Home / Caraş-Severin / Marșul pentru viață 2015

Marșul pentru viață 2015

images-stories-marsul-pentru-viata-pro-vita-in-romania-2015-fiecare-viata-este-un-dar-banner-500x163,,Fiecare viață este un dar”
REŞIŢA, SÂMBĂTĂ, 21 MARTIE, ORA 12,00
MARȘUL PENTRU VIAȚĂ PE TRASEUL PROTOPOPIATUL ORTODOX-CENTRUL CIVIC-UNIVERSITATEA ,,EFTIMIE MURGU” din REŞIŢA

În perioada 18–25 martie a.c., în România va avea loc Săptămâna pentru viață 2015 Fiecare viață este un dar, al cărei eveniment central este Marșul pentru viață2015, organizat în data de 21 martie. În România, Marșul pentru viață se află la ediția a V-a.
Mesajul transmis prin tema acestui an, ,,Fiecare viață este un dar”, este că fiecare persoană este unică și are o valoare infinită, iar societatea are doar de câștigat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale și, în particular, dacă sprijină o femeie aflată în criză de sarcină să nască și să crească persoana pe care o poartă în pântece, un dar către ea și un dar al ei către familie și către întreaga societate.
În România, a cărei populație actuală este de cca. 21.800.000 locuitori, din 1958 până în prezent au fost înregistrate doar în spitalele de stat peste 22.000.000 de avorturi.
O atenție specială ar trebui acordată cazurilor în care femeia primește în timpul sarcinii un diagnostic nefavorabil. Mai ales când este vorba despre anumite maladii precum Sindrom Down, copilul are puține șanse de a se naște: la nivelul Uniunii Europene, 96% dintre copiii diagnosticați Sindrom Down sunt avortați. De aceea s-a ales pentru ziua desfășurării marșului, data de 21 martie, în care se sărbătorește Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down. Se urmăreşte astfel sensibilizarea societăţii în legătură cu ideea că discriminarea persoanelor cu Sindrom Down, a persoanelor cu nevoi speciale în general, începe înainte de naștere.
Orice viață umană este demnă de respect și ajutor, indiferent de alte criterii: etnie, sex, religie, stare de sănătate, stare de dezvoltare etc. Un copil în prima zi după concepție nu este mai puțin om decât o persoană în floarea vârstei, o persoană cu Sindrom Down nu este mai puțin om decât un geniu, o persoană imobilizată la pat nu este mai puțin om decât un campion olimpic. Fiecare persoană are de dăruit semenilor ceva unic și infinit de prețios, iar societatea, pentru a fi cu adevărat umană, are nevoie să se aplece asupra nevoilor specifice ale fiecăruia, cu delicatețe și respect. Adevărata civilizație nu îi exclude și nu îi discriminează pe cei aflați în situații defavorabile!
Marșul este neconfesional și apolitic și prin acest demers nu se solicită interzicerea prin lege a avorturilor, ci conştientizarea următoarelor idei:
1. existența, unicitatea, demnitatea și valoarea fiecărui om începând din momentul concepției;
2. că diferite situații defavorabile, precum sarcina neașteptată ori primirea unui diagnostic nefavorabil precum cel de Sindrom Down, conduc la criza de sarcină, o perioadă extrem de dificilă pentru femeie;
3. necesitatea sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină, înainte și după naștere.
Marșul pentru viață 2015 ,,Fiecare viață este un dar” este deschis tuturor celor care împărtășesc aceste principii şi reprezintă o invitaţie pentru noi toţi.

 

About cristian.frant

Check Also

FAUR – Festivalul de Artă Urbană Reșița 25 – 26 septembrie 2021

Aflat la prima ediție, FAUR – Festivalul de Artă Urbană Reșița– implementează ideea regenerării urbane …

Lasă un răspuns