1017462_516040505116313_44507160_nMiscarea studenteasca din Romania isi are originea in anul 1956, dar progrese semnificative a facut abia in perioada moderna, dupa caderea comunismului. Odata cu ianuarie 1990, grupul social principal din care erau formati manifestantii erau tineri, foarte multi dintre ei studenti. Pana in anul 1995, acestia nu au fost organizati riguros, erau diverse formatiuni locale si zonale, dar nu aveau consistenta in actiuni pe care aveau sa o capete in a doua parte a aniilor `90.

In 1995 a avut loc cea mai mare greva studenteasca din istoria Romaniei, vestul a fost fruntea desigur, la 176411_1672703057170_84594_oTimisoara iesind peste 20.000 de studenti. Prin acele proteste au fost obtiunute o serie de gratuitati si drepturi de care se bucura si in prezent studentii din Romania. Reducerile la tichetele de calatorie, reprezentarea in forumurile de conducere ale universitatiilor si dreptul la cuvant in formarea viitoarelor legi ale invatamantului sunt doar cateva din lucrurile obtinute in `95. Iesirile in strada ale studentilor dupa acest punct au scazut in consistenta si numar, ultima greva la care participand un numar semnificativ de studenti avand loc in 2009 unde in Timisoara au iesit aproximativ 2000 de studenti (recordul national).

Tot in acea perioada au aparut primele idei de formare a unei entitati, a unei formatiuni de reprezentare la ANOSRnivel national. Un actor capabil sa negocieze cu partidele ce aveau sa se perinde la putere in Romania; sa negocieze desigur drepturile si obligatiile viitorilor studenti. O alianta intre ligi, o alianta nationala. Astfel, in 1999 a aparut ANOSR-ul si in 2000 si-a obtinut personalitatea juridica. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania avea si are un pronuntat caracter sindical, principalul scop fiind reprezentarea masei de studenti in fata Guvernului Romaniei.

La inceputul aniilor 2000 a aparut si Uniunea Nationala a Studentiilor din Romania. O formatiune tot la nivel unsrnational, rupta din ANOSR in urma unor neintelegeri intre ligiile studentesti din tara. Scopul acestei formatiuni era acelasi sau cel putin asemanator cu al ANOSR-ului, dar aveau viziuni si modalitati de organizare diferite.

Ceea ce foarte putini resiteni stiu, este ca Liga Studentilor de la Universitatea Eftimie Murgu a fost membru fondator al ambelor formatiuni nationale. Liga din orasul de pe Barzava face parte dintr-un grup select al celor mai vechi formatiuni studentesti la nivel national.

Leave a reply