Home / Arad / În buget erau bani suficienţi pentru plata salariilor şi a pensiilor

În buget erau bani suficienţi pentru plata salariilor şi a pensiilor

111Deputatul PDL Claudia Boghicevici a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în opinia sa nu era cazul ca România să se împrumute cu 1,25 miliarde euro pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor în acest an, în condiţiile în care creditele externe ar trebui folosite numai pentru investiţii şi dezvoltare.

‘Guvernarea Ponta începe să plagieze tot mai mult din erorile guvernului Tăriceanu din 2008, când România a fost adusă pe marginea prăpastiei (…) În 2012 când am predat guvernarea, am lăsat o economie stabilizată şi peste 5 miliarde de euro rezerve în conturile de la Finanţe, ‘buffer’ care a asigurat credibilitatea României pe plan internaţional astfel încât şi guvernele Ponta să se poată împrumuta la dobânzi mici. Problema este că în cei doi ani de guvernare PSD-PNL nu s-a reuşit crearea de resurse suplimentare la buget, nu s-au creat locuri de muncă, iar activitatea economică este blocată la nivelul IMM-urilor, fapt care obligă acest guvern să se împrumute în continuare pentru a putea plăti pensii şi salarii. Direcţia în care duce acest guvern ţara este total greşită şi riscă să ne aducă din nou în situaţia extrem de dificilă din 2008-2009′, a afirmat Boghicevici, coordonator al portofoliului Muncă şi Protecţie Socială în guvernul alternativă al PDL.

Deputatul PDL consideră că este ‘absolut şocant’ că România a ajuns, potrivit premierului său, să se împrumute pentru plata pensiilor şi salariilor.

‘Împrumuturile ar trebui să fie destinate investiţiilor, singurele generatoare de dezvoltare, locuri de muncă, venituri la buget. Să nu mai spunem şi că premierul nu ştie ce spune, atât timp cât 1,25 de miliarde de euro nu ajung nici măcar pentru plata salariilor bugetarilor şi pensiilor într-o singură lună’, a spus Boghicevici.

Ea a adăugat că PDL îi transmite premierului Ponta că banii sunt în România, nu pe pieţele externe, însă nu sunt încasaţi la buget din cauza evaziunii fiscale.

‘Este grav că după o creştere economică de 3,5% în 2013 şi o previziune de 2,2% în 2014, România nu poate să îşi asigure finanţarea cheltuielilor cu pensiile, salariile şi investiţiile din impozite şi taxe’, a conchis deputatul PDL.

România are asiguraţi banii pentru pensii, salarii şi funcţionarea instituţiilor şi nu va fi nevoită să se împrumute de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) sau din altă parte, indiferent cât de rea va fi situaţia în Ucraina sau dacă vor fi probleme în Europa, a declarat premierul Victor Ponta, joi, la Radio România Actualităţi (RRA).

‘Vreau să fie foarte clar. Eu am făcut un anunţ în şedinţa de Guvern. Unii l-au înţeles, alţii nu, vreau să-l explic foarte clar. Am spus: România are o rezervă de bani în aşa fel încât orice se întâmplă, dacă se înrăutăţeşte situaţia în Ucraina, dacă sunt probleme în Europa, România îşi asigură sută la sută, adică fără niciun alt ajutor, adică nu mai suntem ca în 2009 să cerem la FMI sau altcineva, îşi asigură pensiile, salariile şi funcţionarea instituţiilor fără niciun fel de dificultate’, a afirmat premierul.

Victor Ponta a adăugat că este prima dată după 2008 când, deşi suntem abia în prima parte a anului, se poate afirma ‘pe baza disponibilului, a rezervei care este în Trezorerie şi în buget faptul că indiferent cât de rău se va deteriora situaţia în Ucraina sau în Europa nu va fi nevoie nici să împrumutăm bani din altă parte sau să luăm vreo altă măsură extremă’.

‘Acesta este un anunţ pe care-l fac cu toată responsabilitatea pentru toţi acei pensionari, angajaţi în domeniul public’, a mai spus Ponta. AGERPRES

About admin

Check Also

Prime Web Sites That Write Essays For You

Follow the steps we recommended above, and one of the best essay writing service evaluation …

Lasă un răspuns