Grafic retransmisie - suportLa data de 30 iunie 2014, numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost a înregistrat o creştere de 5,4%, atingând valoarea de 6,6 milioane, față de 6,3 milioane la 30 iunie 2013. Rata de penetrare la nivel de gospodării a ajuns astfel la 89%, conform datelor raportate de furnizori, prelucrate şi publicate de ANCOM în Raportul integrat de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru prima jumătate a anului 2014.

Cei mai mulți abonați continuă să utilizeze serviciile oferite prin intermediul cablului, 4,21 milioane (în creștere cu aproape 6% față de perioada similară a anului 2013), pe locul secund clasându-se reţelele satelit de tip DTH prin intermediul cărora recepționau servicii de programe TV 2,37 milioane de abonaţi (în creștere cu 4% față de aceeași perioadă a anului 2013). Deși numărul abonaților prin tehnologia IP este mic, acesta înregistrează constant creșteri semnificative: 42% față de jumătatea anului 2013, adică de la 46 de mii de abonaţi la 65 de mii de abonați.

Grafic retransmisie - evolutie abonatiÎn ceea ce privește distribuția abonaților între mediul rural și urban, proporțiile păstrează aceleași tendințe ca și în anii precedenți, 61% din totalul abonaţilor fiind din mediul urban, cei mai mulţi dintre ei, aproape 80%, având abonament la cablu. În mediul rural, proporţia majoritară revine abonaților la servicii prin reţele satelit de tip DTH, 62,3% dintre utilizatori fiind abonaţi la acest tip de suport de retransmisie.

Este de remarcat că serviciile de retransmisie a programelor în format digital îşi continuă creşterea observată în ultimele perioade, astfel că, la 30 iunie 2014, din totalul abonaţilor la serviciile de retransmisie, peste 4 milioane recepționau programele media audiovizuale în format digital, în creştere cu aproape 9% faţă de perioada similară a anului 2013. Din numărul de abonaţi la servicii în format digital, cea mai mare pondere, de 59%, o deţin în continuare abonaţii prin intermediul reţelelor satelit (DTH), urmați de abonații la cablu, cu 39%, abonații la IP TV înregistrând o cotă de 2%.

Din cei peste 4,2 milioane de abonați la servicii de retransmisie prin reţele de cablu, aproape 1,6 milioane beneficiau de servicii în format digital (în creștere cu aproape 16% față de jumătatea anului 2013), ceea ce înseamnă o rată de penetrare, la nivel de gospodării, a acestor servicii, de 21,3%.

Raportul integrat de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România în prima jumătate a anului 2014 a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicaţii electronice, care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, şi poate fi consultat aici.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro.

Comments

Leave a reply