cruceCâteva sute de credincioşi au participat, sâmbătă, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, la pelerinajul de pe Muntele Mic, pentru a cinsti memoria eroilor bănăţeni, în amintirea cărora este înălţat monumentul.

Evenimentul, organizat de Episcopia Caransebeşului şi iniţiat de către Preasfinţitul Episcop Lucian în anul 2006, a cuprins o procesiune, din centrul staţiunii montane, spre crucea de mari dimensiuni.

Într-un foişor special amenajat, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească, de către Preasfinţitul Episcop Lucian al Caransebeşului şi de către Preasfinţitul Episcop Nicodim al Severinului şi Strehaiei. A urmat o slujbă de pomenire în memoria eroilor bănăţeni, după care au fost depuse coroane de flori la temelia crucii.

La manifestare a fost prezent un batalion de ostaşi de la Brigada 18 Infanterie Banat, care a participat atât la procesiune, la momentul religios, cât şi la defilarea gărzii de onoare, în încheierea evenimentului.

Cu prilejul celui de al VIII-lea pelerinaj, s-a făcut publică iniţiativa Episcopiei Caransebeşului de ctitorire a unui foişor confecţionat din bare metalice, în tonalitate cu monumentul, unde să se oficieze anual slujba religioasă de pomenire a eroilor bănăţeni. Astfel, s-a făcut şi un apel către autorităţile locale şi judeţene, dar şi către alţi binevoitori, pentru a sprijini această iniţiativă, pentru că foişorul improvizat, anual, din material lemnos se degradează în perioada de iarnă, fiind deopotrivă inestetic şi nedemn pentru utilitatea atribuită.

Crucea metalică de pe Muntele Mic este una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce, cea din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, de asemenea, nu mai rezista intemperiilor.

Pe 14 septembrie 2004, a fost inaugurat noul monument, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi a Preasfinţitului Laurenţiu, Episcopul Caransebeşului, actualul Mitropolit al Ardealului. AGERPRES.

Leave a reply