1 maiIstoric

Încă din anul 1889, Ziua Muncii se sărbătorește pe data de 1 mai când Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ca în această zi să fie comemorate victimele grevei generale din Chicago. Cu timpul, 1 mai a început să fie sărbătorit în majoritatea țărilor lumii, devenind Ziua Muncii.

Pentru “oamenii muncii” de atunci 1 mai însemna parade muncitorești, cu fast şi strălucire, cu muzică şi manifestații de bucurie. Pentru cei care în acele vremuri erau copii sau poate nici nu existau, 1 mai înseamnă doar o zi liberă – pe care o petrec  neapărat în aer liber, la iarbă verde, cu grătare, mici şi bere; sau prima baie în mare, inaugurând sezonul estival.

În realitate, 1 mai nu aparține nici comunismului, nici zilelor noastre, nu înseamnă nici parade şi nici picnicuri, ci reprezintă lupta muncitorilor pentru condiții de muncă decente.

Vreme

Dacă în anii trecuți 1 MAI i-a întâmpinat pe români cu vreme frumoasă, temperaturi ridicate, peste 32 de grade, chiar, ei bine în acest an, grătarele vor fi făcute sub umbrele, iar cei mai curajoși care au ajuns deja la mare, pot încerca apa mării doar cu degetul sau cu privirea. Cei mai afectați, ca de fiecare dată, sunt agenții de turism, care au rămas cu pensiunile şi hotelurile aproape goale, asta pentru că turiștii nu s-au aventurat în concediu, știind că ploile nu vor ocoli ţinutul României până săptămâna viitoare.

Distracție

Cei care au ajuns deja la mare trebuie să ştie, că în ciuda vremii nefavorabile(ceaţă la această oră pe malul mării) astăzi se da startul la distracție şi oficial se deschide sezonul estival.

Petrecerile au început în Vama  Veche, chiar de aseară şi vor continua până în 3 mai, când vor fi concerte ale trupelor Alternosfera, Şuie Paparude, C.T.C., Subcarpaţi, E.M.I.L., ZOB, Vali Umbra, AFO, Infinitu’ aka Sfântu’8, Flou Rege, Chesarion. Startul oficial al distracţiei pe litoral va fi dat astăzi, de parada cu maşini de epocă, motociclete, maşini off-road şi de raliu, care se vor deplasa, de la ora 10.00, pe traseul Mamaia – Năvodari – Constanţa – Eforie – Constanţa – Mamaia. În toate staţiunile de pe litoral vor avea loc, în 1 şi 2 mai, spectacole şi concerte pentru primii noştri turişti din acest an”, afirmă preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, citată de Mediafax.

În judeţul Caraş-Severin autoritățile au pregătit şi amenajat pentru cei care vor ieși la iarbă verde, spații special destinate focului pentru grătare, toalete publice și containere de gunoi. Iată și locurile destinate picnicurilor:

picnic_1

http://i0.wp.com/www.radio-resita.ro/wp-content/uploads/2014/04/picnic_2.jpg

Timişoara

Cei care aleg să rămână  în Timișoara, trebuie să ştie că primăria oraşului de pe Bega nu a amenajat, în conformitate cu legea, locuri speciale de grătar. „Timișorenii trebuie să știe că pot ieși la picnic, dar fără aprinderea focului, în Parcul Carmen Sylva, Parcul Uzinei şi parcul Karlsruhe (Bihor)”, spune viceprimarul Dan Diaconu. Altfel spus, dacă vă luați senvișuri de acasă, puteți ieși cu prietenii la o plimbare prin parc. Nici măcar la Pădurea Verde nu veți putea frige mititei, fiindcă nu există spații special amenajate. Dacă veți instala totuși grătare, o faceți pe riscul propriului buzunar, deoarece amenzile pot ajunge și la 3.000 de lei, a mai declarat viceprimarul.

Şi totuşi fie că ieşiţi la gratar la iarbă verde, în spatele blocului, în grădina voastră, fie că alegeți să petreceți 1 Mai la munte sau la mare, echipa Știri Din Banat vă urează un 1 MAI cât mai plăcut și La Multi Ani tuturor muncitorilor!!!!

Leave a reply