07 mai
Salariile mici, lipsa de personal şi orele suplimentare, prea multe, cumulate pe parcursul unei luni de muncă au fost doar câteva dintre motivele pentru care postașii români au recurs astăzi, la proteste.
Caraş-Severin
Dacă poştaşii din alte zone ale ţării au ieşit în stradă pentru a-şi cere drepturile, ei bine, în Judeţul Caraş-Severin poştaşii au anulat protestele programate pentru astăzi, în Centrul Civic al municipiului Reşiţa, așteptând totuşi o nouă negociere vis-a-vis de situația actuală a acestora.
Hunedoara
În judeţul Hunedoara peste 50 de poştaşi au pichetat,astăzi, sediul Prefecturii din Deva, nemulţumiţi de programul de restructurare al Poştei Române, protestatarii solicitând demisia actualei conduceri a companiei.
Poştaşii au cerut încetarea reducerilor de personal, apreciind că acestea reprezintă principalul motiv pentru care Compania Poşta Română pierde o parte din clienţii care se declară nemulţumiţi, în special de faptul că trebuie să aştepte mult până beneficiază de serviciile poştale.
Timiş
Doar cinci sindicalişti ai Regionalei de Poştă Timişoara au pichetat, sediul Prefecturii Timiş, cerând salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune, dar şi demisia directorului general Ion Smeeianu pentru management defectuos.
‘Activitatea de poştă nu a fost afectată de acest protest la care au participat cinci sindicalişti. Cerem salarii mai mari, pentru că suntem la limita subzistenţei, condiţii de muncă mai bune, calculatoare electronice, repararea oficiilor poştale pentru că se prăbuşesc peste noi’, a declarat pentru AGERPRES Ambrozie Barna, liderul sindicaliştilor din Regionala de Poştă Timişoara. La mitingul angajaţilor din Poşta Română, care va avea loc la Bucureşti peste două săptămâni, Regionala Timişoara va participa cu 60 de reprezentanţi.
30 aprilie
Comisia de Dialog Social Caraș-Severin a discutat în cadrul ședinței de astăzi despre problemele cu care se confruntă postașii din județ și despre calendarul protestelor ce urmează a fi organizate,problemă introdusă suplimentar pe ordinea de zi la propunerea președintelui filialei BNS, Nicolae Drăgan.
‘În urma disponibilizărilor din octombrie 2013 am pierdut, la nivel naţional, circa 4.000 de persoane. Nu au fost făcute angajări, aşa cum ni s-a promis, şi s-a ajuns ca, în Caraş-Severin, să mai avem puţin peste 400 de oameni, în condiţiile în care şi dintre aceştia mai pleacă’, a afirmat Ion Răitaru, liderul filialei judeţene a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România.
Postașii nu sunt mulțumiți deoarece angajații sunt nevoiți să muncească și câte zece ore pe zi ,din cauza lipsei de personal,având salarii cuprinse între 400 și 800 de lei ,fiind nevoiți să alerge în câte patru sate, acoperind trei posturi .’Cauzele sunt multiple pentru situaţia actuală a companiei. Multe dintre ele sunt cauzate şi de faptul că, în timp, Poşta Română a pierdut constant din veniturile pe care le avea, dar şi a managementului defectuos din anii trecuţi. Noi vom face o informare către Ministerul Muncii, la cel al Comunicaţiilor, la Compania Naţională Poşta Română, prin care le vom aduce la cunoştinţă problemele lucrătorilor din Oficiul Judeţean de Poştă Caraş-Severin, care cred că sunt valabile şi la nivel naţional. Ca fost lucrător al Poştei Române, sper ca problemele lor să fie rezolvate’, a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.
Delegaţii din teritoriu se vor deplasa la Bucureşti, pentru o şedinţă la nivel naţional, în timp ce în judeţe vor continua acţiunile de protest cu pichetări. Un miting de amploare este programat pe data de 17 mai, în Capitală, iar în 19 mai se va intra chiar şi în greva foamei.