tvr culturalGala Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România și Gala Premiilor Operelor Naționale pot fi urmărite pe 21 și 22 iunie, la TVR 1, TVR 2 și TVR+.

Într-o perioadă în care sportul rege pare să fi cucerit micul ecran, TVR reflectă, în programele sale din 21-22 iunie, și trei evenimente culturale de mare însemnătate pentru spațiul românesc și nu numai. Cele mai mari nume ale teatrului internațional s-au întâlnit, în această lună, la Sibiu, la cea de-a XXI-a ediție a festivalului de teatru devenit celebru. Gala acestuia poate fi văzută de telespectatorii TVR 1 sâmbătă supă-amiază. Tot sâmbătă, TVR 2 difuzează o altă decernare de premii — cea organizată de Marea Lojă Națională din România. Iar duminică, Iașul devine gazda ‘Oscarului’ operelor, eveniment difuzat în direct la TVR 2.

Cătălin Ștefănescu a fost gazda unuia dintre evenimentele cu tradiție ale teatrului internațional, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, 2014. 10 zile, 2500 de invitați din peste 50 de țări, 381 de evenimente, 150 de premiere, 66 de spații dedicate, 600.000 de spectatori. Sâmbătă, 21 iunie, telespectatorii TVR 1 sunt invitați să urmărească Gala Festivalului, spectacol ce a avut loc la Filarmonica de Stat din Sibiu și a marcat întregul parcurs al festivalului.

Evenimentul a însemnat o recunoaștere publică a meritelor celor mai importanți artiști care au contribuit la dezvoltarea acestui fenomen la Sibiu. În cadrul Galei Festivalului Internațional de Teatru s-au acordat premii, iar șapte personalități ale teatrului internațional au primit stele pe celebra Sibiu Walk of Fame (proiect lansat anul trecut, după celebrul model hollywoodian): fondatorul primului teatru de pe teritoriul actual al României (în 1788, la Sibiu) — Martin Hochmeister (post mortem) și patronul spiritual al Teatrului Național din Sibiu Radu Stânca (post mortem), marele coregraf Gigi Căciuleanu, Peter Stein — unul dintre cei mai aclamați regizori de teatru și operă din lume, Peter Brook — considerat cel mai inovator regizor din teatrul occidental contemporan,  Lev Dodin — legenda teatrului rus și Krystian Lupa — creator de teatru polonez. Actorul Ilie Gheorghe și regizorul Radu Afrim s-au numărat și ei printre cei premiați la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, 2014. Invitați speciali la Gală au fost membrii trupei britanice Cantabile.

Sâmbătă, 21 iunie, de la ora 19.10 (partea I) și 21.10 (partea a II-a), TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România — eveniment organizat în parteneriat cu Academia Română și sprijinit de 12 universități de prestigiu din întreaga țară.

Ajunsă la cea de-a patra ediție, Gala Premiilor M.L.N.R. își propune să promoveze și să recompenseze spiritul creator, inovator și inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv. Gala Premiiilor prezentată de Alexandra Velniciuc și Mihai Constantin va cuprinde și momente muzicale de excepție, susținute de corul și Orchestra Simfonică a Filarmonicii ‘George Enescu’ din București. Din repertoriu fac parte piese de George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Carl Orff, Alexander Borodin, Johann Strauss. În cadrul festivității organizate la Ateneul Român vor fi acordate șapte premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru excelență în 2013.

 

Duminică, 22 iunie, de la ora ora 21.00 (prima parte), 22.00 (partea a doua) și 23.00 (partea a treia), TVR 2 transmite în direct din Sala Mare a Teatrului Național ‘Vasile Alecsandri’ din Iași Gala Premiilor Operelor Naționale — ediția a II-a.

Beatrice Rancea și Cătălin Sava vor fi amfitrionii unui eveniment considerat deja ‘Oscarul’ operelor, cel mai grandios eveniment dedicat scenelor lirice românești.

La fel ca și la prima ediție, organizatorii au pregătit momente de neuitat cu cele mai răsunătoare nume din sfera teatrului liric românesc, invitați din țară și din străinătate, diplome și distincții ce reprezintă premii pentru activitatea curentă a operelor naționale, premii de excelență, premii pentru întreaga activitate, premii speciale ale juriului, precum și momente muzicale atent alese. Gala Premiilor Operelor Naționale se anunță un eveniment cu fast, lume bună, muzică bună, originalitate, surprize, ce va putea fi urmărit duminică, în direct, la TVR 2.

Alături de telespectatorii TVR 1 și TVR 2, evenimentele de sâmbătă și duminică pot fi vizionate în direct și de internauți, pe platforma video TVR+, disponibilă și pe mobil și pe tabletă. Descărcați aici aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android.

Leave a reply