Înălțarea Domnului – sărbătoare națională bisericească

Înălțarea Domnului – sărbătoare națională bisericească

inaltarea-domnului La 40 de zile de la Învierea Domnului, este sărbătorită Înălțarea lui Hristos la ceruri, după cum o mărturisesc Evangheliile: Și i-a dus afară până spre Bretania și, ridicându-Și mâinile, i-a binecuvântat. Și pe când îi binecuvânta, S-a despărțit de ei și S-a înălțat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Și erau în toată vremea în templu, lăudând și binecuvântând pe Dumnezeu. Amin. (Luca cap. 24; 50-53)

În răstimpul de 40 de zile de la Înviere și până la Înălțare, Iisus dă Apostolilor puterea de a învăța cuvântul lui Dumnezeu prin instituirea Tainei Preoției, de a săvârși celelalte Sfinte Taine și de a conduce obștea credincioșilor.

Prin Înălțare însă, Hristos iese din lume, pregătind totodată venirea Duhului Sfânt. El a dorit ca ucenicii să fie martori la Înălțarea Sa pentru ca întreaga lume să cunoască prin ei că S-a Înălțat la cer cu trupul transfigurat prin Înviere. Prin Înălțarea cu Trupul în Slava Sfintei Treimi, Hristos a așezat natura umană în slava dumnezeiască veșnică, devenind astfel puntea de legătură dintre oameni și Dumnezeu. În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea împărătească a Înălțării Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.

La sărbătoarea împărătească a Înălțării Domnului, în toate catedralele, bisericile și mănăstirile ortodoxe din țară și străinătate sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.Slujbe de pomenire sunt oficiate după Sfânta Liturghie și la cimitirele, troițele și monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )