Arhivă

Medicii de familie cer inscripţionarea grupei sanguine şi a Rh pe cărţile de identitate

buletineInscripţionarea grupei sanguine şi a factorului Rh pe cărţile de identitate ale populaţiei, este una dintre cerinţele medicilor de familie timişeni. Propunerea făcută către oficialii de la București este pentru a rezolva mai ales cazurile de urgenţe ale pacienţilor.

‘În vechile buletine de identitate era trecută grupa sanguină, acum nu mai este. Noi cerem şi imprimarea Rh pe noile cărţi de identitate, dar şi posibilitatea ca aceste determinări să le fie făcute gratuit pacienţilor, pentru că în prezent nu se decontează, iar aceste date le au doar femeile gravide care-şi fac obligatoriu acest set de analize’, susţin medicii. Afirmaţia vine în contextul prezentării la Timişoara, a Sistemului informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate (DES), la care au participat câteva zeci de medici şi dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), responsabil cu promovarea DES.

‘Noul sistem vine, în primul rând, în ajutorul pacientului, a cărui evoluţie medicală va putea fi urmărită oriunde s-ar afla el, în ţară sau în străinătate. Scopul este medical, iar la nivel naţional, pentru studii de politică sanitară, a declarat Marius Filip.

În funcţie de incidenţa anumitor diagnostice şi tratamente, Ministerul Sănătăţii va putea introduce anumite boli într-un program naţional de prevenire sau se poate merge către importatorul medicamentelor cele mai frecvent utilizate în masă, negociindu-se un anumit volum de medicamente pentru a se asigura necesarul. ‘Noul sistem este foarte benefic pentru pacient, pentru că în momentul în care el se va prezenta la orice instituţie sanitară din ţară sau din străinătate, medicul respectiv îi va cunoaşte toate antecedentele, starea prezentă, fiind foarte important mai ales în starea de urgenţă. Inconvenientul îl reprezintă doar lipsa menţionării Rh şi a grupei sanguine şi trebuie rezolvat înainte de implementarea DES’, a declarat dr. Flavia Marinconi Marcu, medic primar de medicină generală în oraşul Făget pentru Agerpres.

Sursa foto: donor-ro.blogspot.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts