rateRomania are cea mai mare rată a creditelor neperformante din regiune, mult peste Ungaria şi Bulgaria, conform unui raport FMI.

Românii plătesc dobânzi mult mai mari decât europenii. De pildă, dobânda este de 2 ori mai mare in România decât in Austria. Pentru un credit de 5.000 euro contractat pe o perioada de trei ani, rata medie a dobânzii este de circa 5,6% în Austria si de aproximativ 12% in România, apreciaza analiştii economici. „Rata restantelor la credite a atins un nou record la sfârșitul lunii februarie din acest an in România. Creditele cu restante mai mari de 90 de zile reprezinta 22,5% din totalul creditelor din sistemul bancar, în creștere cu 3,5 puncte procentuale fata de aceeași perioada a anului trecut”, a declarat analistul politic Andreea Paul, citata de Mediafax. Așadar, aproape un sfert din totalul creditelor inregistreaza restante. Grav este ca ponderea acestora este in continua crestere, dupa ce restantele s-au majorat cu aproape 35% in ultimii 3 ani, potrivit analistului.

Majorarea restantelor la credite in perioada 2011-2012 este pusa pe seama celei mai severe crize economice internaționale din ultima jumătate de veac.

În scopul recuperarii creantelor, banca inițiază proceduri juridice care se finalizează cu executarea silită a persoanelor în cauză. Situația este critică pentru românii si firmele aflati in aceasta situatie, mai ales că în luna februarie 2014 s-a inregistrat o rata a somajului de 7,2% si numarul somerilor s-a majorat cu 7.000 de persoane fata de aceeasi luna a anului precedent, explica Paul, care adaugă la această situație şi ultimele 35 de taxe noi şi impozite majorate care afectează semnificativ atât bugetul cetățenilor, cât şi al firmelor.

Interesant este şi faptul că deși ratele sunt tot mai puțin plătite, în același timp românii se aventurează la alte credite noi. Până în această perioadă a anului au crescut cu 4,1% dobânzile în lei si au scăzut cu 3,7% cele în valută.

Leave a reply