pereteProiectul ,,City of Energy,, lansat în urmă cu patru ani de Enel România, a debutat anul acesta cu ocazia Turneului de Tenis ATP Năstase Țiriac. Astfel că, un post de transformare Enel din apropierea Arenelor BNR a devenit, peste noapte, o operă de artă urbană.

Proiectul are ca scop principal susţinerea comunității de artiști urbani și transformarea vizuală a mai multor zone din cele mai importante orașe în care compania activează, oferind posturile de transformare ca suport pentru arta modernă. Astfel, cei patru pereţi ai postului de transformare Enel, aflat în imediata vecinătate a Arenelor BNR din București – unde, în perioada 17-27 aprilie, s-a desfăşurat Turneul de Tenis ATP Năstase Ţiriac Trophy – au fost pictați cu simbolurile sportului alb, într-o operă de artă modernă semnată de artistul Allan Dalla.  Postul de transformare a fost inaugurat cu ocazia meciului demonstrativ „4 Stele Pline de Energie” sponsorizat de Enel România, în cadrul căruia croatul Goran Ivanisevic și francezul Cédric Pioline, fostul număr 5 mondial, au jucat împotriva binecunoscuților jucători români Ilie Năstase și Andrei Pavel.

Ediţia de anul acesta pune accent pe informarea oamenilor cu privire la patrimoniul cultural şi istoric al României şi propune un elogiu al românilor care, prin munca şi pasiunea lor, au dus numele ţării noastre pe cele mai înalte culmi. Proiectul City of Energy a debutat în anul 2011, cu un concurs de design la care au participat cei mai cunoscuți artiști urbani ai momentului, printre care Saddo, Sinboy sau Pisica Pătrată și a continuat cu o expoziție itinerantă de becuri de dimensiuni umane, pictate creativ de unii dintre cei mai talentaţi artişti graffiti din România. A fost un prim pas făcut de Enel pentru a umple de culoare Bucureștiul. În 2012, campania a continuat cu o nouă provocare – tinerii pasionați de artă urbană au aprins orașul în culori în cadrul unui nou concurs de design. Evenimentul a adus împreună artiști urbani, skateri, rolleri, cântăreți și DJi care au animat Parcul Tineretului din capitală.

Ediţia din 2013 a City of Energy a dedicat mai multe posturi de transformare diferitelor forme și stiluri de artă, fiecare temă fiind unică. O carte imensă de colorat a fost pictată pe pereţii unui post de transformare din parcul IOR; o stație de transformare din centrul Bucureștiului a fost decorată cu primul desen anamorfic din România, pe Splaiul Independenţei; stilul artistic al celebrului Pollock a fost recreat pe pereţii unui post de transformare din Parcul Carol cu ajutorul a sute de baloane de vopsea, iar pereții a două posturi de transformare din Pipera şi Titan au fost decorați cu personalități importante din istoria electricităţii. În 2013, proiectul City of Energy a fost extins în alte două orașe importante din România, Constanța și Timișoara. În Constanța, cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității, pereții unui post de transformare Enel aflat în interiorul Delfinariului au fost pictați de artiști locali cu imaginile a șase specii de plante, păsări și mamifere pe cale de dispariție din zona Dobrogii și a Mării Negre.

Timișoara a fost primul oraș din România iluminat stradal încă din 1884, această premieră istorică fiind celebrată printr-un post de transformare pictat de artistul local Flavius Roua.

 

 

 

 

 

Leave a reply