ilie sarbuTraian Băsescu a ajuns într-o situație greu de imaginat până astăzi. Conexiunile dintre fratele său, Mircea Băsescu și interlopul Bercea Mondial au depășit sfera unor cumetrii sau combinații pe ritmuri de manele. Astăzi, în România, fratele șefului statului este acuzat direct și anchetat de DNA, în calitate de suspect, sub acuzația că ar fi luat mită în schimbul unor presupuse intervenții în justiție pentru favorizarea infractorului. Situația este de o gravitate fără precedent și afectează imaginea României în plan extern. Dar, dincolo de chestiunile de imagine, rămân o serie de întrebări la care președintele încă în exercițiu Traian Băsescu refuză să răspundă. Degeaba se ascunde după termenul ‘anturaj’, pentru că nimeni nu îl poate crede că, informat așa cum a pretins mereu că este, nu știa ce combinații infracționale pune la cale fratele său, același frate despre care Traian Băsescu spune că nu se poate apăra!? Mai mult, Traian Băsescu a recunoscut, astăzi, că există suspiciunea intervenției sale în derularea justiției în acest caz.

Ca urmare, consider că este necesar ca Traian Băsescu să își prezinte demisia și să-și ceară, în același timp, scuze românilor pe care a încercat să-i păcălească vreme de un deceniu că el reprezintă garanția statului de drept. Am convingerea că cetățenii acestei țări nu un astfel de stat de drept își doresc, ci vor ca justiția să fie cu adevărat independentă, iar clanurile interlope, care terorizează județe și comunități întregi să fie destructurate. Cu Traian Băsescu la Cotroceni în continuare putem presupune că presiunile în justiție vor continua. Vorbele sale goale sunt contrazise flagrant de acest incredibil dosar de corupție la cel mai înalt nivel.

Vreau să mai clarific un aspect, pentru a mai reduce din speculații: demisia lui Traian Băsescu nu va aduce niciun beneficiu politic partidelor care acum guvernează România, pentru că actualul președinte nu mai contează în politică, dar este necesară pentru ca polițiștii, procurorii și judecătorii să poată face lumină în dosarul Băsescu-Bercea.

 

Ilie Sârbu, Lider al Grupului Parlamentar PSD din Senat

În legătură cu dezvăluirile recente din mass media, privind familia Băsescu, Președintele Senatului și Călin Popescu-Tăriceanu a declarat următoarele:

d36909be-ccda-4f60-b412-6cc36b2589a0

‘Cred că ceea ce vedem azi că se întâmplă cu familia Băsescu este doar vârful aisbergului. Președintele Băsescu a reușit până azi, prin metode oculte, să se sustragă judecății și să-i protejeze pe membrii familiei sale de brațul legii. Nu vreau să enumăr aici întreaga cazuistică cu iz penal în care au fost implicați domnia sa, membrii familiei sale și anturajul său, cazuistică prezentată pe larg, în timp, în mass media. Probabil, o dată cu apropierea încheierii mandatului la Cotroceni, cei care până azi l-au ajutat de o manieră ocultă încep să-l părăsească și am convingerea și speranța că adevărul va ieși la lumină și vom vedea și restul aisbergului.

Cât despre ideea demisiei lui Traian Băsescu, absolut normală și logică într-o democrație consolidată, cunoscând bine personajul, nu-mi fac nicio iluzie. El știe bine că, o dată plecat de la ‘butoane’, avalanșa dezvăluirilor și acțiunilor Justiției s-ar accelera mult în ceea ce îl privește.

Vreau să scot totuși în evidență că, dacă în 2012 unele forțe politice ar fi susținut Referendumul, azi nu ne-am fi aflat, ca țară, într-o situație mai mult decât jenantă, cu un președinte suspect a fi intervenit în Justiție. Aceleași forțe politice, printre care se află și PDL, pretind azi în fața opiniei publice că se delimitează de familia Băsescu, de practicile sale, încercând să facă uitată contribuția lor la menținerea lui Băsescu la Cotroceni. Să-mi fie permis să fiu extrem de rezervat acum în această privință, când ‘mulți viteji se arată’, mai ales că se apropie alegerile prezidențiale și colaboratorii apropiați ai Președintelui vor să apară mai ‘curați’ decât sunt în realitate. Personal, aștept și alte dezvăluiri și alte acțiuni ferme ale Justiției, cu implicații mult mai ample în rândul clasei politice.’

La rândul său, Vasile Balga a declarat: „În urma unor informații apărute în mass-media, precizez că nu am nicio legătură cu Anghel Sandu, cu membri ai familiei sale sau cu persoane din anturajul acestuia. Orice referire la persoana mea în acest caz este lipsită de orice fundament.“

Leave a reply