dan sovaPrezent astăzi la Reșița ministrul Transporturilor, Dan Şova a declarat că Judeţul Caraş-Severin nu va beneficia de autostrăzi cel puţin până în anul 2020.

Acesta  a spus că judeţul Caraş-Severin este aproape, însă, de autostrada Timişoara-Lugoj, care se află la 40 de kilometri şi urmează să fie finalizată în maximum un an.
‘Autostrăzile se fac după o anumită logică, iar logica esenţială, pe care o sprijină şi Comisia Europeană, cu coridoarele pan-europene, spune că, în primul rând, trebuie să legi punctele esenţiale ale ţării, de la est la vest şi de la nord la sud. Al doilea lucru important pentru noi, ca ţară, este să unim provinciile istorice: Moldova cu Transilvania şi cu Ţara Românească, pentru că este cunoscută formula care a început să se împământenească, şi anume că ne-am unit acum o sută de ani, dar nu am reuşit să ne integrăm încă. Să nu ai autostradă între cele trei provincii istorice este foarte grav’, a afirmat Dan Şova, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Caraş-Severin.

Potrivit ministrului Transporturilor, în acest an se vor putea finaliza până în 90 de kilometri de autostradă, iar pentru anul următor sunt prevăzuţi a se termina peste 200 de kilometri.
‘În 2014, însă, licităm Câmpia Turzii-Ocna Târgu Mureş, Suplacu de Barcău-Borş, probabil că vom relicita pe Bucureşti-Ploieşti, primii 19 kilometri. Tot în acest an se dă câştigătorul la Craiova-Piteşti, în iulie, şi la centura de sud a Bucureştiului, inelul doi, în mai, tot autostrăzi. Din păcate, noi, acum, pe 2014-2020, în loc să fi intrat direct să licităm, că avem noua alocare financiară, noi trebuie să facem studiile de fezabilitate pe ce vrem să licităm. Totodată, vom licita şi Sibiu-Braşov, integral, şi o parte din Braşov-Bacău. În total, vor fi licitaţi alţi circa 250 de kilometri de autostradă, iar din 2015, se intră în linie dreaptă, licităm tot programul de autostrăzi’, a subliniat Dan Şova.
Ministrul Transporturilor a adăugat că pentru 2015 va rămâne de licitat Ploieşti-Buzău-Focşani, Brăila-Buzău, Bacău-Paşcani-Iaşi-Ungheni, de la Paşcani spre Târgu Neamţ, Bucureşti-Alexandria şi Craiova-Calafat.

Vicepreşedintele PSD, deputatul Ion Mocioalcă, a spus că în şedinţa grupului parlamentar al acestei formaţiuni politice, fiecare parlamentar vroia ca autostrada să treacă prin judeţul lui. În Caraş-Severin, însă, cu 280.000 de locuitori, nu se poate construi o autostradă.
‘Pe mine şi pe colegii mei ne interesează cei 15-20 de kilometri de la Moldova Nouă la Orşova, ca să facem din Clisura Dunării un tronson turistic frecventabil, sau DN 57A, de la Stamora Moraviţa la Oraviţa şi spre Moldova Nouă, unde nu s-a mai făcut nimic dinainte de 1990’, a precizat Ion Mocioalcă. AGERPRES

Leave a reply