Nu va bazați doar pe aspirină

Nu va bazați doar pe aspirină

spital analize medic cancer laborator microscop recoltare medicamente testeInstitutul Național de Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie (Național Institute for Health and Care – NICE) a publicat zilele trecute o actualizare a ghidului de tratament în cazul fibrilației atriale, confirmând ceea ce semnalaseră deja numeroase studii anterioare și anume că, atunci când este utilizată ca monoterapie în cazul fibrilației atriale, aspirină nu este cea mai bună opțiune.

NICE recomanda astfel utilizarea noilor anticoagulante disponibile

— http://www.nice.org.uk/nicemedia/live/14573/68045/68045.pdf

Ne bucurăm că o instituție de referință că NICE face o recomandare bazată pe dovezi cu privire la prevenirea accidentelor vasculare și recunoaște importanta medicamentelor de ultima generație, a noilor anticoagulante. Acest lucru este cu atât mai important pentru pacienții romani cu cât NICE se număra printre referințele menționate în noua metodologie de evaluare a medicamentelor propuse pentru listare/ delistare în lista de medicamente compensate, metodologie momentan aflată în dezbatere publică. Ca pacient cu fibrilație atrială și ca președinte al unei asociații ce apara drepturile Pacienților, nu pot decât să sper că și autoritățile din România vor da curs acestor recomandari.

Conform experților, majoritatea celor care suferă de fibrilație atrială prezintă un risc de 5 ori mai mare să sufere un accident vascular cerebral. În România, aceasta afecțiune este subdiagnosticata și subtratata, având consecințe deosebit de grave și necesită o abordare pe termen mediu și lung în interesul pacientului.

 

Toți pacienții, fără discriminare, au dreptul la acces la medicamente care să le asigure o calitate bună a vieții pentru a putea fi în continuare membri activi ai societății. Costurile implicate de managementul complicațiilor și de scoaterea persoanei respective din activitate depășesc cu mult costurile de prevenție și tratament cu medicamentele moderne disponibile.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )