borza ucmr hidroelectricaUzina Constructoare de Maşini Reşiţa va intra în componenţa Hidroserv SA, care este parte integrantă a Hidroelectrica, a anunţat vineri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

El a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, că peste 90% din echipamentele cu care funcţionează hidrocentralele româneşti sunt produse la UCMR, iar intrarea acestei societăţi în faliment este de inacceptat.

‘Am considerat că este nevoie de această societate pentru sistemul hidroenergetic, având în vedere că peste 90% din echipamentele cu care sunt dotate hidrocentralele româneşti sunt produse la Reşiţa. Prin internalizarea acestei companii în cadrul Hidroserv aportul UCMR va fi mult mai important pentru viitor, ceea ce presupune că Hidroelectrica nu va mai fi nevoită să facă licitaţii pentru a-şi retehnologiza sau repara anumite hidrocentrale, având în vedere că UCMR va lucra în cadrul Hidroelectrica, iar în interiorul companiei nu se fac licitaţii’, a subliniat ministrul delegat pentru Energie, care a avut şi o întâlnire cu liderii de sindicat din societatea reşiţeană.

Constantin Niţă a explicat că, printr-o ordonanţă de urgenţă, datoriile UCM Reşiţa către ANAF vor fi transformate în acţiuni, astfel încât acţionar majoritar al companiei va fi Autoritatea de Administrare a Activelor Statului, urmând ca mai apoi această autoritate, la rândul ei, să transfere acţiuni către departamentul de energie, care va internaliza compania în cadrul Hidroserv.

Hidroserv SA este societatea care asigură tot ceea ce înseamnă întreţinere, reparaţii, mentenanţă pentru sistemul hidroenergetic naţional.

Liderul PSD Caraş-Severin, deputatul Ion Mocioalcă, a precizat că numărul celor care vor fi disponibilizaţi din UCMR, începând cu data de 1 octombrie, va fi de o sută, ceea ce înseamnă jumătate din cel înaintat iniţial de administratorul judiciar.

Parlamentarul cărăşan a explicat că, în prezent, UCMR nu poate participa la nicio licitaţie şi, prin urmare, nici să-şi aducă deloc comenzi, din cauza datoriilor pe care le are.

‘În momentul în care statul devine acţionar majoritar şi UCMR va fi parte componentă a Hidroelectrica, va primi de la această companie, fără licitaţie, întreaga mentenanţă’, a afirmat Ion Mocioalcă. AGERPRES-FOTO PE FLUX/(AS – autor: Paula Neamţu, editor: Ştefan Gabrea)

Leave a reply