea numitei Ghiţă Ruxana Mariana, profesor la FSS, l-a promovat fraudulos pe soţul ultimei, Ghiţă Florin Cosmin, masterand în anul I la specializarea Administraţie Publică Europeană/APE, fără ca acesta să fie prezent la examen, susţinut oficial în 13.01.2015. În contrapartidă, Ghiţă Ruxana Mariana a promovat la 19.01.2015 la disciplina ,, Introducere în dreptul internaţional” investigatorul, fapt ce rezultă şi din procvesul verbal de redare în mediul ambiental. În fapt, titularul disciplinei menţionate este Mihăilă Marian care însă în data de 19.01.2015, nu a fot prezent în sala de examen decât aprox. 10 minute, fiind suplinit de Ghiţă Ruxana”, scriu procurorii.