concursul-de-canto-alexandru-farcas-la-arad-Prima ediție a Concursului Internațional de Canto ‘Alexandru Fărcaş,  va avea loc în perioada 18- 22 mai, la Arad. Organizat de Filarmonica de Stat din Arad cu sprijinul Primăriei municipiului, la concurs sunt aşteptaţi să ia parte tineri talentaţi din toată Europa.

Directorul general al Filarmonicii de Stat Arad, Alin Văcean, a informat că perioada de înscrieri în concurs s-a încheiat, însă pe adresa secretariatului continuă să sosească dosare de concurs. ‘Întrucât data limită pentru înscriere o reprezintă data poştei, încă nu putem da publicităţii numărul exact de concurenţi care vor evolua pe scena concursului de la Arad, acesta urmând a fi cunoscut la sfârşitul acestei săptămâni. Ceea ce putem însă spune este faptul că organizatorii au reuşit să atragă în competiţie atât tineri interpreţi din România, cât şi din Danemarca, Italia, Franţa, Germania, Ungaria ş.a.m.d., astfel încât apreciez că sunt create premisele ca încă de la prima sa ediţie Concursul Internaţional de Canto ‘Alexandru Fărcaş’ să dobândească o anvergură europeană’, a declarat astăzi pentru AGERPRES Alin Văcean.

Potrivit acestuia, conform celor stipulate în regulament, tinerii interpreţi trebuie să se prezinte în concurs cu un repertoriu format din cinci arii de operă, interpretate exclusiv în limba italiană, aparţinând unor compozitori din secolele XVIII, XIX şi din prima jumătate a secolului XX, cu specificarea faptului că, odată înscris în fişa candidatului, acest program nu mai poate fi modificat ulterior.

Din juriul primei ediţii a concursului fac parte personalităţi de marcă ale muzicii clasice precum soprana de origine armeană, stabilită la Viena, Hasmin Papiak, managerul general al ‘Il Trittico Opera & Concerts’, Alberto de Piero, tenorul italian Mario Malagnini, maestrul Constantin Rîpă, profesor, compozitor, dirijor, basul Mircea Radu Sâmpetrean.

Cei mai valoroşi interpreţi din concurs vor fi recompensaţi cu premii în bani: locul I – 2.000 de euro, locul II – 1.500 de euro, locul III – 1.000 de euro. Suma de înscriere pentru concurs este 50 de euro, iar pe lângă aceste premii se vor acorda si mentiuni speciale. Termenul limită pentru inscriere este 25 aprilie.

Leave a reply