Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creștere de 3,8% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Acest fapt a fost cel mai mare avans anual înregistrat de o țară membră a Uniunii Europene, potrivit unor estimări preliminare publicate ieri, de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Este al doilea trimestru consecutiv când România are cea mai mare creștere economică anuală din UE, după ce în ultimul trimestru al anului trecut România a avut o creștere a PIB de 5,1%.Potrivit Eurostat, în primul trimestru din 2014 Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică anuală de 1,4% iar zona euro un avans de 0,9%.

În schimb, în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru din 2013, România a înregistrat cea mai mică creștere economică din UE (0,1%), o încetinire semnificativă față de creșterea trimestrială de 1,4% înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut. Chiar și așa, economia românească a înregistrat performanțe superioare Cehiei și Franței, ale căror economii au stagnat în primele trei luni ale acestui an, în timp ce economia olandeză a înregistrat o contracție trimestrială de 1,4%. Potrivit Eurostat, în perioada ianuarie-martie 2014 comparativ cu trimestrul precedent, expansiunea economiei zonei euro a rămas neschimbată la 0,2% în timp ce în Uniunea Europeană avansul ritmului de creștere a încetinit la 0,3% de la 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Potrivit estimărilor ‘semnal’ publicate de INS, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 3,8% atât pe seria brută cât și pe seria ajustată sezonier în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2013. Conform sursei citate, Produsul intern brut în trimestrul I 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier).

 

Leave a reply