Despre Români și România

Despre Români și România

Cascada-Bigar-1Campania desfășurată sub numele de ‘Despre Români și România’ are scopul principal de a aduce în atenția românilor, dar și a celor dornici să cunoască țara noastră, valorile românești și frumusețile naturale ale României. Campania inițiată de echipa BunaDimineata.ro a fost desfășurată în perioada 5 Mai – 8 Iunie.

Pe durata celor 5 săptămâni de campanie, în fiecare zi, au fost publicate câte un articol în care au fost prezentate inventatori români și invențiile acestora, obiective turistice naturale, premierele românești și unicitățile cu care se mândrește România.

Prima săptămână a fost dedicată tehnologiilor românești. Aici s-a vorbit de Conrad Haas, care a inventat racheta, de Irimie Ion, care a inventat chibritele, de inventatorul pilei Karpen, Nicolae Vasilescu, sau Petrache Poenaru, fără a cărui inventie probabil încă nu scriam cu stiloul. De asemenea, tot în prima săptămână a fost prezentat Bucurestiul ca fiind primul oras iluminat cu petrol lampat si Rafinăria de Petrol de la Ploiesti.
A doua săptămână a fost dedicată naturii românesti. Chiar dacă în România marea si muntele sunt principalele surse de turism, aici se mai găsesc si alte atractii naturale care sunt unice în lume, precum canalul Dunăre — Marea Neagră, Delta Dunării, Pestera Scărisoara, drumul Transfăgărăsan, Lacul Ursu de la Sovata sau Cascada Bigăr din Caras-Severin.

Inventatorii români au fost omagiați în a treia săptămână de campanie. S-a vorbit despre Nicolae Păulescu a cărui insulină salvează zilnic vietile a sute de mii de oameni, de Stefan Obreja, care este denumit Părintele Ciberneticii, de Lazăr Edeleanu, care a descoperit modul de rafinare a produselor petroliere, de Victor Babes, care a pus bazele bacteorologiei si de George Emil Palade, care a descoperit ribozomii. De asemenea, s-a amintit de Dragomir Hurmuzescu, care a inventat telescopul modern si de Traian Vuia, care a fost primul om din lume care a reusit să zboare cu un aparat mai greu decât aerul.
În cea de-a patra săptămână, s-a făcut referire la premierele românești. Astfel, s-a adus la cunostinta românilor Castelul Peles, care a fost primul castel iluminat electric, Chipul lui Decebal, cea mai înaltă scupltură de piatră din Europa, unicul Cimitir Vesel de la Săpânta, pe Nadia Comăneci, gimnasta care a reusit să ia primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice si orasul Timisoara, care a fost primul oras din Europa iluminat electric.

 

Ultima săptămână a fost dedicată unicităților cu care se mândrește România. Aici au fost amintiți Alexandru Ciurcu — inventatorul motorului cu reactie, de Anastase Dragomir — inventatorul scaunului ejectabil, Aurel Persu — inventatorul primului automobil cu profil aerodinamic, de Grigore Antipa — directorul Muzeului de Istorie Naturală de la Bucuresti si de Radu Silaghi Dumitrescu — inventatorul sângelui artificial. De asemenea, s-a vorbit despre Casa Poporului, care este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafată din lume si de mănăstirea Voronet, al cărei albastru nu se poate reproduce nicăieri în lume.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )