)

MDSigur că orice interpret de muzică pupulară bănăţeană autentică, doinitor, are drept piesă de căpătâi ,,Doina oilor” a regretatei Mariana Drăghicescu. Cum nu am lăsat niciodată plictiseala să mă domine, mai zilele trecute, era cât pe ce să cad în capcanele plictiselii. Noroc cu acest youtube pe care-l accesez atunci când vreau să ascult ceva. ,,Vreau muzică nu zgomot” rulează pe televiziuni într-o reclamă aceste cuvinte. Primul cuvânt Maria şi la al doilea n-a mai fost nevoie pentru că imediat Drăghicescu a apărut. Fără să stau mult pe gânduri dau click pe prima piesă că doar una-i PRIVIGHETOAREA BANATULUI… Interesant e că, în loc de Mariana Drăghicescu cum m-am aşteptat, a început să cânte o păpuşă de fată, Maria Drăghicescu şi chiar piesa regretatei Mariana Drăghicescu. Ceva nu-i în regulă…dar descoperim, pentru că acum avem această posibilitate:GOOGLE…

MD6Şi motorul de căutare mă trimite la pagina de facebook a acestei Maria Drăghicescu. Îmi sun un prieten, care simplu, scurt şi la obiect îmi dictează numărul de telefon. Clar: VREAU INTERVIUL ĂSTA… ,,5 februarie 1994, la Cornereva m-am născut, în casa bunicilor mei din partea mamei” îmi spune Maria destul de veselă, ,,Regretata Mariana Drăghicescu a fost verişoară de-a doua cu bunicul meu din partea tatei, deci a fost matuşa mea mai îndepărtată, avem aceleaşi rădăcini ca să zic aşa…” a continuat Maria, parcă citindu-mi gândurile. A început la o serbare şcolară prin clasa II-a, serbare organizată de învăţătoare…Adriana Talpeş, care împreună cu domnul Talpeş, tatăl Adrianei, fost la rându-i învăţător. Ei au fost cei care şi-au dat seama că Maria are ureche muzicală, chiar dacă este micuţă şi timidă. ,,Îmi amintesc perfect, domnul Talpeş la acordeon şi cineva la fluier iar eu am interpretat melodia regretatei Mariana Drăghicescu – Frunzuliţă firul ierbii şi ăsta a fost debutul meu muzical”. ,,După terminarea gimnaziului la Cornereva, am mers la Lugoj, unde am făcut atât liceul la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” secţia matematică – informatică – intensiv, cât şi cursuri la Liceul de artă la secţia canto, unde mergeam de două ori pe săptămană, deci au fost două şcoli în paralel, care nu aveau nicio treabă una cu alta. Greu, (oftează) dar a meritat” imi mărturiseşte Maria.

MD7Cât am discutat despre studiile la Liceul de artă de la Lugoj, numai cuvinte la superlativ despre doamna profesoară Claudia Galea. Ce frumos că nu uităm pe aceia care au contribuit la educaţia şi de ce nu, şlefuirea noastră profesională şi umană ! Maria este studentă în anul I la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara. Liceancă fiind, Maria se înscrie în Ansamblul Hora Belinţului, unde activează şi în prezent ca solistă. Am întrebat-o pe Maria despre stilul ei muzical, ,,Îmi plac enorm de mult doinele şi chiar mă regăsesc în ele şi le traiesc profund atunci când le interpretez, cânt de asemenea brâuri lente, brâuri mişcate, hore, ardelene, sârbe deci pot spune că am deja (îmi spune apăsat, parcă accentuat) un repertoriu destul de bogat, zic eu, dar bineânţeles că e loc de şi mai bine întotdeauna, evident însă că mai am mult de studiat şi de învătat” mi-a spus entuziasmată Maria. Nu m-a lăsat să-mi trag sufletul şi-a continuat: ,,Alături de Hora Belinţului am participat la Festivalul internaţional al bănăţenilor de pretutindeni la Valea lui Liman, la Festivalul Toamna la gugulani, la Caransebeş, Festivalul inimilor la Timişoara, Festivalul naţional de folclor Vara Pieleşteană în comuna Pieleşti, Festivalul Hercules – Băile Herculane, Festivalul Lada cu zestre, Festivalul Vetre străbune, Festivalul Tradiţii belinţene” în Belinţ, numeroase spectacole pentru romanii din Banatul sârbesc – Serbia, Viena – Austria, Madeira – Portugalia, Barcelona – Spania, la Monte-Carlo în Principat, Paris şi Nice în Franţa, Bulgaria, diverse spectacole prin Reşiţa, Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Cluj, Braşov. Să nu credeţi că dacă am lăsat la urmă Festivalul concurs MARIANA DRĂGHICESCU, e şi ultimul în topul meu, chiar nu, mai ales că anul trecut (n.r. 2013) am obţinut premiul special al juriului, o mare împlinire sufletească, mai ales că la Bogâltin sunt acasă, deci bucuria cu atât mai mare”. Mă gândeam ce bine ar fi fost dacă timiditatea copilăriei i-ar fi rămas, atât de mult vorbeşte… Are scoase câteva piese, textele sunt scrise chiar de ea, liniile melodice compuse de Maria Milu Sorescu, şi speră că în curând să-i mai fie imprimate alte două piese.

Am văzut că are foarte multe fotografii cu straie ale portului popular şi am întrebat-o despre aceste costume:,,Am diferite costume populare bătrâneşti de la bunica mea, de acum multi ani, de când era bunica de vârsta mea, şi chiar cu mult mai mult timp înainte, sunt adevărate comori pentru mine, la care ţin enorm şi sunt tare mândră şi făloasă atunci când îmbrac straiele astea populare româneşti foarte vechi, am si costume mai noi facute la Rusca -Teregova sau costume populare tradiţionale specifice zonei Banatului de munte de la bătrânele de la sat”. Am întrebat-o pe Maria Drăghicescu despre relaţia ei cu marii interpreţi cu care se intersectează la diferite evenimente pe scenă: ,,Am o relaţie foarte bună cu titanii, trebuie să-i respectăm şi sunt mândră că am cantat din cate imi amintesc, la diferite spectacole si festivaluri, alături de Meka ,Nicoleta Voica , Ramona Viţa, Maria Milu Sorescu, Ghiţa Călţun Brancu, Petrică Miulescu Irimică, Elena Jurjescu, Camelia Ceocu, Felicia Stoian, Andreea Voica, Dana Gruescu si multi alţii. Cu alţii am fost în diferite spectacole sau emisiuni la televiziuni ca Europa Nova, Ten tv, Favorit tv, Etno tv, TVR3 – Tvr Timişoara. În cadrul Ansamblului Hora Belinţuluiam făcut căteva duete cu colegi ai generaţiei mele, cu Mirabela Ştefănescu, Cristian Tomoni, Andreea Aleuşan, Adreea Ursulescu, dar trebuie să recunosc că, mi-aş dori dacă o să am ocazia să cânt în duet pe scenă alături de Nicoleta Voica şi Andreea Voica, pe care le consider două dintre cele mai mari doinitoare ale momentului în viaţă”. Am lansat o provocare Mariei şi-a răspuns fără să ezite: ,,Mi-aş dori să pot să-mi scot un cd cât de curând, să ajung la inima publicului şi să duc mai departe cu mândrie cântecul bănăţean şi portul bănăţean autentic. Sper să mă ajute Dumnezeu să-mi ating toate scopurile care mi le-am propus, prin muncă si implicare cum e şi normal, pentru că muzica pot spune că e parte din viaţa mea, ea dă un sens fiecărei dimineţi şi mă face sa uit de toate problemele cotidiene”. Mulţumesc Maria Drăghicescu şi mult noroc !

Dan-Alioşa Ulici

Comments

Leave a reply