Arhivă

Caraş-Severin: PICCJ a solicitat instanţei arestarea preventivă a trei specialişti în medicina muncii

parchetProcurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, solicitând instanţei arestarea preventivă a trei medici specialişti în medicina muncii din judeţul Caraş-Severin, acuzaţi de luare de mită, se arată într-un comunicat al PICCJ remis vineri.
Cei trei medici sunt Sebastian Telbis, Ioan Dorel Ungur şi Ioan Octavian Cenda, cercetaţi, în cadrul dosarului ce vizează mai mulţi doctori de la cabinetele de expertiză medicală din Caransebeş, Oraviţa, Reşiţa şi Moldova Nouă, pentru anumite infracţiuni de corupţie.

‘La data de 14 martie 2014, s-a întocmit şi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti referatul cu propunere de arestare formulată pe numele celor trei inculpaţi’, susţin reprezentanţii Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, procurorii au reţinut în sarcina lui Telbis faptul că, în perioada 3 februarie – 07 martie, în calitate de medic şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit diferite sume de bani, precum şi alte foloase materiale de la un număr de 132 de pacienţi, pentru a elibera sau, după caz, a prelungi decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, precum şi pentru a elibera decizii medicale privind pierderea, ori diminuarea capacităţii de muncă, sau pentru a atesta oficial gradul de invaliditate şi pentru obţinerea drepturilor de asigurări sociale ce decurg din această încadrare.

Potrivit procurorilor de la PICCJ, Ungur şi Cenda ar fi săvârşit 16, respectiv 8 infracţiuni de luare de mită, constând în aceea că cei doi solicitau şi primeau bani de la pacienţi pentru a le aviza încadrarea în grad de invaliditate, adică, pentru a-i menţine în această categorie, cu ocazia revizuirii periodice, în conformitate cu prevederile legislaţiei privind sistemul unitar de pensii publice. În schimbul acestor sume de bani, inculpaţii avizau dosarele medicale ale solicitanţilor din Caraş-Severin, ulterior remiţându-le pentru eliberarea deciziilor de încadrare în gradul de invaliditate către ceilalţi specialişti în medicina muncii, susţin procurorii.

Formularea propunerii de arestare a avut în vedere atât gravitatea faptelor comise, modul şi circumstanţele de comitere, cât şi impactul psihologic înregistrat la nivelul comunităţii, privind astfel de fapte antisociale asupra corectitudinii desfăşurării actului medical, precum şi a deciziilor privind acordarea pensiilor de invaliditate, cu toate consecinţele juridice şi financiare ce decurg din această încadrare, se arată în documentul citat.

În urma percheziţiei domiciliare efectuate joi, la locuinţa inculpatului Sebastian Telbis, au fost identificate şi indisponibilizate, în vederea luării măsurilor asiguratorii, importante sume de bani, respectiv 108.465 euro în numerar, 480 lire sterline, 4.120 de dolari şi 51.400 lei. De asemenea, au fost descoperite două carnete de depuneri cu un sold de 178.220 euro, emise de o bancă din Austria. AGERPRES

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts