Peste o sută de mii de români din diasporă, în special din Spania şi Italia, s-au înscris pe liste pentru a vota la europarlamentare candidații partidelor din țara în care trăiesc, a declarat ieri, Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. Acesta a spus că Ministerul Afacerilor Externe a luat toate măsurile necesare pentru desfăşurarea corectă a alegerilor în cele 190 de secţii organizate în afara ţării, acelaşi număr ca şi în 2007 şi 2009.

‘Am organizat 190 de secţii de votare, exact acelaşi număr ca în 2007 şi în 2009, în condițiile în care, în 2007, atunci când au fost primele alegeri europarlamentare, deci a fost un grad mare de interes, de efervescență, au fost prezenți puţin peste 22.000 de români la vot, iar în 2009, la alegerile la termen la nivelul UE, au fost prezenţi puţin peste 14.000. Am decis nu să reducem numărul de secţii, ci să le păstrăm la acelaşi nivel, în condiţiile în care, însă, s-a mai adăugat un lucru important – anul acesta, românii din afară, ne place sau nu, este un drept pe care-l au şi ceilalți cetățeni europeni, au avut dreptul să se înscrie pentru a vota pentru listele naţionale prezentate de partidele în țara în care trăiesc’, a declarat Titus Corlăţean.

Ministrul a menționat că Autoritatea Electorală a comunicat ministerului că sunt români care au decis să se înscrie pe listele de vot în străinătate şi cărora, în consecinţă, legea le interzice să voteze şi pe listele româneşti. ‘Ştiind acest lucru, am decis să nu reducem totuşi numărul de secţii de vot, să organizăm tot 190′, a subliniat Titus Corlăţean. El a menționat, pentru Agerpres, că în Republica Moldova a fost dublat numărul de secţii de votare faţă de 2009, respectiv de la patru la opt.

Şeful diplomaţiei române a menţionat că AEP a solicitat verificarea, în baza listelor pe care le-a primit din partea partenerilor europeni, ca cei care votează să nu fii votat, să nu fie înscrişi pe listele din ţările respective, pentru că legea interzice să votezi şi pentru candidaţii prezentaţi de partidele politice, de exemplu din Spania sau din Italia, şi pentru candidaţii români.’Singura modalitate să verificăm aceste lucruri este sistemul de comunicare integrat al MAE, prin ambasade, prin consulate, pe baza softului care ne-a fost pus la dispoziţie de AEP. Deci ne-am luat toate măsurile ca acest proces să fie extrem de corect. Avem tot interesul ca ceea ce doresc românii să se reflecte în rezultatul final’, a conchis ministrul Afacerilor Externe.

 

Leave a reply