Breaking News
Home / Banat / Lorena Pela: ,,La 12 ani am fost premiată la Ţebea chiar de doamna Marioara Murărescu”

Lorena Pela: ,,La 12 ani am fost premiată la Ţebea chiar de doamna Marioara Murărescu”

LP16Născută în zodia Racului, pe 18 iulie la Oraviţa în judeţul Caraş-Severin, Lorena Pela debutează în muzica populară din Banat la un festival la Orşova la numai 7 ani, alături de Ansamblul Semenicul. După acest festival, părinţii Lorenei se hotărăsc şi o dau pe mâna Anei Meila, şi urmează intensiv cursuri pentru canto popular şi în paralel încearcă doi ani şi ia cursuri la pian. A început să cânte tot mai des la diferite evenimente şi concursuri, în timp ce făcea repetiţii intense cu Mihai Iova, ca mai apoi să treacă lângă Lăzarică Cega. După debutul alături de Ansamblul Semenicul, Lorena Pela schimbă macazul şi de pe la 9 ani începe colaborarea cu Ansamblul Reşiţeana, ca mai apoi să colaboreze cu ,,Floarea Câlniceană”. Tot la 9 ani, îşi aminteşte că a fost pe aceeaşi scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa cu Andreea şi Nicoleta Voica, fapt care a marcat-o pozitiv, şi tot de atunci e îndrăgostită de muzica lor. Participă la o serie de concursuri şi câştigă locul I la Eforie Sud la Festivalul ,,Dobroge mândră grădină”, locul I la Bocşa la Festivalul ,,Aurelia Fătu Răduţu”, locul I la Caransebeş la Festivalul ,,Luţă Ioviţă”, locul I la Oraviţa la Festivalul ,,George Motoia Craiu” culminând dacă se poate spune aşa la 12 ani cu premiul I la Ţebea, unde a fost premiată de doamna ,,Tezaurului Folcloric”- Marioara Murărescu.

LP si parintiiActivitate foarte intensă pentru un copil de 12 ani… Îşi aminteşte cu plăcere că la Şcoala generală numarul 7 din Reşiţa, prin clasa a III-a a fost prima pe judeţ la badminton. Începe să colinde puţin şi peste graniţele ţării şi alături de Ion Ghiaur are prima ieşire în Italia, alături de Ansamblul Reşiţeana la Paris în Franţa, la Chişinău în Republica Moldova, la Paralia Katerini în Grecia alături de Doru Jura, mai multe ieşiri în Serbia, şi cum îi stă bine oricărui artist, îşi trece în CV şi-o vizită dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii, majoritatea ieşirilor petrecându-se în perioada cât a fost liceancă la ,,Traian Vuia” din Reşiţa. Cu măndrie imi povesteşte că a fost pe aceeaşi scenă cu titani ai muzicii populare din Banat, Achim Nica, Iosif Cioclodea, Nicoleta Voica, Ramona Viţa, Andreea Voica, Dumitru Teleagă, Petrică Miulescu Irimică, Florin Pistrilă, dar nu-i uită nici pe mai tinerii interpreţi cu care-i tare faloasă că au împărţit aceeaşi scenă, Petrică Dalea, Andreea Stoicănescu Duţă, Camelia Ceocu şi mulţi alţii pe care nu vrea să-i enumere ca nu cumva să scape pe cineva, şi să-i supere… Din 2010 îşi începe o fructuoasă colaborare cu Formaţia Fraţii Miloş, despre care totul e la superlativ. Apare tot mai des pe toate afişele la diferite evenimente din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, Timiş,Arad. Trebuie să-i smulg vorbele, pentru că Lorena Pela e o fată timidă şi modestă, cu un bun simţ ieşit din comun, cu o educaţie cum rar poţi vedea la o fată de 19 ani. Intru pe teritoriul ei când o întreb despre Maya. Eu am vrut-o…aşa ca tac şi înregistrez, ,,Îngerul meu” , ,,Zâna mea”, ,,Prinţesa frumoasă”, ,,Ochii mei”, ,,Sufletul meu”…toate îi sunt acordate surorii ei mici Maya. ,,La facultate la Timişoara fiind, îmi lipseşte, dar ori de câte ori prind ocazia fug la Reşiţa”. Sigur că la Reşiţa e Maya, Bela-pisicuţa şi caţelul Tedy… Se joacă pe rând cu fiecare, e în largul ei… dacă n-aş fi întrerupt-o nu se mai oprea din povestit despre Maya, Bela si Tedy.

Viitor probabil jurnalist, Lorena Pela îmi povesteşte că la Timişoara la Universitatea de Vest unde este în anul I, nu-i deloc uşor. Dacă n-ar fi fost interpretă de muzică populară, cu siguranţa am fi găsit-o pe podiumurile unde defilează fotomodelele. Sigur că nu în orice anotimp, şi asta pentru că nu are cum să renunţe vreodată la paste de orice fel, Pizza şi evident McPuişorii (asta să nu zici) şi n-am zis, am scris… Îmi povesteşte cu măndrie despre costumele ei populare, nu multe dar vechi, şapte din zona Banatului de munte şi unul din partea Banatului de la câmpie. Abordează muzica populară banăţeană tradiţională dar şi muzica sârbească. Se mândreşte cu apariţia la TVR1 la ,,Odată-n viaţă” dar şi cu alte apariţii la TVR3 -TVR Timişoara, Tvt89, Favorit tv, Etno tv, Banat tv, Vest tv. Nu are foarte multe piese înregistrate, dar îşi doreşte pentru viitorul apropiat să scoată un album. Textele pieselor ei sunt scrise de Adi Drăgan de la Buziaş iar liniile melodice sunt compuse de saxofonistul Mircea Virgil. Muzica sârbească pe care o interpretează, sunt coveruri ale marilor artişti din Serbia sau altor artişti din ţari care-au făcut parte din fosta Yugoslavie. Ca mai toţi tinerilor, şi Lorenei Pela îi place internetul şi şofatul. Despre păţania din Serbia, cănd a cântat in cada de baie n-a vrut să-mi povestească dar pe surse am aflat că, vecinii din hotel i-au bătut la uşa să o roage să dea muzica puţin mai tare, aceştia crezând că-i muzică la vreun aparat, cand de fapt aparatul s-a numit LORENA PELA LIVE.

Urăşte falsitatea şi minciuna dar şi să i se impună ceva. ,,Ce-a făcut a făcut prin propriile forţe, n-a fost foarte indrăzneaţa dar totuşi descurcăreaţă, ea nu a prea avut copilărie, s-a maturizat foarte repede” mi-a povestit odată Ionela Pela mama Lorenei. Îşi iubeşte mult părinţii dar n-are timp pentru ei că-i foarte ocupată cu Maya, Bela şi Tedy… Mult succes Lorena Pela şi aşteptăm albumul !

Dan-Alioşa Ulici

About dan aliosa

Check Also

Alex Pelici e noul antrenor al Mioveniului!

Foarte dinamică şi suprinzătoare, cu meciuri deschise oricărui rezultat şi mutări-surpriză din partea cluburilor, Liga …

2 comments

Lasă un răspuns