amalia nastase nou nascut salvati copiiUn incubator de transport pentru bebeluşii născuţi prematur, achiziţionat în cadrul campaniei umanitare ‘Bun venit pe lume’, a ajuns miercuri în Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa.

‘E o dotare binevenită, pentru că o parte din nou-născuţii prematur au nevoie de asistenţă într-un centru de nivel 3. Noi, Spitalul Judeţean Reşiţa suntem de nivel de competenţă 2 şi transportul se efectuează la Timişoara. E adevărat, stăm prost la indicele de mortalitate infantilă, global, dar lucrurile s-au mai îmbunătăţit. Totul pleacă de la faptul că mamele nu se îngrijesc, nu sunt luate în evidenţă, obstetrical’, a declarat Zoltan Babics, medicul şef al Secţiei Neonatologie.

Incubatorul de transport neonatal este cel de-al 15-lea echipament de acest fel achiziţionat la nivelul întregii ţări. În total, organizaţia ‘Salvaţi copiii’ a strâns peste un milion de lei prin această campanie, al cărei ambasador a fost Amalia Năstase.

‘Aparatul este necesar pentru a transporta copiii născuţi prematur către Timişoara. Rata mortalităţii infantile în România este de 9,6% ceea ce reprezintă dublul cotei înregistrate în oricare altă ţară europeană. Încercăm să schimbăm aceste lucruri’, a spus Amalia Năstase.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa au venit pe lume prematur aproape 1.000 de bebeluşi anul trecut. Din aceştia, 151 nu au supravieţuit şi tocmai pentru a reduce rata mortalităţii infantile a fost achiziţionat acest incubator, în valoare de aproape 12.000 euro.

Incubatoare similare au ajuns şi în spitale din Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Craiova,Timişoara, Suceava, Vaslui, Piteşti, Iaşi, Petroşani, Piatra Neamţ şi Constanţa. AGERPRES

Leave a reply