Home / Banat / Georgiana Marişescu: ,,Nu, nu am un model anume, îmi place sa am propriul stil”

Georgiana Marişescu: ,,Nu, nu am un model anume, îmi place sa am propriul stil”

GeoNăscută în zodia Berbecului în 4 aprilie 1994, la Moldova Nouă, Georgiana Marişescu este una dintre frumoasele talente ale cântecului popular bănăţean. Copilăria şi-o petrece la munte sus la Ştinăpari, acolo unde îşi începe şi cariera în muzică. La serbarea din clasa primară debutează în muzică şi de atunci e într-un continuu progres. Clasele I-IV le termină în satul natal, apoi se mută cu şcoala la 2 km de Ştinăpari, la Cărbunari. Fire veselă, este mereu în centrul atenţiei şi-aşa se organizează în Cărbunari adevărate spectacole în pauzele dintre ore în care Georgiana şi alte colege dau recitaluri de muzică din Banat. După terminarea gimnaziului, Georgiana Marişescu se mută la Reşiţa şi se înscrie la Liceul de Arte ,,Sabin Păuţa”, unde în Sala Lira îşi face adevăratul debut în muzică, acompaniată fiind de orchestră. A fost ceva spectaculos pentru Georgiana care a decis să meargă mai departe cu promovarea muzicii populare tradiţionale din Banat. Odată cu apariţia pe scenă cu orchestra, Georgiana începe să cânte cu adevărat şi este întâlnită destul de frecvent la diferite evenimente în ţară şi în străinătate. După terminarea liceului, decide să se înscrie la Caransebeş la Şcoala Sanitară Postliceala ,,Carol Davila” şi în paralel la Timişoara la Şcoala Populară de Arte, la clasa doamnei profesoare Ana Pacatiuş. Într-un mereu du-te vino pe traseul Reşiţa-Caransebeş-Timişoara, Georgiana nu se plânge deloc, ba mai mult de atât este o luptătoare şi consideră viaţa o permanentă provocare.

Geo1Deşi foarte tânără, Georgiana Marişescu urcă pe scenă lângă titani ai muzicii populare bănăţene, Ana Pacatiuş, Ana Munteanu, Luca Novac, Ramona Viţa,Aurelia Ardeleanu, fraţii Vincu. Împreună cu Ansamblul Reşiţeana, Georgiana Marişescu depăşeşte graniţele României şi cântă in Ucraina, în Serbia. Din august 2013, începe o fructuoasă colaborare cu Ansamblul ,,Caraşul” şi e des întâlnită în spectacolele din Serbia, la Dolovo, unde este invitată şi la o televiziune locală, unde-şi prezintă cu mare mândrie costumul popular. Georgiana, este foarte mândră de cele 14 costume populare vechi pe care le are, unele moştenite de la stră, străbunica ei, altele culese ajutată fiind de mama sa de prin satele din jurul Ştinăpariului. Imi spune cu mare mândrie că deţine şi un costum din zona Banatului de pustă, costum cusut chiar de mama ei, inspirată după un model al unui costum care se găseşte în Muzeul Istoric de la Lugoj. Îmi povesteşte cu mândrie că bătrânele satului au ajutat-o cu unele dintre costume.

Cu destul de multă emoţie în glas imi povesteşte despre ceea ce cântă. ,,Am o piesă preluată de la doamna profesoară Ana Pacatiuş, atât linia melodică, cât şi textul, am o melodie a domnului Vasile Conea, la care am adaptat versurile scrise de mine şi de mama mea, text ce l-am adaptat şi la o linie melodică a colegului meu Cristian Tomoni”. Cântă doar folclor autentic şi este dispusă să nu facă nici un fel de compromis când e vorba de muzica populară bănăţeană. Am întrebat-o pe Georgiana dacă are un model în muzica populară bănăţeană, ,,Nu ,nu am un model anume, îmi place sa am propriul stil, chiar dacă îmi place foarte mult doamna Ana Pacatiuş şi o altă doamnă a muzicii din Banat, Ana Munteanu. Vreau totuşi să fiu originală”. Pentru că-i o iubitoare de muzică şi de folclor autentic, Georgiana are apariţii la posturile tv de profil, Hora tv, Favorit tv, dar şi la emisiunile de specialitate de la Banat tv şi Vest tv. Pe plan muzical şi-ar dori duete pe scena cu Ana Munteanu şi Ana Pacatiuş, iar din punct de vedere profesional, e posibil ca după terminarea Şcolii Postliceale să se înscrie şi la Facultatea de Muzică din Timişoara, dar nu vrea să privească chiar aşa departe. Nu ne-am despărţit înainte de a-i ura Georgianei Marişescu sănătate şi noroc şi să apară primul album, la care mi-a zâmbit, mulţumit pentru urări dar n-a promis albumul, şi asta pentru că într-adevăr îşi doreşte calitate…

Dan-Alioşa Ulici

About dan aliosa

Check Also

Ne pregătim să trecem la ora de iarnă! Dormim mai mult sau mai puţin?

Trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie. În consecinţă, …

Lasă un răspuns