Home / Arad / Furturile din magazine tot mai frecvente – Poliţiştii recomandă

Furturile din magazine tot mai frecvente – Poliţiştii recomandă

Deși nu există studii oficiale cu privire la nivelul furturilor din magazinele din România, iar marile lanțuri de retail sunt reticente în a dezvălui propriile statistici, un lucru este cert: trendul este ascendent. O confirmă și cel mai recent studiu la nivel european, realizat de Centre for Retail Research, care arată că din ce mai multe articole ies din magazin fără sa fi trecut pe la casele de marcat.  Obiectele de valoare mare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenția infractorilor care concep cele mai ingenioase modalități de a şi le însuși, indiferent dacă acestea se află într-un magazin, într-un depozit sau în circulație. Astfel,având în vedere cele de mai sus, poliţia face următoarele recomandări:

 • Stabiliți o strategie de siguranță a magazinului pentru prevenirea furturilor, inclusiv a celor de pe raft  şi asiguraţi-vă că tot personalul o cunoaște şi o respectă. Instruiți periodic angajații în această direcţie.
 • Instruiţi-vă angajaţii să fie atenţi şi să recunoască potenţialii infractori. De obicei, hoţii au un comportament specific, privind mai degrabă în jurul spaţiului comercial şi la persoanele din magazin şi mai puţin la anumite produse.
 • Oferind suspectului indicii că a fost identificat, creaţi condiţii pentru evitarea infracţiunii. Pe cei mai mulţi dintre infractori, o abordare de genul „Pot sa vă ajut cu ceva?” sau „Vă pot ajuta să găsiţi ceea ce căutaţi?” îi va determina să îşi abandoneze planurile.
 • Cele mai eficiente strategii de prevenire sunt cele care combină dispozitivele tehnice de siguranţă cu vigilenţa factorului uman. Eficacitatea camerelor de luat vederi cu circuit închis este sporită de o bună iluminare, de folosirea unor oglinzi ingenios plasate (pentru vizualizarea unghiurilor „moarte”) şi de un personal bine instruit.
 • Dotaţi magazinul cu un sistem viabil de alarmă, ţinând cont de faptul că preţul reflectă, de regulă, calitatea produselor de acest tip.
 • Apelaţi la serviciile unei societăţi specializate de pază şi intervenţie rapidă.
 • Amplasaţi, în special în zonele care prezintă risc maxim, plăcuţe avertizoare prin care informaţi publicul cu privire la existenţa unui sistem de supraveghere video.
 • În alegerea design-ului magazinului dumneavoastră (aranjarea vitrinelor, prezentarea produselor ş.a.) aveţi în vedere faptul că nu atrageţi numai cumpărătorii, ci şi potenţiali infractori şi luaţi-vă masuri suplimentare de protecţie.
 • Prezentaţi produsele în vitrine sau tejghele din sticlă, bine fixate, astfel încât să nu poată fi deplasate, împinse sau dislocate.
 • Protejaţi produsele de mare valoare cu senzori racordaţi la sistemul de alarmă.
 • O casă de bani de calitate va proteja lichiditățile şi obiectele de mare valoare pe care le dețineți dacă este amplasată cât mai discret cu putință.

About editor editor

Check Also

Asociația Speologică Exploratorii derulează proiectul “RuralKarst” activități care implică comunitățile de tineri în protejarea mediului carstic

Asociația Speologică Exploratorii a demarat proiectul RuralKarst, un proiect implementat la nivel național în perioada …

Lasă un răspuns